Temptations 60: Νέο άλμπουμ, μιούζικαλ και περιοδεία υπό την καθοδήγηση του Ότις Ουίλλιαμς

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχουν περάσει 60 χρόνια από εκείνη την ημέρα του 1961»
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
07/12/2021

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
“Όταν ήρθε η ώρα να διαλέξουμε το τελευταίο κομμάτι του 60ου επετειακού άλμπουμ των Temptations, ο Ότις Ουίλλιαμς γύρισε πίσω στο χρόνο”.

Ο Ουίλλιαμς, το μοναδικό επιζών μέλος του εμβληματικού γκρουπ Motown, αποφάσισε να ανασύρει και να διασκευάσει ένα σχεδόν ξεχασμένο τραγούδι του 1960, το "Come On", την πρώτη κυκλοφορία πρώιμων Temptations, που λέγονταν τότε The Distants. Το τραγούδι αυτό είχε πει σε πρώτη εκτέλεση ο βαρύτονος τραγουδιστής.

Και έτσι το άλμπουμ "Temptations 60", που θα κυκλοφορήσει στις 28 Ιανουαρίου, θα κλείσει με μια συναρπαστική doo-wop soul πινελιά του Williams. Η τελευταία σύνθεση των Temptations σηματοδοτεί έξι δεκαετίες μουσικής ενός από τα εξέχοντα φωνητικά συγκροτήματα στην ιστορία της soul μουσικής.

Το επετειακό αυτό άλμπουμ τους αναζωογόνησε τον Ουίλλιαμς στον οποίο ξύπνησε πολλά συναισθήματα. Ήταν μια ευκαιρία να ανατρέξει στη θριαμβευτική πορεία του συγκροτήματος σε μια σταδιοδρομία που ξεκίνησε στο Ντιτρόιτ.

TEMPTATIONS GROUP LOOK Οι Temptations του 2021: (από αριστερά) Terry Weeks, Otis Williams, Willie Greene και Ron Tyson.

Είναι ένα ταξίδι, λέει, που συχνά φαινόταν “καθοδηγούμενο από ψηλά”, αναφέρει ο ίδιος στο Detroit Press.

“Το μόνο που θέλαμε να κάνουμε ήταν μια επιτυχημένη ομάδα, να διασκεδάσουμε, να τραγουδήσουμε στις κυρίες, όλα αυτά. Αλλά ποτέ δεν είχαμε ιδέα ότι θα συνεχίζαμε να το κάνουμε ακόμα και 60 χρόνια αργότερα. Ο κόσμος εξακολουθεί να δέχεται και να αγαπά συνολικά τους Temptations, παρά τον καθένα από εμάς ξεχωριστά. Όποτε αναπολώ, σκέφτομαι αυτό. Είναι μια καταπληκτική διαδρομή και την απολαμβάνω με μεγάλη χαρά”.

Το νέο άλμπουμ, που ανακοινώθηκε επίσημα την Παρασκευή από τη Universal Music είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας ετήσιας εκστρατείας για την 60η επέτειο που παρουσίασαν οι Temptations την άνοιξη, η οποία περιλαμβάνει επίσης μια σειρά βίντεο που χωρίζεται σε τρία μέρη και θα κυκλοφορήσει αυτόν τον μήνα. Οι Tempts (Williams, Ron Tyson, Terry Weeks, Willie Greene Jr. και Mario Corbino) ξεκίνησαν ξανά την περιοδεία τους μετά από μια απουσία ενός έτους λόγω της πανδημίας, που ήταν το μεγαλύτερο διάλειμμα δράσης στην ιστορία του συγκροτήματος.

Το «Ain’t Too Proud», το επιτυχημένο μιούζικαλ που βασίζεται στα απομνημονεύματα του Ουίλιαμς, ξεκίνησε ξανά το Μπρόντγουεϊ αυτό το φθινόπωρο, με προγραμματισμένες ημερομηνίες που περιλαμβάνουν μια στάση τον Αύγουστο στο Fisher Theatre του Ντιτρόιτ.

The Temptations New Album ‘Temptations 60’ - Coming Soon!

“Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχουν περάσει 60 χρόνια από εκείνη την ημέρα του 1961, όταν πέντε ψηλοί, μελαχρινοί και όμορφοι άντρες έκαναν βόλτα στο Hitsville για να κάνουν ακρόαση”, γράφει ο ιδρυτής της Motown, Berry Gordy, σε ένα δοκίμιο για το νέο άλμπουμ, χαιρετίζοντας τον Williams ως στυλοβάτη των Temptations. “Θα μπορούσαν να ήταν όλοι τραγουδιστές, κάτι που άλλοτε ήταν ευλογία και άλλοτε ίσως κατάρα”.

Ενώ ένα επετειακό άλμπουμ μπορεί να είναι ένα ταιριαστό κύκνειο άσμα για τον 80χρονο Williams, εκείνος αποφεύγει να δηλώσει ότι αυτός είναι ο τελευταίος τους δίσκος καθώς διανύει μια δημιουργική περίοδο και δεν θέλει να αποκλείσει μια συνέχεια.

“Δεν μπορώ να πω ακόμα τι θα ακολουθήσει”, είπε ο Ουίλιαμς. “Θέλω να γευτώ πρώτα τον απόηχο του επετειακού άλμπουμ για τα 60 μας χρόνια».

The Temptations Otis Williams left with Smokey Robinson Ο Ότις Ουίλιαμς των Temptations (αριστερά) με τον Smokey Robinson, κάτοχο του National Recording Registry της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου που τον τίμησε για την σύνθεσή του "My Girl", την επιτυχία των Temptations του 1965.

Τα 12 τραγούδια του "Temptations 60" σχεδιάστηκαν ως μια μουσική αναδρομή, καλύπτοντας διάφορες φάσεις από το καλλιτεχνικό ταξίδι του γκρουπ. Έτσι περιέχει τραγούδια αγάπης, κοινωνικά τραγούδια με μερικά funky και μερικά jazzy στοιχεία.

Ο παλιός φίλος του Smokey Robinson, που έχει γράψει πολλές επιτυχίες της πρώτης περιόδου των Tempts, όπως τα "My Girl", "The Way You Do the Things You Do" και "Get Ready", συμμετέχει στο "Temptations 60" τραγουδώντας στο "Is It Gonna Be Yes or No" δίνοντας μια γεύση από τη δεκαετίας του '60, που τον χαρακτηρίζει με την soul φωνή του.

temptations otis with smokey 1Ο Otis Williams αριστερά και ο Ron Tyson πίσω με τον Smokey Robinson κατά την ηχογράφηση του "Is It Gonna Be Yes or No”

“To κάναμε με πολλή νοσταλγία” είπε ο Williams. Το "When We Were Kings", το πρώτο κομμάτι που ηχογραφήθηκε για το δίσκο, ακούγεται σαν Funk Brothers στην Motown γύρω στο '65. Στην πραγματικότητα ερμηνεύεται από τον παραγωγό Narada Michael Walden. Το τραγούδι είναι ένας φόρος τιμής στην εποχή των Tempts' Classic Five, την σύνθεση των Otis Williams, David Ruffin, Eddie Kendricks, Paul Williams και Melvin Franklin, που έκαναν θραύση στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση και στις συναυλίες τη δεκαετία του 1960.

“Προσπαθούσαμε να αναβιώσουμε το Classic Five, προσπαθώντας να πλησιάσουμε αυτό που κάναμε πριν από 60 χρόνια”, είπε ο Williams. “Μόλις το βάλαμε σε κίνηση, όλα τα κομμάτια του άλμπουμ άρχισαν να ενώνονται”.

The Temptations on Detroits Jefferson Avenue in 1965 Οι Temptations στη Λεωφόρο Τζέφερσον του Ντιτρόιτ το 1965

Το "Temptations 60" θα ανοίξει με αυτό που ο Williams αποκαλεί "μια αιφνιδιαστική επίθεση" μια μικρή δόση χιπ-χοπ-τζαζ με τίτλο "Let it Reign", με τη συμμετοχή του Νεοϋορκέζου ράπερ K. Sparks. Είναι η δεύτερη ηχογράφηση των Temptations που περιλαμβάνει ένα μέρος ραπ, μετά το ριμέικ του "Get Ready" το 1991 με τον MC Misa.

