«Θα διαγράψουμε τη λέξη χοντρός;»: Ποιοι διαφωνούν με την Πρωτοψάλτη

Εκτός από τον Σταμάτη Κραουνάκη
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Φαίνεται πως η επιλογή της Άλκηστης Πρωτοψάλτη να αφαιρέσει τη λέξη «χοντρή» από το θρυλικο τραγούδι «Πάμε στον Άδωνι για καφέ» ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το bodyshaming προκάλεσε αντιδράσεις, με πρώτο τον ίδιο τον δημιουργό του τραγουδιού, Σταμάτη Κραουνάκη.

«Σιχαίνομαι τη λέξη body shaming. Θα απαντήσω (στην Άλκηστις Πρωτοψάλτη) για να μη λυσσάξετε. Κάθε ερμηνευτής στη ζωντανή απόδοση των τραγουδιών έχει το δικαίωμα να πειράξει οτιδήποτε» και στη συνέχεια τόνισε πως: «Εγώ κάθε φορά που λέω το τραγούδι στη λέξη χοντρή τη δείχνω τη χοντρή και όλες οι χοντρούλες από κάτω ενθουσιάζονται».

Στην επιλογή αυτής της ερμηνεύτριας αναφέρθηκε και η Δανάη Μπάρκα μέσα από την εκπομπή της, το πρωί της Πέμπτης 16 Νοεμβρίου.

Αρχικά, δήλωσε: «Σίγουρα παίζει ρόλο η εποχή. Εγώ απλά θεωρώ ότι η Άλκηστις Πρωτοψάλτη έφτασε σε αυτό το σημείο γιατί ακριβώς όλοι οι υπόλοιποι έχουμε βρωμίσει αυτή τη λέξη. Πια το να πεις τη λέξη "χοντρός" είναι πάρα πολύ κακό. Γιατί είναι κακό; Το να πεις τη λέξη αδύνατος είναι κακό; Το ψηλός είναι κακό; Υπάρχουμε κάποιοι άνθρωποι που δεν είμαστε αδύνατοι αλλά είμαστε χοντρούληδες, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που είναι πιο κοντούληδες, άλλοι πιο ψηλούληδες, άλλοι πολύ πιο αδύνατοι. Ο καθένας έχει το σωματότυπό του και την εμφάνισή του. Είναι άλλη εποχή».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Ωστόσο αν τα τελευταία χρόνια δεν είχε γίνει όλος αυτός ο ορυμαγδός για το body shaming, δεν θα είχε φτάσει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο σημείο να βγάλει αυτήν τη λέξη από το τραγούδι. Όλοι οι υπόλοιποι το έχουμε φτάσει στο σημείο να ενοχοποιούμε μία λέξη, που όντως ένας άνθρωπος μπορεί να αισθάνεται αμήχανα γιατί από κάτω βλέπει το κοινό και μπορεί και το κοινό να αισθάνεται αμήχανα από το όλη μέρα μπλα μπλα, μην λέτε τους ανθρώπους χοντρούς».

«Σου λέει από τη στιγμή που υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που με ακολουθούν και με θαυμάζουν και μπορεί όντως να αισθάνονται αμήχανα, λέει "ας το προστατεύσω γιατί οι εποχές είναι τέτοιες και το απαιτούν κι ας κάνω αυτό που θέλω να κάνω"», κατέληξε η Δανάη Μπάρκα.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Λιάγκας ανέφερε: «Δηλαδή, θα διαγράψουμε τη λέξη "χοντρός"; Για να καταλάβω τώρα εγώ, για να μην τρελαθώ. Όταν θέλουμε να πούμε ότι ένας άνθρωπος έχει πάρα πολλά κιλά, πώς θα το λέμε; Εμείς δώσαμε στη λέξη "χοντρός" αρνητική χροιά. Η πρόθεση κάνει τη λέξη» είπε ο Γιώργος Λιάγκας.

Και συνέχισε: ««Η πολιτική ορθότητα κάνει μεγαλύτερο bullying από το ίδιο το bullying. Υπάρχει κίνδυνος μήπως η λογική του πολιτικά ορθού γίνει χειρότερη από το ίδιο το bullying και πάμε σε έναν νέο φασισμό που είναι χειρότερος από τον ίδιο τον ρατσισμό που όλοι καταγγέλλουμε. Όταν μου λένε στην τηλεόραση ότι αφαιρούμε από τα τραγούδια τη λέξη "χοντρός", αισθάνομαι περισσότερο ότι μπορεί να είναι κάτι κακό και ενοχικό να είμαι χοντρός. Το να μην προσβάλλω έναν άνθρωπο είναι θέμα ευγένειας, όχι πολιτικά ορθού».

Ανάρτηση έκανε και ο Γρηγόρης Πετράκος στην οποία έγραψε:

«Τι άλλο θα κάνουν οι άνθρωποι για να δείξουν υπακοή στη Νέα Τάξη… Όποια ορθοπολιτική μπούρδα τους πουλήσουν, αμέσως να κάνουν τον “καλό μαθητή”. Έβγαλε λέει η Πρωτοψάλτη (μετά από 30 χρόνια) το στίχο “χοντρή” απ’ τον θρυλικό “Άδωνι”… Για να μην κάνει “body shaming”.

Είχατε και στο χωριό σας μωρέ body shaming…;;; Ακούστε μπουρδολόγοι! Σε κάθε πράξη, μας έχουν διδάξει οι μεγάλοι φιλόσοφοι, σημασία έχει το κίνητρο και η πρόθεση. Όταν κάποιος κάνει χιούμορ, σάτιρα ή ένα σκωπτικό τραγούδι, δεν έχει πρόθεση να θίξει κάποιον και αυτό που κάνετε λέγεται λογοκρισία, φίμωση, παραχάραξη και κυρίως έλλειψη διάκρισης, χιούμορ, αντίληψης και αμορφωσιά!

Προτείνω λοιπόν στο εξής να απαγορευτούν ρητά:

Ο χοντρός κι ο λιγνός
Ο κοντός με τη γραβάτα
Ο παπάς ο παχύς
Η μια πατάτα χοντρούλα
Ο ντρουλης χοντρούλης
Τα παχιά τα λόγια
Η ταβέρνα “στου Τζιμη του χοντρού”
Οι παχιές αγελάδες
Η Μάρω Κοντού
Η Κυριακή κοντή γιορτή
Η κοντούλα η λεμονιά
Η χοντρική πώληση
Άντε παλιορατσιστές!».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!