Η Αρετή Κετιμέ στη «Λαογραφία 2015» στον Καναδά

(PHOTOS) Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το τρίτο Ελληνικό Πολιτιστικό Σεμινάριο «Λαογραφία» από τις 15-18 Μαΐου 2015 στο Μόντρεαλ του Καναδά.
Η Αρετή Κετιμέ στη «Λαογραφία 2015» στον Καναδά Φωτογραφία: Γιώργος Κοσμάς
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η «Λαογραφία», πλέον θεσμός στη Βόρεια Αμερική, είναι ένα αξιόλογο σεμινάριο παραδοσιακού χορού και μουσικής του Απόδημου Ελληνισμού που διοργανώνεται από τον Ελληνικό Λαογραφικό Όμιλο «Συρτάκι» από το 2011.

Η φετινή «Λαογραφία» φιλοξένησε 165 συνέδρους, Έλληνες και Φιλέλληνες, από τη Βόρεια Αμερική και την Ελλάδα, καθώς και τέσσερις καταξιωμένους εισηγητές-ερευνητές από το χώρο της Ελληνικής παράδοσης. Η κα. Υβόννη Χαντ παρουσίασε την τοπική παράδοση και τους χορούς του νομού Σερρών, συγκεκριμένα των χωριών Ποντισμένο και Σιδηρόκαστρο. Η κα. Ζαχαρούλα Χατζηκωνσταντίνου δίδαξε χορούς από τα Δωδεκάνησα, συγκεκριμένα από τη Τήλο, Νίσυρο και Κω. Ο κ. Θανάσης Καρπούζης παρουσίασε τους χορούς, τα ήθη και έθιμα της Άνδρου και ο κ. Δημήτρης (Τζίμης) Ηλίας, δίδαξε χορούς και τραγούδια της περιοχής των Μεγάρων.

Φιλοξενήθηκαν, επίσης, πέντε αξιόλογοι μουσικοί της παραδοσιακής μουσικής. Πέντε μουσικοί που έχουν χαράξει μια σημαντική πορεία στο χώρο της παράδοσης και των οποίων, η προσφορά είναι και θα παραμείνει ανεκτίμητη. Συμμετείχαν, στα κρουστά ο Γιάννης Γευγελής, στο λαούτο και τραγούδι ο Κώστας Φιλιππίδης, στο βιολί και τραγούδι ο Γιώργος Μαρινάκης, ο δεξιοτέχνης στο Ελληνικό παραδοσιακό κλαρίνο κ. Νίκος Φιλιππίδης και η διακεκριμένη σαντουριέρισσα και αγγελική φωνή της Ελλάδας, Αρετή Κετιμέ.

Η βραδιά τους ξεκίνησε με κομμάτια ακρόασης, όπως το μπουρνοβαλιό μανέ «Το πονεμένο στήθος μου» και άλλα, όπως το «Μενεξέδες & ζουμπούλια», που έγινε γνωστό από την Αρετή Κετιμέ, για να ακολουθήσει γλέντι με χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα, όπως «Από τη Ρούμελη», «Όλα τα πουλάκια», «Σελίμπεης», ζαγορίσια, όπως το «Άσπρα μου πουλιά» και άλλα από την Κύθνο μέχρι την Κεφαλονιά και από τον Πόντο μέχρι τον Καστρινό της Κρήτης.

Στο τραγούδι, την Αρετή Κετιμέ πλαισίωσαν ο Κώστας Φιλιππίδης με πολλά τραγούδια από την Κόνιτσα, όπως το «Κάτω στα έξι μάρμαρα», καθώς και ο Γιώργος Μαρινάκης, μέλος των «Τακίμ», με τραγούδια από τις Κυκλάδες. Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν ο χοροδισδάσκαλος Θανάσης Καρπούζας από την Άνδρο πήρε τη τσαμπούνα του και έπαιξε έναν μπάλο τσαμπουνιέρικο.

Αμέσως το γλέντι άλλαξε χρώμα και έγινε πιο διονυσιακό. Ήταν συγκινητικό να βλέπεις περίπου 700 άτομα από κάθε μεριά της Αμερικής και του Καναδά που καλά καλά δεν μιλούσαν ελληνικά να χορεύουν το συλιβριανό μπάλο με μεράκι και μαεστρία.

Παιδιά που ταξίδεψαν από Καλιφόρνια, Βαλτιμόρη, Βοστόνη, Σικάγο Ν. Υόρκη, Τορόντο για να μάθουν να χορεύουν χορούς, που στην Ελλάδα πλέον τους βλέπεις σπάνια έως και καθόλου, και να δίνουν μέχρι και «χαρτούρα», όπως οι πρώτοι μετανάστες, κάνοντας έτσι μία βουτιά στο χρόνο και «τιμώντας» με αυτό τον τρόπο τους προγόνους τους, κουβαλώντας μία Ελλάδα που τείνει να εξαφανιστεί και που αναλώνεται σε Show.

Τελικά, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού συνεχίζουν ακόμα να γίνονται «παλιακά» γλέντια!

Για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με το φετινό Ελληνικό Πολιτιστικό Σεμινάριο «Λαογραφία», επισκεφτείτε το www.laografia.org.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!