Συναντήσεις στο Café του Ιανού

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα των απρόβλεπτων συναντήσεων κορυφής, με μουσικούς, συγγραφείς & ανθρώπους του θεάτρου.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
02/10/2016

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συνεχίζονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι Συναντήσεις στο Café του Ιανού, εκδηλώσεις που έχουν το δικό τους σταθερό κοινό και αποτελούν πλέον θεσμό στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Σε συνεργασία με τέσσερις εξαιρετικούς επιμελητές, το Νίκο Θρασυβούλου, την Τασούλα Επτακοίλη, τη Μαργαρίτα Πουρνάρα και το Γιώργο Καραμπελιά το κοινό κατάφερε να γνωρίσει καλύτερα 90 σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης και της διανόησης. Η είσοδος είναι πάντα ελεύθερη για το κοινό και όλες μεταδίδονται ζωντανά από το ianos.gr

Πιο αναλυτικά:

Συναντήσεις με συγγράφεις στο Café του Ιανού


Στις Συναντήσεις με συγγραφείς που πραγματοποιούνται κάθε μήνα, ο Νίκος Θρασυβούλου συνομιλεί με σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς για το έργο τους και τη ζωή τους. Μαζί σχολιάζουν θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, ανιχνεύοντας και αναδεικνύοντας τον άνθρωπο - συγγραφέα. Το κοινό έχει τη δυνατότητα να υποβάλει τις ερωτήσεις του για κάθε καλεσμένο στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Είσοδος ελεύθερη.

Επόμενες Προγραμματισμένες Συναντήσεις


Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 20:30 - Μάνος Κοντολέων

Ο Μάνος Κοντολέων είναι συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας. Έχει γράψει 14 μυθιστορήματα, 4 συλλογές διηγημάτων και πολλά βιβλία για παιδιά και νέους. Βιβλία του έχουν τιμηθεί με Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, ενώ έχουν μεταφραστεί σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. Υπήρξε για 20 χρόνια σύμβουλος εκδόσεων μεγάλου εκδοτικού οίκου. Κριτικές του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά (Καθημερινή, Αυγή, Διαβάζω, Τραμ, Πόρφυρας κ.α.) και σε πολλές βιβλιοφιλικές ιστοσελίδες (Fractal, Diastixo, ThinkFree, Litterature, I-Porta, Culture, Bookia κ.α.).

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στις 20:30 - Γιάννης Ξανθούλης

Ο Γιάννης Ξανθούλης γεννήθηκε το 1947 στην Αλεξανδρούπολη, από γονείς πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης. Εκτός από μυθιστορήματα έγραψε βιβλία και θεατρικά έργα για παιδιά, καθώς και θέατρο. Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος (είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ) σε εφημερίδες και στο ραδιόφωνο. Ανάμεσα στα πιο γνωστά του μυθιστορήματα είναι: Το καλοκαίρι που χάθηκε στο χειμώνα (1984), Το πεθαμένο λικέρ (1987), Ο χάρτινος Σεπτέμβρης της καρδιάς μας (1989), Το ροζ που δεν ξέχασα (1991), Η εποχή των καφέδων (1992), Οικογένεια Μπες-Βγες (1994), Το τρένο με τις φράουλες (1996), …Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες (1998), Ο Τούρκος στον κήπο (2001), Το τανγκό των Χριστουγέννων (2003), Ο θείος Τάκης (2005), Του φιδιού το γάλα (2007), Κωνσταντινούπολη - των ασεβών μου φόβων (2008), Δεσποινίς Πελαγία (2010), Ο γιος του δάσκαλου (2012) και Την Κυριακή έχουμε γάμο (2015). Βιβλία του έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη και έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ζει στην Αθήνα.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στις 20:30 - Αθηνά Κακούρη

