Μια παλιά φωτογραφία: Καζαντζίδης, Μπιθικώτσης, Βογιατζής

Ένα μοναδικό ντοκουμέντο από την «Όμορφη πόλη» του Μίκη το 1962.

«Όμορφη πόλη»


Το καλοκαίρι του 1962 ανέβηκε στο θέατρο «Παρκ» της οδού Αλεξάνδρας η μουσική επιθεώρηση «Όμορφη πόλη» σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη, με τραγούδια σε στίχους Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ), Δημήτρη Χριστοδούλου, Ερρίκου Θαλασσινού και του Άκου Δασκαλόπουλου που υπέγραφε με το ψευδώνυμο «Χριστοφέλης». Τα κείμενα ήταν του Μποστ και του Μίκη Θεοδωράκη, τα σκηνικά του Μποστ και του Βασίλη Φωτόπουλου, οι χορογραφίες του Βαγγέλη Σειληνού, η διεύθυνση ορχήστρας του Γιάννη Διδίλη και η καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίας Καλουτά. Έπαιζαν οι: Άννα Καλουτά, Μαρία Καλουτά, Σμάρω Στεφανίδου, Κώστας Δούκας, Κώστας Ρηγόπουλος, Ανδρέας Ντούζος, Μαρία Κωνσταντάρου, Γιάννης Μαλούχος, Ελένη Προκοπίου, Μάρθα Καραγιάννη, Καίτη Γώγου, Μίρκα Καλατζοπούλου, Ταϋγέτη, Νίκος Τσούκας κ.α. 

Στην παράσταση τραγουδούσαν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Ντόρα Γιαννακοπούλου, ο Γιάννης Βογιατζής, η Άννα και η Μαρία Καλουτά και ο Ανδρέας Ντούζος. Χόρευαν ο Βαγγέλης Σειληνός με την Ελένη Προκοπίου, συμμετείχε το μπαλέτο της Ηρώς Σισμάνη και η 20μελής χορωδία του Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής (ΣΦΕΜ) υπό τη διεύθυνση του Μάνου Λοΐζου. 

Ακριβώς απέναντι, στο θέατρο «Μετροπόλιταν», ο Μάνος Χατζιδάκις παρουσίαζε την «Οδό Ονείρων»…

Καζαντζίδης & Μπιθικώτσης μαζί…


Η αποδοχή της παράστασης από το κοινό δεν ήταν η αναμενόμενη. Ο Θεοδωράκης εν τω μεταξύ, ήταν κλεισμένος σε σανατόριο, αφού είχε υποτροπιάσει η παλιά φυματίωση… Έτσι, «επιστρατεύθηκαν» ο Μανώλης Χιώτης με την Μαίρη Λίντα, η Γιοβάννα και ο Στέλιος Καζαντζίδης με την Μαρινέλλα… Εκεί Καζαντζίδης και Μπιθικώτσης τραγούδησαν για πρώτη και τελευταία φορά πίσω από το ίδιο μικρόφωνο - σε πρώτη εκτέλεση - το «Μανούλα μου ο γιόκας σου» σε μουσική και στίχους του συνθέτη…

Μοναδικό ντοκουμέντο από αυτή τη συνάντηση, μια εξαιρετικά σπάνια φωτογραφία με τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τον Γιάννη Βογιατζή. Φωτογραφία που προέρχεται από το αρχείο του συγγραφέα και διευθυντή του Ogdoo.gr, Κώστα Μπαλαχούτη, και δημοσιεύθηκε στο τεύχος 12 του περιοδικού «Όασις» τον Οκτώβρη του 2009, συνοδεύοντας το άρθρο του υπογράφοντα «Καζαντζίδης & Μπιθικώτσης - Τα κρυφά και τα κομμένα». 
miphtivogiatzisksk.jpg

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

test1363145133