Πέθανε ο κιθαρίστας των Seeds

Ο κιθαρίστας που επηρέασε την punk και garage σκηνή
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
09/08/2020

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
Έντεκα χρόνια μετά το θάνατο του αρχηγού και τραγουδιστή τους Sky Saxon, οι Seeds θρηνούν την απώλεια και του κιθαρίστα τους Jan Savage, επίσης ιδρυτικού μέλους του σπουδαιότερου ίσως garage-rock συγκροτήματος. Η αιτία του θανάτου δεν έγινε γνωστή.

Οι Seeds οφείλουν στον τσερόκι κιθαρίστα Jan Savage από το Albuquerque τον ήχο που έψαχναν και ήταν ξεχωριστός, ο οποίος αποτυπώθηκε από τον πρώτο κιόλας ομώνυμο δίσκο τους που περιείχε τα κλασσικά πλέον τραγούδια τους Pushin’ Too Hard και Can’t Seem To Make You Mine που έγιναν επιτυχίες στα τέλη του ’66.

The Seeds - Pushin' Too Hard

Το αέρινο και ταυτόχρονα σκληρό παίξιμο της κιθάρας του επηρέασε σημαντικά όσους μουσικούς έπαιξαν garage-rock και punk-rock των οποίων το πρότυπο ήταν οι Seeds (1965-69 και 1969-72 ως Sky Saxon and The Seeds). Το πραγματικό όνομα του Jan Savage ήταν Buck Jan Reeder.
The Seeds 1966
Photo The Seeds 1966: Οι Seeds το 1966: Rick Andridge (ντράμερ), Daryl Hooper (κήμπορντς), Sky Saxon (φωνή), Jan Savage (κιθάρα)

Οι Seeds από το Λος Άντζελες υπήρξαν άτυπα μέλη της άφθαστης παρέας «California ’66» όπως ήταν γνωστή στους μουσικούς κύκλους, παρέα που απαρτιζόταν επίσης από τους Electric Prunes και τους Love.

Κάθε χρόνο νεώτερα μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες τιμούν την παρέα αυτή των τριών με συναυλίες στην Αμερική και τον Καναδά ως «California ‘66».

Στις 24 Ιουλίου 2009 μέλη των Smashing Pumkins ενώθηκαν με μέλη των Love και Electric Prunes και έδωσαν μια συναυλία στη μνήμη του Sky “Sunlight” Saxon που έφυγε στις 25 Ιουνίου 2019.

THE SEEDS: PUSHIN' TOO HARD - Documentary Trailer

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!