Η Αθηνά Κακούρη γεννήθηκε το 1928 στην Πάτρα και δημοσίευσε τα πρώτα της χρονογραφήματα και ταξιδιωτικές εντυπώσεις στην τότε μεγαλύτερη εφημερίδα, τον Νεολόγο των Πατρών. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο Γιώργος και η Λένα Σαββίδη, που διηύθυναν το περιοδικό Ταχυδρόμος, άρχισαν να δημοσιεύουν ταχτικά αστυνομικά της διηγήματα, με εικονογράφηση του Μποστ, τα οποία τελικά εξέδωσαν και σε βιβλίο (Αλάτι στα φυστίκια). Μετέφρασε για μεγάλους εκδοτικούς οίκους λογοτεχνία και Ιστορία, και συνεργάστηκε με διάφορα άλλα έντυπα. Είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΛΣΑΛ και επίτιμος πρόεδρός της. Η Αθηνά Κακούρη λέει ότι η μεγάλη της ηλικία την βοηθά για να μας ξεναγεί στο παρελθόν του τόπου μας.

Συναντήσεις με μουσικούς στο Café του Ιανού


Η μουσική είναι δρόμοι. Είναι ιστορίες και μνήμη. Είναι εικόνες και συναισθήματα. Είναι χάδια και σαϊτιές. Είναι δάκρυα και χαμόγελα. Κι αυτό το χειμώνα γίνεται αφορμή η Τασούλα Επτακοίλη να συναντήσει, για δεύτερη χρονιά, ανθρώπους με το δικό τους προσωπικό, ευδιάκριτο αποτύπωμα στα ελληνικά μουσικά πράγματα. Ανθρώπους που γνωρίζουμε. Ή νομίζουμε ότι γνωρίζουμε... Δημιουργούς που θα μιλήσουν εφ' όλης της ύλης. Για τη ζωή και την πορεία τους, για την έμπνευση, το κοινό και την αναγνώριση, για τον ανταγωνισμό, τους φόβους και τις προσδοκίες τους, για την τέχνη και την κοινωνία. Το κοινό έχει τη δυνατότητα να υποβάλει τις ερωτήσεις του για κάθε καλεσμένο στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Είσοδος ελεύθερη.

Επόμενες προγραμματισμένες συναντήσεις


Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις 20:30 - Χρήστος Νικολόπουλος

Ο Χρήστος Νικολόπουλος γεννήθηκε στο Καψοχώρι της Αλεξάνδρειας του Νομού Ημαθίας. Με τα πρώτα του ακούσματα να έχουν σαφέστατα ρίζες στην Ελληνική μουσική παράδοση. Τυχαία βρέθηκε στο περιβάλλον του ένα μπουζούκι με το οποίο άρχισε να μελετάει ατελείωτες ώρες και πολύ σύντομα άρχισε να παίζει με κάποια μικρά συγκροτήματα της περιοχής. Πολύ γρήγορα ο Χρήστος Νικολόπουλος άρχισε να γίνεται ένας δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. Το 1963, σε ηλικία μόλις δεκαέξι ετών, με την ευχή του πατέρα του ως μόνο εφόδιο, έφτασε στην Αθήνα. Στην οδό Βερανζέρου στην Ομόνοια υπήρχε το «Καφενείο των Μουσικών». Ο Στέλιος Ζαφειρίου, δεξιοτέχνης στο μπουζούκι τον άκουσε και του πρότεινε να παίζουν μαζί στις ηχογραφήσεις μεγαλύτερων εταιρειών. Σύντομα ο Χρήστος Νικολόπουλος άρχισε να γίνεται πιο γνωστός και πολλοί μιλούσαν για «μεγάλο μουσικό ταλέντο», εκθειάζοντας παράλληλα την σεμνότητα του. Η συνέχεια στη σκηνή του Ιανού με την Τασούλα Επτακοίλη να ξεδιπλώνει άγνωστες, επαγγελματικές και προσωπικές στιγμές από τη ζωή του σημαντικού Έλληνα δημιουργού.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στις 20:30 - Νατάσσα Μποφίλιου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983, όπου μεγάλωσε και αποφοίτησε από τα εκπαιδευτήρια Δούκα. Σπούδασε πολιτική ανάλυση στη Νομική σχολή των Αθηνών. Έχει πτυχίο πιάνου και θεωρητικών μαθημάτων από το Ελληνικό Ωδείο. Ξεκίνησε την πορεία της στο τραγούδι συμμετέχοντας στις εμφανίσεις του Χρόνη Αηδονίδη. Το 2004, πήρε μέρος στη Δεύτερη Ακρόαση της δισκογραφικής εταιρίας «Μικρή Άρκτος», διευθυντής της οποίας είναι ο στιχουργός Παρασκευάς Καρασούλος («Μικρή πατρίδα», «Δυο μέρες μόνο», «Δεν είσαι εδώ» κ.ά.). Κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις, με αποτέλεσμα να συμμετάσχει ερμηνεύοντας δύο τραγούδια στο άλμπουμ «Δεύτερη Ακρόαση της Μικρής Άρκτου», το οποίο με τα 17 τραγούδια που περιείχε συνέστησε στο κοινό νέους καλλιτέχνες. Ένα χρόνο μετά, έκανε το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε στίχους Γεράσιμου Ευαγγελάτου και μουσική Κώστα Τσίρκα με τίτλο «Εκατό μικρές ανάσες», από την εταιρία «Μικρή Άρκτος». Ακολουθούν επιτυχημένοι δίσκοι, αμέτρητα live, σημαντικές συνεργασίες αλλά και η εκπληκτική αγάπη του κόσμου που γεμίζει τα θέατρα σε όλη την Ελλάδα και την λατρεύει! Με την Τασούλα Επτακοίλη θα μιλήσουν για όλα. Του χθες, του σήμερα αλλά κυρίως για το αύριο!