“Τις περισσότερες φορές στα άλμπουμ των Tempts, ξεκινάμε είτε με μια όμορφη μπαλάντα είτε με κάτι funky. Αυτή τη φορά αποφάσισα να ανοίξομε με αυτό που αποκαλώ ραπ-τζαζ”, είπε ο Γουίλιαμς, “είναι αυτή η παλιά τζαζ που άκουγα μεγαλώνοντας στο Ντιτρόιτ”.

Και μετά υπάρχει το "Time for the People", ένα θυελλώδες τραγούδι κοινωνικής δικαιοσύνης που συνέγραψε ο τενόρος των Tempts, Ρον Τάισον που περνάει μηνύματα από τα τραγούδια "Ball of Confusion" και "Cloud Nine".

“Ζούμε ξανά σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, οπότε ήταν πραγματικά κατάλληλο”, είπε ο Williams. “Ήμασταν ένα αμφιλεγόμενο γκρουπ με τέτοιου είδους τραγούδια σε όλη την ιστορία μας, οπότε λειτουργεί σωστά. Θέλαμε απλώς να ξέρουν όλοι ότι έχουμε ακόμα αυτή τη μαγική πινελιά”.

Ως παραγωγός του άλμπουμ, ο Ουίλιαμς αναφέρει επίσης : “Ήταν τόσο εγκεφαλικό και συναισθηματικό αυτό το 60ο επετειακό μας άλμπουμ, με τόσο πολλή προσπάθεια για να το κάνω που με κούρασε. Όταν τελείωσα, επέστρεψα στο σπίτι μου και σχεδόν έπεσα στα γόνατα”.

Το "Come On" - το παλιό τραγούδι του 1960 που ανανεώθηκε από τους Tempts για το νέο άλμπουμ - είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον Williams. O ίδιος αφηγείται τo ξεκίνημα των Temptations όπου αναφέρεται η πρώτη συνάντηση με τον Berry Gordy στο κοινοτικό κέντρο St. Stephens του Ντιτρόιτ με αφορμή το δίσκο τους.

“Φίλε, μου αρέσει αυτός ο δίσκος που έχετε κυκλοφορήσει”, θυμάται ο Ουίλλιαμς να του είπε το αφεντικό της Motown. "Ελα να με δεις. Ξεκινάω την ετικέτα μου"

Otis Williams speaks about the musical Aint Too Proud Ο Otis Williams των Temptations μιλάει για το μιούζικαλ "Ain't Too Proud" τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020, στο Roostertail στο Ντιτρόιτ.

Εξήντα χρόνια αργότερα, ο Williams είναι περήφανος για τον αντίκτυπο της δουλειάς του και συγκινημένος που η μουσική του γκρουπ του έχει απήχηση στο πέρασμα του χρόνου. Ανάμεσα στις ιστορίες ακούει από θαυμαστές να του λένε για αγαπημένα τους πρόσωπα που πέθαιναν και ζήτησαν να τοποθετηθεί ένα άλμπουμ των Temptations στους χώρους ανάπαυσής τους.

“Όταν το ακούς αυτό, σου δίνει άλλου είδους προοπτική”, είπε ο Ουίλιαμς. “Δεν θα φανταζόμουν ποτέ κάτι τέτοιο γιατί εμείς απλά θέλαμε να τραγουδήσουμε”.

“Ακόμα έρχονται να μας δουν. Μου είπαν ότι η μουσική που έφτιαξε η Motown θα διαρκέσει για πάντα. Όταν αρχίσουμε να τραγουδάμε εκείνα τα τραγούδια που ο κόσμος γνώρισε και αγάπησε, στέκονται όρθιοι και τραγουδούν μαζί μας”, είπε. «Έτσι, αυτό είναι ένα καλό ταξίδι, ακόμα..”

*Οι πληροφορίες είναι από το Detroit Free Press

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!