Γιώργος Κόρος: «Το βιολί είναι ο βασιλιάς των οργάνων»

(ΣΠΑΝΙΑ ΗΧΗΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ) Αποσπάσματα από τη ραδιοφωνική συνέντευξη του στον Πάνο Γεραμάνη το 1992.

Σαν σήμερα…


Ο σπουδαίος δεξιοτέχνης του βιολιού και λαϊκός συνθέτης Γιώργος Κόρος είχε γεννηθεί στις 19 Μαρτίου 1923 στους Ανδρωνιάνους Καρυστίας στην Εύβοια. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών στις 8 του Γενάρη του 2014. 

Ο Γιώργος Κόρος στους «Λαϊκούς βάρδους»


Στις 19 Μαρτίου 1990 ξεκίνησε από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας η μετάδοση της εκπομπής του Πάνου Γεραμάνη «Λαϊκοί βάρδοι», που διακόπηκε αναπάντεχα με τη «φυγή» του Γεραμάνη, τον Απρίλη του 2005.

Από τους καλεσμένους του Πάνου Γεραμάνη δεν θα μπορούσε να λείπει ο Γιώργος Κόρος. Έτσι, με αφορμή τη διπλή επέτειο, σήμερα διάλεξα να ακούσουμε μια σειρά από ηχητικά αποσπάσματα από τις τρεις εκπομπές των «Λαϊκών βάρδων» με καλεσμένο τον Γιώργο Κόρο, που μεταδόθηκαν τον Φεβρουάριο του 1992. Κάποια από αυτά ξαναπαρουσιάστηκαν το 2005, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από τη μετάδοση της πρώτης εκπομπής των «Λαϊκών βάρδων».

Στα συγκεκριμένα αποσπάσματα ο Γιώργος Κόρος μίλησε για τα πρώτα του χρόνια της διαδρομής του στη λαϊκή μουσική, αναφέρθηκε στους νεώτερους σολίστες του «βασιλιά των οργάνων», ενώ έκανε μια ανάλυση για ρυθμούς και είδη του δημοτικού τραγουδιού, όπως είναι τα καγκέλια.

Υ.Γ: Ευχαριστώ ιδιαιτέρως το σπουδαίο συλλέκτη Πατέρα Αρτέμιο Πολίτη για τη διαχρονική του βοήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates