Ο ξεχωριστός Sivert Hoyem στην Αθήνα

Σάββατο 27 Απριλίου 2024.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Ο Sivert Hoyem, αυτός ο μοναδικός «δικός μας» καλλιτέχνης, έρχεται ξανά στην αγαπημένη του Ελλάδα για να μας προσφέρει μία βραδιά που υπόσχεται να είναι η πιο προσωπική, η πιο οικεία, η πιο ζεστή των τελευταίων ετών.

For one night only, μόνο για μία βραδιά, ο Hoyem θα βρεθεί στην Αθήνα, στο Floyd, το Σάββατο 27 Απριλίου, για ένα σπάνιο club show που θα συγκινήσει τους πιστούς θαυμαστές του.

Μετά την αξέχαστη εμφάνισή του στη σκηνή του Ηρωδείου το 2016 και αφού τα προηγούμενα χρόνια χάρισε μαζί με τους Madrugada, ανεπανάληπτες συναυλιακές στιγμές σε δεκάδες χιλιάδες θεατές στο Tae Kwon Do, στο Καλλιμάρμαρο και σε μεγάλα φεστιβάλ της χώρας, θα βρεθεί, μαζί με την μπάντα του, στην Αθήνα για να δώσει ένα club show μετά από 8 ολόκληρα χρόνια - τόσα έχουν περάσει από την τελευταία του εμφάνιση τον Απρίλιο του '16 στο Piraeus 117 Academy! Μία ξεχωριστή επανασύνδεση με τους λάτρεις της μουσικής του. Μια ευκαιρία για όσους τον αγαπούν να μοιραστούν μια διαφορετική μουσική μυσταγωγία.

Μαζί του φέρνει τα τραγούδια που οι φίλοι του έχουν αγαπήσει όλα αυτά τα χρόνια, Sleepwalking Man, Theaving Heart, Moon Landing, Give it a Whirl, κομμάτια όπως τα Aim For The Heart, Two Green Feathers από τον τελευταίο του δίσκο, On an island, που κυκλοφόρησε στα τέλη του Ιανουαρίου και φυσικά πολλά τραγούδια των Madrugada.

Sivert Høyem - Give It A Whirl (live at Acropolis)



Ο Sivert Hoyem περιγράφεται συνήθως ως ένας «μελαγχολικός» καλλιτέχνης κι ο ίδιος ήταν πάντα μελαγχολικός από τη φύση του. «Στην εποχή του Edvard Munh ήταν μία ασθένεια που είχε πλέον διαγνωστεί» επισημαίνει για τη μελαγχολία. Όμως παραμένει βαθιά ανθρώπινος και καθόλου κυνικός ή μηδενιστής. Αγαπά τη μουσική, τη φύση, τον Άνθρωπο. Αγαπά να παίζει μουσική μπροστά στο κοινό, να μοιράζεται σκέψεις και συναισθήματα, να δίνει και παίρνει δύναμη. Κι αυτό είναι καθησυχαστικά αισιόδοξο!

Με τον τελευταίο του δίσκο, ο Sivert Hoyem αποδεικνύει το σπάνιο καλλιτεχνικό του μέταλλο που, όχι μόνο δε θαμπώνει και δε σκουριάζει, αλλά – συν τω χρόνω – ωριμάζει, αποκτά την πατίνα της εμπειρίας και οδηγείται σε έναν εξαιρετικό λυρικό μινιμαλισμό.

Sivert Høyem - The Rust (Official Music Video)



Και όπως σε όλα τα άλμπουμ, τόσο του ίδιου όσο και των Madrugada, όλα συνδέονται με αυτό το απόκοσμο νορβηγικό τοπίο, που αστράφτει και φεγγοβολά ακόμα και στα πιο βαθιά σκοτάδια του.

Το Nyksund της Νορβηγίας βρίσκεται στις 68,59 μοίρες βόρεια (ίδιο γεωγραφικό πλάτος με αυτό της Βόρειας Σιβηρίας), με εννέα κατοίκους που ζουν εκεί όλο το χρόνο. Κάποτε, εκεί «ζούσε και βασίλευε» μια μεγάλη κοινότητα αλιέων, το μέρος όμως ερημώθηκε στη δεκαετία του 1960, επειδή το λιμάνι του ήταν πολύ ρηχό για τις σύγχρονες μηχανότρατες. Ο Sivert Høyem μεγάλωσε σε απόσταση 45 λεπτών με το αυτοκίνητο από εκεί. Σαν παιδί, πήγαινε στο Nyksund για να εξερευνά μια γνήσια πόλη-φάντασμα. Στη συνέχεια, με κάποιο τρόπο η κοινότητα ξαναπήρε ζωή, καλλιτέχνες και χίπις την κατοίκησαν για την «ατμόσφαιρα» του υπερβόρειου τοπίου της. Το Nyksund εμφανίστηκε σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Υπάρχει ακόμη και ένα καλό εστιατόριο. Το καλοκαίρι, το μέρος είναι αρκετά ζωντανό ακόμα και τώρα. Ο Σεπτέμβρης του, όμως, είναι μια άλλη ιστορία. Παγωμένη βροχή και άνεμοι σαρώνουν το νησί και τα π ρώτα βόρεια σέλας τρεμοπαίζουν στον ουρανό του.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Sivert και οι «συν-συνωμότες» του μετακόμισαν στο Zoar (βιβλική πόλη από το βιβλίο της Γενέσεως, μετωνυμικά «καταφύγιο»), στο παλιό ενοριακό σπίτι του Nyksund, για να γράψουν τη μουσική τους. Το περιβάλλον είναι εντυπωσιακό. Πίσω απλώνεται η περίφημη πεδιάδα Queen Route. Στα νότια ένα δαντελωτό πανόραμα νησιών, που επάξια συναγωνίζεται το διάσημο αρχιπέλαγος Lofoten. Ευθεία στα βορειοδυτικά ο ανοιχτός Αρκτικός Ωκεανός - επόμενη στάση Γροιλανδία.

Sivert Høyem - Aim For The Heart (Official Music Video)

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!