Τιμή στους νεκρούς του Γκαίρλιτς όπου έγινε και η 1η ηχογράφηση με μπουζούκι!

(ΑΚΟΥΣΕ) «Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ολοκλήρωσε την κατασκευή μνημείου στο GÖRLITZ προς τιμή των Ελλήνων Στρατιωτών που θάφτηκαν στο…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

νεκροταφείο της πόλης, και πρόκειται να πραγματοποιήσει τελετή εγκαινίων και μικρή εκδήλωση προς τιμή τους, την Κυριακή 22 Ιουνίου 2014 στο νεκροταφείο της πόλης αυτής.

Συγγενείς ή απόγονοι των Κρατουμένων του Γκέρλιτζ (π.Χ. απόγονοι Παπαδιαμάντη) παρακαλούνται να επικοινωνήσουν στην παρακάτω διεύθυνση, γιά να τους αποσταλούν προσκλήσεις γιά την παραπάνω εκδήκλωση.

Σχη (ΥΠ) Ιωάννης Μαυρογένης
Γραφείο ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
Jägerstrasse 54/55
10117, Berlin, DEUTSCHLAND
tel. :00493020451109
fax 00493020451339»

Αυτά διαβάζουμε και αναδημοσιεύουμε από τη σελίδα του σκηνοθέτη, λάτρη και γνώστη του ρεμπέτικου και παραδοσιακού τραγουδιού, Κώστα Φέρρη. 



Όπως χαρακτηριστικά αναγράφει pankonstantopoulos που ανέβασε το τραγούδι στο youtube: 

«Πρόκειται για την, μέχρι στιγμής, θεωρούμενη πρώτη ηχογράφηση μπουζουκιού στην ιστορία. Μπουζούκι παίζει ο Κώστας Καλαμάρας από την Σύρο. Το τραγούδι ερμηνεύει ο Απόστολος Παπαδιαμάντης από στη Σκιάθο, συγγενής του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η ηχογράφηση διενεργήθηκε στην πόλη Γκαίρλιτς της Σιλεσίας, στη Γερμανία, τον Ιούλιο του 1917 και την διενήργησε η Βασιλική Πρωσική Φωνογραφική Επιτροπή. Με πρωτοβουλία της Ελληνογερμανικής Εταιρείας και της Ακαδημίας Επιστημών του Βερολίνου κι ενόψει της παρουσίας στο Γκαίρλιτς 7000 περίπου Ελλήνων στρατιωτών, αξιωματικών και χωροφυλάκων (κατόπιν της αμαχητί παράδοσης του Δ΄ΣΣ), επιχειρήθηκε κι υλοποιήθηκε η ηχητική καταγραφή όλων των νεολληνικών διαλέκτων και ιδιωμάτων αλλά και τραγουδιών. Ηχογραφήθηκαν 72 δίσκοι και οι 7 περιέχουν τραγούδια ένα εκ των οποίων είναι το παρόν, με αριθμό ΡΚ-1004. Το τραγούδι είναι στο ρυθμό του ΜΠΟΥΡΝΟΒΑΛΙΟΥ ΜΑΝΕ αν και το ΧΗΡΑ Ν' ΑΛΛΑΞΕΙΣ Τ' ΟΝΟΜΑ είναι ΤΖΙΒΑΕΡΙ ΜΑΝΕΣ. Η παράδοση ολόκληρου του Δ΄ Σ.Σ. ήταν το αποτέλεσμα της ουδετερόφιλης (στην ουσία Γερμανόφιλης) πολιτικής του βασιλιά Κωνσταντίνου όπου κατόπιν μίας σειράς υποχωρήσεων απέναντι στους Γερμανούς και Βούλγαρους (είχε προηγηθεί η αμαχητί παράδοση του οχυρού Ρούπελ), της ταυτόχρονης σκόπιμης απουσίας όλων των υψηλόβαθμων αξιωματικών του Σώματος, της διακοπής κάθε επικοινωνίας από την Αθήνα, με το Δ΄ Σ.Σ. όπου είχε υποχωρήσει στην Καβάλα και της ταυτόχρονης αδιαλλαξίας και μισαλλοδοξίας των αξιωματικών της Βενιζελικής Εθνικής Άμυνας που συνεργάζονταν με την Αντάντ η οποία είχε καταλάβει τη Θεσσαλονίκη κι εξευτέλιζε κάθε εθνική αξιοπρέπεια στην Αθήνα, οδήγησε τον επικεφαλής Συνταγματάρχη Χατζόπουλο στην παράδοση του στρατού και τη μεταφορά του μαζί με τη χωροφυλακή της Αν. Μακεδονίας, περίπου 7000 μαζί με γυναικόπαιδα στο Γκαίρλιτς ως "φιλοξενούμενοι" του Κάιζερ. Ανάμεσα στους στρατιώτες του Γκαίρλιτς ήταν οι λογοτέχνες Βασίλης Ρώτας και Λέων Κουκουλάς, ο ηθοποιός Βασίλης Αργυρόπουλος κι ο ζωγράφος Παύλος Ροδοκανάκης. Πληροφορίες και φωτογραφίες άντλησα από το βιβλίο του Γεράσιμου Αλεξάτου "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΓΚΑΙΡΛΙΤΣ 1916-1919", εκδόσεις Αδελφών Κυριακίδη ΟΕ. Επίσης πληροφορίες για την ηχογράφηση στη σελίδα rebetiko.sealabs.net». 

Στη φωτογραφία: Οι νότες της αιχμαλωσίας. Με την επιγραφή «Χαίρετε!» υποδέχτηκαν οι γερμανοί τους έλληνες αιχμαλώτους στο στρατόπεδο της πόλης Γκέρλιτς

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!