Ο Γιώργος Νταλάρας στο «Σπίτι με το Mega»

Δείτε τις καλύτερες στιγμές της βραδιάς
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
07/11/2021

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με το εμβληματικό τραγούδι του Σταύρου Κουγιουμτζή «O χειμώνας φεύγει βαρύς» ξεκίνησε ο Γιώργος Νταλάρας το μουσικό του ταξίδι στο «Σπίτι με το MEGA».

Το σπουδαίο λαϊκό τραγούδι έρχεται από το μακρινό 1968 και είναι από αυτά που ο συνθέτης αγαπούσε πολύ.

Η Μαρινέλλα έχει αποκαλύψει ότι αυτό το κομμάτι με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα ήταν που την έκανε να του προτείνει συνεργασία.

«Τον Γιώργο τον άκουσα στο ραδιόφωνο να λέει ‘Ο ουρανός πέφτει βαρύς’. Ήμουν στ’ αυτοκίνητο. Έκανα αμέσως στροφή και πήγα στην εταιρεία, στον Μάτσα. ‘Ποιος είναι αυτός, μ’ αρέσει πώς τραγουδάει’ του είπα. ‘Ένας νεαρός, καινούργιος’ μου απάντησε. Λέω, τότε, ‘Ρώτησέ τον. Εγώ θα κάνω ένα πρόγραμμα στο STORK, θέλει να ‘ρθει μαζί μου;’» περιγράφει η Μαρινέλλα σε κοινή τους συνέντευξη.

«Και πραγματικά, ήρθε ο Γιώργος σπίτι μου. Μου χτύπησε το κουδούνι: ‘Είμαι ο Γιώργος Νταλάρας, ξέρετε, από τον κ. Μάτσα’. ‘Έλα μέσα, έλα μέσα’ του έγνεψα. Τον αγκάλιασα, τον φίλησα. Είχα στ’ αφτιά μου το ιδιότροπο στυλ τραγουδίσματος που είχε, την περίεργη φωνή του. Ήταν κάπως συγκρατημένος, λίγο δειλός. Ε, για ‘κείνον βλέπεις ήμουν η Μαρινέλλα. Μετά γίναμε πολύ φίλοι. Όμως, νομίζω, στις γνωριμίες μετρά πολύ η πρώτη επαφή. Μου έκανε εντύπωση πως τα μάτια του ήταν τόσο… διαπεραστικά, αν και είχαν ζωγραφισμένη μια απορία σαν να μου ‘λέγε: ‘Εμένα φώναξες να ‘ρθω σπίτι σου, είσαι σίγουρη; Ή πρόκειται γι’ άλλον;’. Όταν τον γνώρισα κατάλαβα πως ήταν, στ’ αλήθεια, μεγάλο ταλέντο…». είχε αναφέρει η μεγάλη ερμηνεύτρια.


Σε μια από τις πιο όμορφες στιγμές του προγράμματος, ο Γιώργος Νταλάρας μαζί με την Ασπασία Στρατηγού τραγούδησαν «Στα χρόνια της υπομονής».

Το τραγούδι του Σταύρου Κουγιουμτζή σε στίχους Μάνου Ελευθερίου κυκλοφόρησε το 1975 στο δίσκο «Στα ψηλά τα παραθύρια» και η πρώτη εκτέλεση ανήκει στον Γιώργο Νταλάρα και στην Άννα Βίσση.

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο συνθέτης με τον οποίο ξεκίνησε την πορεία του ο Γιώργος Νταλάρας και έχει τραγουδήσει όσο κανείς άλλος, υπέγραψε έναν δίσκο που από τους πρώτους μήνες κυκλοφορίας του ενθουσίασε το κοινό.

Οι πωλήσεις την πρώτη χρονιά που κυκλοφορεί ο δίσκος «Στα ψηλά τα παραθύρια» ξεπερνούν τις 50.000 και γίνεται αμέσως χρυσός.
Χαρακτηριστικό δείγμα τραγουδιού που δεν είπε μεν πρώτος ο Γιώργος Νταλάρας αλλά το έκανε εκείνος τεράστια επιτυχία είναι το «Μαγικά νησιά».

Το τραγούδι σε μουσική Τάκη Μωράκη και στίχους Κώστα Κοφινιώτη είπαν πρώτοι οι Τρίο Κιτάρα.

Ο Γιώργος Νταλάρας ερμήνευσε τα «Μαγικά νησιά» στον δίσκο «Λάτιν» του 1987 και έγινε η επιτυχία της χρονιάς.

Το κομμάτι ακούστηκε όσο λίγα εκείνη τη χρονιά και ο δίσκος, που ξεπέρασε τις 650.000 πωλήσεις, έγινε ένας από τους πιο εμπορικούς όλων των εποχών.

Ο Γιώργος Νταλάρας το τραγούδησε με την Μαρίζα Ρίζου:
 
Στο πλευρό του τραγούδησε και η Νατάσα Θεοδωρίδου.

Η αγαπημένη τραγουδίστρια ερμήνευσε, συνοδεία του Γιώργου Νταλάρα, το «Πού ’ναι τα χρόνια».

Το τραγούδι, σε μουσική Σταύρου Κουγιουμτζή και στίχους Άκου Δασκαλόπουλου, είναι από το μακρινό 1969.
Στη συνέχεια μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, τραγούδησε ο Γιάννης Κότσιρας.

Οι δύο καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν συναντηθεί ξανά στο παρελθόν και ετοιμάζουν καινούργια σύμπραξη στην σκηνή, μαζί με την επίσης καλεσμένη του Γιώργου Νταλάρα, Ασπασία Στρατηγού, τραγούδησαν από κοινού το «Χάντρα στο κομπολόι σου».

Το τραγούδι, που πρώτος ερμήνευσε ο Γιώργος Νταλάρας, σε μουσική Σταύρου Κουγιουμτζή και στίχους Άκου Δασκαλόπουλου, είναι από το μακρινό 1971 και το άλμπουμ Όταν ανθίζουν πασχαλιές.
Με ένα ποντιακό παραδοσιακό τραγούδι έκλεισε το Σπίτι με το MEGA ο Γιώργος Νταλάρας.

Το ποντιακό δημοτικό τραγούδι «Πάρθεν η Ρωμανία» είναι ένας θρήνος για την πτώση της Κωνσταντινούπολης.

Πρόκειται για μελοποίηση του ποιήματος του Κωνσταντίνου Καβάφη, το μοναδικό από τα ποιήματά του που δεν κατατάσσεται σε καμία κατηγορία.

Με συνοδεία ποντιακής λύρας, ο Γιώργος Νταλάρας, και με τη βοήθεια των Μελίνα Ασλανίδου και Ασπασία Στρατηγού, ερμήνευσαν ένα τραγούδι ωδή για τον Ελληνισμό.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!