«Μωρά στη Φωτιά» και Panx Romana στην Τεχνόπολη

Στις 15 Σεπτεμβρίου
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Δύο από τα πιο σημαντικά, ιστορικά και διαχρονικά συγκροτήματα, της ελληνόφωνης ανεξάρτητης rock μουσικής σκηνής, τα ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ και οι PANX ROMANA, σημαίνουν ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ και πλημμυρίζουν με «Αδρεναλίνη» το κέντρο της Αθήνας, προσκαλώντας όλα τα «Αδέλφια στην Κόλαση» να κάνουν «Βουτιά στην Ιστορία», με μουσικές ελευθερίας, πάθους και έμπνευσης, τραγουδώντας για το αληθινό, ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ… ‘’ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ’’!

Δύο θρυλικές μπάντες – σύμβολο, σε μία μεγάλη συναυλία – γιορτή, γεμάτη ένταση, ουσία και συναίσθημα, που θα ενώσει τις φωνές μας και θα υψώσει τις γροθιές!!

Για μια ζωή rock’n’roll ως το τέλος!!!

Στέλιος Σαλβαδόρ και Μωρά στη Φωτιά

Ο Στέλιος Σαλβαδόρ και οι μουσικοί του σύντροφοι δεν χρειάζονται συστάσεις.. Μιλάει ο ..λαός γι’ αυτούς και μόνο αυτός, από στόμα σε στόμα, από την εμφατική αρχή στα 80s, στην «σιωπή» των 90s, στο ξέσπασμα των 00s, στην καταξίωση των 10s και στην απογείωση των 20s με γεμάτα «Κύτταρα» και «Γεωπονικές».. ..η σχέση των Μωρά στη Φωτιά και του κόσμου πάντα ήταν και παραμένει άμεση και χειροπιαστή.

Τα Μωρά στη Φωτιά δημιουργήθηκαν το 1984 από τους Στέλιο «Σαλβαδόρ» Παπαϊωάννου (τραγούδι, μπάσο), Δημήτρη «Μπάννυ» Βασιλειάδη (κιθάρα) και Γιώργο Παπαϊωάννου (ντραμς). Ο πρώτος δίσκος, ονόματι Μωρά στη Φωτιά, κυκλοφόρησε το 1987.

Είχε μεγάλη απήχηση και σήμερα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ της ελληνικής ροκ σκηνής.

Ακολούθησε μια μακρά περίοδος απουσίας από τα στούντιο, με πολλές αλλαγές στη σύνθεση και μόνο σταθερό μέλος τον Σαλβαδόρ. Ο δεύτερος δίσκος, Θεατρίνοι, κυκλοφόρησε μόλις το 1999 και περιείχε μελοποιημένα ποιήματα των Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη και Κώστα Καρυωτάκη. Έκτοτε, μέσω της δισκογραφικής Baby Records του Σαλβαδόρ, το συγκρότημα έχει κυκλοφορήσει νέες δουλειές.

Τα Μωρά στη Φωτιά θεωρούνται ευρέως ένα από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα του ελληνικού ροκ. Η σπουδαιότητα τους έγκειται στον ελληνικό στίχο, σπάνιο για την εποχή, το έντονο κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο των τραγουδιών και την ιδιότυπη φωνή του Σαλβαδόρ. Ειδικά ο πρώτος τους δίσκος βοήθησε σημαντικά στην άνοδο της δημοφιλίας του ελληνόφωνου ροκ κατά τη δεκαετία του 1990.


Panx Romana

Οι Panx Romana είναι το άσυλο των ημερών της αθωότητας “άτακτων”, αμούστακων νεαρών από τα ’70s. Προέρχονται από μια γενιά που μεγάλωσε την εποχή που η δικτατορία είχε καταλάβει την εξουσία στην Ελλάδα με την βία, και είχε φιμώσει κάθε ελεύθερη φωνή. Από αυτή την σκοτεινή περίοδο, οι Panx εμπνεύστηκαν το εφηβικό τους όνειρο να κάνουν μια μπάντα που θα είχε δυνατή φωνή και στάση ζωής, βασισμένη στην πράξη.

Panx Romana - All Colors are beautiful

Έτσι γεννήθηκε αρχικά η ιδέα που πυροδότησε ο εμπρησμός του punk στις αρχές του 1977 μέσα από την πρώτη πανκ ροκ συμμορία της Αθήνας, και αφού πέρασε από τους Stress, TVC & Video Games, το 1982 δημιουργήθηκαν οι Panx Romana, που κλείνουν 41 χρόνια ζωής με την αρχική τους σύνθεση, με την οποία δραστηριοποιούνται στις ζωντανές τους εμφανίσεις και στο studio.

Panx Romana και η φωτιά καλά ακόμα καίει… Δε σπάσανε, πιστεύουν ακόμα, έχουν κάτι να πουν, και πάντα φωνάζουν… «Σπάσε τη Γραμμή, Κράτος Κλειστόν, Ράδιο Κατάληψη, Διακοπές στο Χακί»… πυροδοτώντας διαχρονικά το συναίσθημα και την αντίσταση στα σκοτάδια της ζωής.

‘’Είναι η δύναμη του συνειδητοποιημένου rock’n’roll που ζει τ’ όνειρο ακόμα και αν μοιάζει ουτοπία. Όσο ουτοπικό είναι να κερδίσουμε, άλλο τόσο ουτοπικό είναι να νικηθούμε’’, είναι η αγαπημένη φράση του Frank Panx.

Tο όνομα του συγκροτήματος αποτελεί παραποίηση της λατινικής φράσης Pax Romana, που σημαίνει Ρωμαϊκή Ειρήνη. Η πρόσθεση του n, κάνει το Pax να ακούγεται σαν ο πληθυντικός αριθμός του punk, έτσι που θα μπορούσε πολύ ελεύθερα να μεταφραστεί σε Ρωμιοί πάνκηδες.

Δισκογραφικά έκαναν την εμφάνισή τους το 1984 με την ιστορική πανκ συλλογή “Διατάραξη κοινής ησυχίας” και ακολούθησαν τα “Παιδιά στα όπλα” (1987), “Αντάρτες Πόλεων” (1989), “Σπάσε τη Γραμμή” (1993), “Nazis Raus” (1994 DIY), “Διαγωγή κοσμία” (1996), “Κράτος Κλειστόν” (1999), “Pax Americana” (2016 DIY) ενώ έχουν συμμετάσχει σε πολλές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Oι Panx Romana δραστηριοποιούνται με ακτιβιστικές πρακτικές και δράσεις μέσα από την μουσική συλλογικότητα “Αντισώματα”, το “Immigraniada Festival” και το “Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων” με δράσεις αλληλεγγύης και πρωτοβουλίες που συμβάλουν στην ενίσχυση ευπαθών ομάδων, που πλήττονται άμεσα από την δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε σαν κοινωνία και σαν άτομα.

Πληροφορίες:

ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ - PANX ROMANA | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Special guest: ΤΣΙΜΕΝΤΟ

Doors open 19:30 – Starts: 20:15

Early Bird: 10€ * (Η προσφορά Early Bird ισχύει για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων)
Υπόλοιπη προπώληση 12€ - Ταμείο 15€

Εισιτήρια εδώ

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!