Workshop του ιαπωνικού φλάουτου Shakuhachi

(2 VIDEO ) Στην στέγη γραμμάτων και τεχνών έγινε ένα workshop του Ιάπωνα καλλιτέχνη Kaoru Kakizakai , δεξιοτέχνη του γιαπωνέζικου φλάουτου από μπαμπού…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Shakuhachi .Ο Kaoru Kaizakai είναι καθηγητής στο Κολλέγιο Μουσικής του Τόκυο.Το όργανο αυτό ξεκίνησε να παίζεται στα πλαίσια θρησκευτικών τελετουργιών και σήμερα έχει θέση στην μουσική τέχνη της Ιαπωνίας .

Ο καλλιτέχνης επισήμανε ότι το χαρακτηριστικό αυτής της μουσικής είναι να μην μετριέται ο ρυθμός. Κι αυτό γιατί ο ρυθμός σχετίζεται με την αναπνοή. Μεταξύ μιας φράσης και της άλλης υπάρχει ένα κενό. Από το τέλος στην αρχή μιας μελωδίας δεν μετριέται αυτό το διάστημα. Οι εθνομουσικολόγοι την χαρακτηρίζουν ως μη ρυθμική μουσική. Σημασία έχει η βαθιά συγκέντρωση για να μελετά και να παίζει κανείς shakuhachi , και πώς να ελέγχει αυτήν την συγκέντρωση. Αυξάνοντας τον διαλογισμό – meditation είναι να σκέφτεται κανείς καλύτερα και να συγκεντρώνεται. Σημασία έχει να συγκεντρώνεται κανείς παρά να μετράει τον ρυθμό. Επίσης το παλιό Shakuhachi δεν έπαιζε δυνατά. Εξελίχθηκε ως όργανο, απέκτησε πιο καθαρές νότες αλλά έχασε ένα μέρος από το λεπτό του γούστο.





Παίζοντας κανείς shakuhachi είναι σαν να διηγείται κανείς μία ιστορία. Και σε σχέση με τα κομμάτι που αυτοσχεδιάζει, ενώ το νόημα της ιστορίας μένει ίδιο, κάθε φορά αφηγείται με διαφορετικό τρόπο.

Ένα σημαντικό και πολύ δύσκολο έργο για το όργανο αυτό είναι τού Takemitsu το November steps .

Ο καλλιτέχνης μιλώντας για την μελέτη του οργάνου είπε πως ο δάσκαλος του υπογραμμίζει ότι παίζοντας μόνο με μία νότα πρέπει να την λειαίνεις τόσο για να ικανοποιήσεις με αυτήν τον θεό. Στην μελέτη πρέπει να ακούς τον ήχο που παράγεις και να τον βελτιώνεις .


ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!