Συναντήσεις απρόβλεπτες στο Café του Ιανού


Στις Απρόβλεπτες Συναντήσεις η Μαργαρίτα Πουρνάρα συνομιλεί με σημαντικούς ανθρώπους. Όλοι τους έχουν διακριθεί στον επαγγελματικό στίβο, από την πολιτική, την αρχαιολογία και τις επιχειρήσεις ως τα γράμματα και τις επιστήμες. Το πιο σημαντικό τους χαρακτηριστικό, όμως, είναι το θάρρος να χαράσσουν και να ακολουθούν τη δική τους πορεία. Είναι, δηλαδή, φυσιογνωμίες - χαμηλόφωνα ή ανορθόδοξα - ηγετικές που, αν και συχνά δεν ασχολούνται με τα κοινά, ωφελούν την κοινωνία με το δικό τους παράδειγμα ζωής και δράσης. Ας τους γνωρίσουμε καλύτερα και ας μιλήσουμε μαζί τους, για ένα νέο συλλογικό ήθος, που συναπαρτίζεται από φωτισμένες μονάδες. Το κοινό έχει τη δυνατότητα να υποβάλει τις ερωτήσεις του για κάθε καλεσμένο στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Είσοδος ελεύθερη.

Επόμενες προγραμματισμένες συναντήσεις


Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στις 20:30 - Παναγής Παναγιωτόπουλος & Βασίλης Βαμβακάς

Η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα συνομιλεί με τους πανεπιστημιακούς Βασίλη Βαμβακά και Παναγή Παναγιωτόπουλο, επιμελητές της πολυαναμενόμενης έκθεσης «GR80s. Η Ελλάδα του '80 στην Τεχνόπολη».

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 20:30 - Δημήτρης Κούρκουλας

Η Μαργαρίτα Πουρνάρα συνομιλεί με τον εκδότη Δημήτρη Κούρκουλα, πρώην υφυπουργό εξωτερικών και ανώτατο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ζήτημα της ελληνικής ταυτότητας μέσα στο ρευστό διεθνές περιβάλλον της εποχής μας.

Συναντήσεις Κορυφής στο Café του Ιανού

Ο Γιώργος Καραμπελιάς συζητά με προσωπικότητες και διανοητές της Ελλάδας αλλά και του ευρωπαϊκού χώρου για τα μεγάλα θεωρητικά, γεωπολιτικά και πολιτισμικά προβλήματα της εποχής μας.

Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή κρίσης και διερώτησης για το μέλλον όχι μόνον του πολιτισμού αλλά και της ίδιας της παρουσίας του ανθρώπου στον πλανήτη, την οποία έρχεται να υπογραμμίσει η παγκόσμια οικολογική κρίση, και η επέκταση της τεχνοφύσης, ενώ ο ελληνισμός αντιμετωπίζει κρίση υπαρκτικού χαρακτήρα. Βρισκόμαστε σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι, από τη μία πλευρά του οποίου υπάρχει μια καθοδική σπείρα, και από την άλλη η ανάταξή του.

Ερχόμαστε μπροστά σε αυτό το ιστορικό αίτημα, σε αυτή την κυριολεκτική τιτανομαχία, γυμνοί, με ηγεσίες ανίκανες, πνευματικούς ανθρώπους ενσωματωμένους, ένα λαϊκό σώμα αλλοιωμένο και πλαδαρό.
Απέναντι στο απόλυτο αδιέξοδο του αλλοτριωμένου εκσυγχρονισμού και της διαρκούς φυγής, θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να κάνουμε επιτέλους πρότυπο του αναγκαίου εκσυγχρονισμού μας την ίδια την δική μας παράδοση και ταυτότητα. Αυτό που έκαναν όλα τα έθνη και όλοι οι λαοί που θέλουν να είναι ελεύθεροι, αυτεξούσιοι και δημιουργικοί.

Το κοινό έχει τη δυνατότητα να υποβάλει τις ερωτήσεις του για κάθε καλεσμένο στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Είσοδος ελεύθερη.

Θεατρικές Συναντήσεις στο Café του Ιανού


Μέσα στην περασμένη σεζόν, οι συναντήσεις στο Café του Ιανού απέκτησαν και μία νέα θεματική. Το θέατρο. Κάθε μήνα, ο Νίκος Θρασυβούλου συνομιλεί με σημαντικούς ανθρώπους τους θεάτρου για την τέχνη, την κοινωνία και τη ζωή. Το κοινό έχει τη δυνατότητα να υποβάλει τις ερωτήσεις του για κάθε καλεσμένο στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Είσοδος ελεύθερη.

Επόμενες προγραμματισμένες συναντήσεις


Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στις 20:30 - Νίκος Διαμαντής

Ο Νίκος Θρασυβούλου συνομιλεί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Νίκο Διαμαντή. Μια συζήτηση, σε πρώτο πρόσωπο, για την τέχνη, την κοινωνία, τη ζωή.
Σε μορφή αναλογίου η Λήδα Πρωτοψάλτη και ο Σταύρος Ζαλμάς θα παρουσιάσουν «Το ψωμί της Νινευί» των Κων/νου και Αντώνη Κούφαλη, το οποίο θα παίζεται στο ΔΗ.ΘΕ.ΠΕΙ. από 21/11/17 έως 19/2/17.

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στις 20:30 - Στάθης Λιβαθινός

Ο Νίκος Θρασυβούλου συνομιλεί με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Στάθη Λιβαθινό. Μια συζήτηση, σε πρώτο πρόσωπο, για την τέχνη, την κοινωνία, τη ζωή.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 20:30 - Γιώργος Μιχαλακόπουλος

Ο Νίκος Θρασυβούλου συνομιλεί με τον σπουδαίο Έλληνα ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Μιχαλακόπουλο. Μια συζήτηση για τη ζωή και την τέχνη, τον άνθρωπο και την κοινωνία.

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου στις 20:30 - Γιάννης Μετζικώφ

Ο Νίκος Θρασυβούλου συνομιλεί σε πρώτο πρόσωπο με τον κορυφαίο Έλληνα ζωγράφο, σκηνογράφο και ενδυματολόγο Γιάννη Μετζικώφ, για την τέχνη, την κοινωνία, τη ζωή.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!