Ο Κόκοτας για τη συναυλία στο Μέγαρο με τον Ξαρχάκο

(VIDEO) «Αυτή τη συναυλία την αφιερώνω στον ελληνικό λαό για να πάρει μια ανάσα από την ταλαιπωρία που τραβάει. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σ' όλους τους…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

λαμπρούς συνθέτες που μου εμπιστεύθηκαν σπουδαία έργα να ερμηνεύσω. Δεν θα πάψω να υπηρετώ το λαϊκό τραγούδι με σεβασμό και αγάπη».

Αυτά δηλώνει στον Γιώργο Βιδάλη και την εφημερίδα Ελευθεροτυπία ο Σταμάτης Κόκοτας που για πρώτη φορά, στη μεστή ωριμότητά του, θα βρεθεί στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής ερμηνεύοντας σπουδαία τραγούδια υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου. Με συνθέσεις του τελευταίου ο ερμηνευτής έγινε γνωστός στο ντόπιο κοινό –είχε νωρίτερα κάνει βήματα καριέρας στη Γαλλία- συμμετέχοντας το 1966 στο δίσκο του Ξαρχάκου «Ένα μεσημέρι»: «Θυμάμαι τον συνθέτη πίσω από τα τζάμια του στούντιο να χτυπιέται από τη χαρά του, να μου στέλνει φιλιά ενθουσιασμένος. Του χρωστάω τόσα πολλά. Είναι η αρχή μου και η γνωριμία μου με το ελληνικό κοινό».

Με τον Ξαρχάκο τον συνδέουν ανεπανάληπτες στιγμές: «Στου Όθωνα τα χρόνια», «Με τι καρδιά τον κόσμο ν' αρνηθώ», «Έξω φυσάει και βρέχει».

Βέβαια ο Κόκοτας ευτύχησε να αποδώσει δημιουργίες κορυφαίων μελωδών και στιχουργών έχοντας στο ενεργητικό του ένα πολύ ισχυρό και διαχρονικό ρεπερτόριο. Χάρις σε αυτό και φυσικά το ιδιαίτερο χάρισμά του ο Κόκοτας κατάφερε για μεγάλα διαστήματα να πρωταγωνιστεί στη δισκογραφία και τη διασκέδαση και να αποκτήσει την πατίνα του κλασικού ερμηνευτή. Ο ίδιος επισημαίνει:

« Το λαϊκό τραγούδι είναι σαν το γλυκό του κουταλιού που σου προσφέρουν στο πιατάκι. Προς το παρόν μας έχουν παραφορτώσει με ξενόφερτο υλικό που λερώνει την αγορά... Θα έπρεπε οι συνθέτες μας οι καλοί να γράψουν κάτι για να γλυκάνουμε τον καιρό. Η ελληνική μουσική μιλάει στις φλέβες μας. Όσο και να είσαι στενοχωρημένος, μια ωραία πενιά από το μπουζούκι θα σε συνεφέρει αμέσως».

Πηγή & Φωτογραφία: Ελευθεροτυπία, enet.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!