«Τραγούδια της συννεφιάς» στο Β΄ Πρόγραμμα (14/6)

 Μια ξεχωριστή αναφορά, σ’ έναν ξεχωριστό κορυφαίο λαϊκό συνθέτη, το Γιώργο Μητσάκη, από το σύγχρονο λαϊκό συγκρότημα «Κομπανία», την Παρασκευή 14 Ιουνίου…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
08/06/2013

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Κέρκης

6 με 8 το απόγευμα από το Δεύτερο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Ησυχία! Γράφουμε…». Η «ΚΟΜΠΑΝΙΑ», ηχογραφεί ζωντανά στα στούντιο της ΕΡΑ, μια σειρά τραγουδιών, μια εποχή αλλά και μια διάθεση του Γιώργου Μητσάκη που ίσως δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή από το υλικό του σε προγράμματα και στην δισκογραφία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο σπουδαία και λιγότερο δυναμικά στην έκφραση τους.

Η Κατερίνα Τσιρίδου (τραγούδι, μπαγλαμά, ντέφι, ζήλια)
Ο Σωτήρης Παπατραγιάννης (τραγούδι, μπαγλαμά)
Ο Δημήτρης Κρανίδας (τραγούδι, μπουζούκι)
Ο Νίκος Πρωτόπαππας (κιθάρα)
Ο Γιάννης Καλαφατέλης (ακορντεόν)

Και - σε έκτακτη σύμπραξη - ο Γιώργος Αναγνώστου (παίζει επίσης μπαγλαμά)

Παίζουν και τραγουδούν κάποια από τα τραγούδια που έγραψε ο Μητσάκης στην πρώτη μεταπολεμική δεκαετία, στα τελευταία χρόνια των 78 στροφών, αλλά δεν ακούστηκαν και δεν τραγουδήθηκαν όσο το «Κομπολογάκι», το «Δαχτυλίδι» ή τα «Παλαμάκια»… Τραγούδια της «συννεφιάς», της εγκατάλειψης, του χωρισμού, της αρρώστιας, της φυλακής αλλά και μιας άλλης διάστασης του γλεντιού… «Απόψε είναι βαριά», «Καπηλειό», «Οργανάκι», «Κάτω απ’ το σβηστό φανάρι», «Πέφτουν τα φύλλα απ’ τα κλαριά», «Έχεις δίκιο γιατί έχεις παραδάκι», «Το ρομάντζο μας», «Απόψε είσαι για φιλί»… Λίγες μέρες προτού ανέβουν στην σκηνή για να συνδυάσουν τον «κλασσικό» Μητσάκη που ξέρουμε όλοι, με το προσωπικό τους ψάξιμο στο παλιό ρεπερτόριο (20 Ιουνίου στο προαύλιο του Μπάντμιντον ) τα μέλη της «Κομπανίας», κάνουν μια διαφορετική επιλογή, μια διαφορετική πρόταση, μέσα από τα στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Και βέβαια συζητούν με τον Γιώργο Τσάμπρα, για το Μητσάκη, τις επιλογές και τις εμπειρίες τους.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Γιώργος Τσάμπρας | Ηχογράφηση: Μάκης Γίγας.


 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!