Πανευρωπαϊκή έκκληση στους δημιουργούς για τα δικαιώματά τους στο διαδίκτυο

Επείγουσα έκκληση από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία GESAC, για κινητοποίηση των Ευρωπαίων δημιουργών υπέρ της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων τους & της δίκαιης αμοιβής των έργων τους, από τη χρήση τους στο διαδίκτυο.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
10/08/2016

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπογραφή  Αιτήματος (PETITION)   


Mε το κεντρικό μήνυμα "make internet fair", χιλιάδες Ευρωπαίοι δημιουργοί εκφράζουν το αίτημά τους για δικαιότερες συμφωνίες αναφορικά με τη χρήση των έργων τους στο διαδίκτυο. Το Αίτημα Υποστήριξης της πνευματικής ιδιοκτησίας θα κοινοποιηθεί στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, ενόψει της πρωτοβουλίας για νομοθετική μεταρρύθμιση αναφορικά με τα πνευματικά δικαιώματα, που προωθεί η Ευρωπαίκή Επιτροπή.

Η συμμετοχή των δημιουργών στην προσυπογραφή γίνεται μέσω μίας απλής διαδικασίας στον ακόλουθο σύνδεσμο (προσοχή: η διαδικασία συμμετοχής στην υπογραφή του Αιτήματος θα πρέπει να γίνει απ' ευθείας από τους ίδιους ατομικά και όχι μέσω της ΑΕΠΙ) http://www.makeinternetfair.eu/  (παραθέτουμε ακολούθως μετάφραση της επιστολής των δημιουργών).

Οδηγίες για την υπογραφή του αιτήματος υποστήριξης της πνευματικής ιδιοκτησίας 
  
1. συμπληρώνετε το ονοματεπώνυμό σας με λατινικούς χαρακτήρες στα δύο πρώτα λευκά πεδία 

2. συμπληρώνετε το email σας σύμφωνα με το υπόδειγμα που αναγράφεται στη φόρμα 

3. Αν είστε μέλος συγκροτήματος αναγράφετε το όνομα του συγκροτήματος με λατινικούς χαρακτήρες 

4. Στην ερώτηση are you a creator? * (είστε δημιουργός;) 
yes 
no 
επιλέγετε την απάντηση yes - ναι 

5. συμπληρώνετε το επάγγελμά σας/ ιδιότητά σας με λατινικούς χαρακτήρες, π.χ. author, composer, songwriter, music producer κ.α.

6. επιλέγετε τη χώρα (Greece) από το κυλιόμενο μενού 

7. πατάτε στη συνέχεια την ένδειξη SIGN NOW! στο τέλος της φόρμας στο κέντρο, για την υποβολή της υπογραφής του Αιτήματος. 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ  ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ


Προς τον Πρόεδρο 
Jean-Claude Juncker 
Ευρωπαϊκή Επιτροπή 
Rue de la Loi 200 
1049 Βρυξέλλες 

Προς ένα δικαιότερο Διαδίκτυο για τους δημιουργούς 

Αγαπητέ Πρόεδρε Juncker, 

Εμείς, οι δημιουργοί όλων των δημιουργικών πολιτιστικών τομέων, ζητούμε στην αναγγελθείσα κατάθεση νομοθετικής πρότασης για την πνευματική ιδιοκτησία,  να λάβετε υπόψη σας  τις ανάγκες μας  και τις  προσπάθειές μας  να διασφαλίσουμε  δικαιότερες συμφωνίες αναφορικά με  τη χρήση των έργων μας στο διαδίκτυο. 

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαίο να αναγνωρίσετε τη σπουδαιότητα του πολιτισμού για μια ενιαία και ταυτόχρονα πολυποίκιλη Ευρωπαϊκή μας ταυτότητα. Ο κλάδος της πολιτιστικής βιομηχανίας είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες και συνεισφέρει στη δύναμη και στον πλούτο της ηπείρου μας.  Παρ’ όλα αυτά, οι νέοι καλλιτέχνες, καθώς και η επόμενη γενιά των δημιουργών αντιμετωπίζουν  μία μη βιώσιμη κατάσταση, καθώς το να κερδίζουν τα προς το ζην από το επάγγελμά τους, τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο. 

