Πέθανε η Κάθριν Άντερσον των Marvelettes της Motown

Την μεγάλη αυτή επιτυχία τους "Please Mr. Postman" τραγούδησαν οι Beatles στο δεύτερο δίσκο τους “With The Beatles”
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
22/09/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Απεβίωσε η Katherine Anderson (Schaffner), συνιδρύτρια του θρυλικού φωνητικού συγκροτήματος της Motown, The Marvelettes. Ήταν 79 ετών.

Γεννημένη στην πανεπιστημιακή πόλη Ann Arbor, και μεγαλωμένη στο προάστιο Inkster του Ντιτρόιτ, η Άντερσον τραγουδούσε από νεαρή ηλικία. Μέχρι το 1961, ως μαθήτρια του πρώτου γυμνασίου στο Inkster High School, συνεργάστηκε με τις Glee Club Gladys Horton, Georgeanna Tillman και Juanita Cowart, καθώς και με την Georgia Dobbins (που αντικαταστάθηκε νωρίς από τη Wanda Young) που έγινε αργότερα γνωστές ως Marvelettes.

Αρχικά αποκαλούσαν τους εαυτούς τους The Casinyets (που αντιπροσωπεύει το αστείο "δεν μπορώ να τραγουδήσω ακόμα"), το συγκρότημα τελικά πέρασε από οντισιόν για την Motown ως The Marvels μετά από έναν διαγωνισμό ταλέντων. Η Motown ζήτησε να επιστρέψει το γκρουπ με ένα πρωτότυπο τραγούδι. Έφεραν τη σύνθεση του Dobbins, "Please Mr. Postman" και η ιστορία ξεκίνησε. Ήταν 1961. Την μεγάλη αυτή επιτυχία τους αυτή διασκεύασαν αργότερα οι Beatles στο δεύτερο δίσκο τους With The Beatles του 1963.


The_Marvelettes_1963.jpg
Οι Marvelettes το 1963: Gladys Horton, Katherine Anderson (πάνω δεξιά), Georgeanna Tillman, and Wanda Young

Το κουιντέτο υπέγραψε στη Motown και άλλαξαν το όνομά τους από Marvels σε The Marvelettes. Το "Please Mr. Postman" έγινε η επιτυχία τους, φτάνοντας μέχρι το #1 και ξεκινώντας σχεδόν μια δεκαετία ως ένα από τα κορυφαία γυναικεία φωνητικά γκρουπ, με επιτυχίες όπως "Don't Mess With Bill", "The Hunter Gets Captured By The Game» και «Too Many Fish In The Sea».

Η Άντερσον ήταν κυρίως τραγουδίστρια υπόκρουσης κατά τη διάρκεια της μεγάλης πορείας των Marvelettes. Αλλά το συγκρότημα είχε μια σταθερή εναλλαγή μελών και τραγουδιστριών καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '60, προτού τελικά χωριστεί το 1970. Όταν η Gladys Horton ήθελε να επαναφέρει το γκρουπ στη δεκαετία του ’70, η Anderson επέλεξε να προχωρήσει, συμμετέχοντας στην κοινότητα του Ντιτρόιτ βοηθώντας έφηβους σε κίνδυνο, ενώ παράλληλα μεγάλωνε τη δική της οικογένεια.

Επέστρεψε στις Marvelettes για να τιμηθεί στην 50ή επέτειο της Motown και την εισαγωγή του γκρουπ στο Rock and Roll Hall of Fame.

Ήταν μια τραγουδίστρια που έπαιξε έναν πρώιμο, σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ήχου της Motown και στην ανάδειξη του Ντιτρόιτ ως κέντρου του μουσικού κόσμου. Και το έργο της θα μνημονεύεται για τα επόμενα χρόνια.

The Marvelettes - Please Mr. Postman (1961)


ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!