Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα

Κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το νομοσχέδιο «καλύπτει ένα υπαρκτό θεσμικό κενό και θεσμοθετεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που ρυθμίζει τα ζητήματα που αφορούν τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης πνευματικής ιδιοκτησίας, με τρόπο που προστατεύει αποτελεσματικά τα δικαιώματα των δημιουργών - καλλιτεχνών».

Με το προς ψήφιση σχέδιο νόμου προσαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία με τις διατάξεις της Οδηγίας 2014/26/ΕΕ περί συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων κ.λπ. και ρυθμίζονται τόσο η λειτουργία των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης ή συλλογικής προστασίας δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων κ.λπ., όσο και άλλα θέματα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.)

Μία, από τις κυριότερες τομές που επιχειρεί να εισάγει το νομοσχέδιο αφορά, στην εισαγωγή διατάξεων για την αποτελεσματική προστασία των έργων πνευματικής ιδιοκτησίας από την παραβίαση τους μέσω του διαδικτύου. Συγκεκριμένα, εισάγονται διατάξεις με υψηλά πρόστιμα, αλλά και την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για τις περιπτώσεις προσβολής δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο,  καθώς και σύστασης διοικητικής αρχής αρμόδιας με σύστημα ειδοποίησης και απόσυρσης του παράνομου περιεχομένου. Για περιπτώσεις παράβασης ή μη συμμόρφωσης προς τον νόμο, ορίζεται διοικητικό πρόστιμο από δύο χιλιάδες (2.000) έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ, το οποίο μπορεί να αναπροσαρμόζεται, προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας του.

Επίσης ρυθμίζεται ο τρόπος χορήγησης πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων στην εσωτερική αγορά μέσα σ ένα αυτόνομο νομικό πλαίσιο εκτός του Βασικού νόμου για την πνευματική ιδιοκτησία (ν.2121/1993).

Προβλέπονται διαδικασίες συναινετικής επίλυσης διαφορών με στόχο την ταχύτερη επίλυση των διαφορών μεταξύ οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και χρηστών, χωρίς να θίγεται το δικαίωμα δικαστικής προστασίας των μερών. Περιέχει επίσης ρυθμίσεις που κανονίζουν ζητήματα δημόσιας εκτέλεσης μουσικής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στο δεύτερο μέρος εισάγονται τροποποιήσεις του ν. 3028/2002 για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (ΦΕΚ Α’153) και ρυθμίσεις για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και των οργανισμών που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Η βουλευτής της Ν. Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη σε σχετική  ανακοίνωση της σχολιάζει τη διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία κατετέθηκε το νομοσχέδιο επισημαίνοντας ότι: «Προφανώς η απούσα, τόσο καιρό, Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λυδία Κονιόρδου με αυτήν την κίνηση έχει ως μοναδικό της στόχο, να μην μπορέσουν  όσοι θέλουν να καταθέσουν τις απόψεις τους διεξοδικά στη Βουλή». 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!