Σήμερα, χάρη στο διαδίκτυο, τα έργα μας είναι προσβάσιμα με ιλιγγιώδεις ταχύτητες από παντού.  Ομοίως και οι καταναλωτές  ολοένα και περισσότερο ανατρέχουν σχεδόν αποκλειστικά στο διαδίκτυο προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε μουσική, ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, φωτογραφίες, εικόνες κ.λ.π. Ενστερνιζόμαστε την ευκολότερη, ευρύτερη και γρηγορότερη πρόσβαση στα πολιτιστικά έργα και θέλουμε οι καταναλωτές να απολαμβάνουν αυτή την ευκαιρία, αλλά μόνον εάν αυτή ακολουθείται από δίκαιη αμοιβή. 

Οι κυρίαρχοι παίχτες στην αγορά, όπως το YouTube, είναι πλατφόρμες που έχουν χτιστεί από περιεχόμενο που συνεισφέρουν οι ίδιοι οι χρήστες, οι οποίοι είτε δεν αμείβουν καθόλου είτε αμείβουν ελάχιστα τα έργα μας. Το χειρότερο όλων είναι ότι επειδή αυτές οι πλατφόρμες καταφέρνουν να διαφεύγουν από  την υποχρέωσή αμοιβής των έργων μας , το γεγονός αυτό κατακρημνίζει την αξία των πνευματικών έργων μας σε ολόκληρη την αγορά, οδηγώντας τα σε μια ατελείωτη καθοδική πορεία. 

Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις (startups)  αλλά και όσες επιχειρήσεις λειτουργούν ήδη νόμιμα, αντιμετωπίζουν μη αποδοτικές συνθήκες της αγοράς, ενώ οι δημιουργοί βλάπτονται διαρκώς. Ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος σε όλο αυτό!  Θέλουμε τα δημιουργικά και πολιτιστικά επαγγέλματα να εξακολουθήσουν να υπάρχουν  και να αποτελούν βιώσιμη επιλογή  για την επόμενη γενιά των Ευρωπαίων.   

Η σοβαρότητα όμως του συγκεκριμένου προβλήματος απαιτεί κάτι παραπάνω από επιφανειακές  επιδιορθώσεις. Η νομοθεσία θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι οι πλατφόρμες που παίζουν έναν κεντρικό ρόλο στο να προσφέρουν πρόσβαση σε προστατευόμενο περιεχόμενο, είτε αυτό ανεβαίνει από τους ίδιους τους χρήστες είτε από ψηφιακούς διανομείς είτε από παρόχους περιεχομένου (εκδότες, ψηφιακούς διανομείς, δισκογραφικές κ.λ.π.),  δεν θα πρέπει πλέον να μπορούν να αποφεύγουν την ευθύνη για τις δραστηριότητες τους που σχετίζονται με προστατευμένο περιεχόμενο. Οι δημιουργοί σε όλο τον κόσμο βλάπτονται από αυτήν την ξεπερασμένη νομοθεσία. Και οι κυβερνήσεις, παγκοσμίως, αρχίζουν να «ξυπνούν» και να αντιδρούν σε αυτή την πραγματικότητα.  Πρόκειται για μια ανεπανάληπτη ευκαιρία για την Ευρώπη,  να γίνει πρωτοπόρος ενός κινήματος το οποίο θα επαναφέρει την ισορροπία στην αγορά έτσι ώστε δημιουργοί, καταναλωτές, αλλά και  μικρότερες επιχειρήσεις να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή συμφωνία. 

Σας καλούμε, Κύριε Πρόεδρε, να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας προκειμένου να εγγυηθείτε μια κατάλληλη μεταρρύθμιση για την πνευματική ιδιοκτησία. 

Μια μεταρρύθμιση που δεν θα ανεχτεί οικονομικά και νομικά «παραθυράκια» για επίδοξους κερδοσκόπους, ούτε τη συνέχιση της απαράδεκτης ζημιάς στη δημιουργικότητα και την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη. 

Με τιμή 

Οι υπογράφοντες δημιουργοί 

c/o GESAC, 23 Rue Montoyer, 1000 Brussels 
Contact: Aurιlia Leeuw, +32 2 511 44 54 
secretariatgeneral @gesac.org

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!