Επιστρέφει μετά από δύο χρόνια το φεστιβάλ της «Μέκκας της οπερέτας» στο Μέρμπις

Δεν έγινε πέρυσι για πρώτη φορά στην ιστορία του λόγω της πανδημίας
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Για πρώτη φορά στα 62 χρόνια από την ίδρυση του, το ξακουστό, όσο και πρωτότυπο Φεστιβάλ της "Μέκκας της οπερέτας" στο Μέρμπις, στη λίμνη Νόιζιντλερζεε, ανατολικά της Βιέννης στα σύνορα με την Ουγγαρία, του οποίου οι υπερπαραγωγές φιλοξενούνται συχνά στην Τηλεόραση της Βουλής των Ελλήνων, είχε αναγκαστεί, λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, να ματαιώσει την περυσινή διοργάνωση του, τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2020.

Η γραφική κωμόπολη Μέρμπις στις όχθες της λίμνης Νόιζιντλερζε, της μεγαλύτερης στεπώδους λίμνης της Ευρώπης, θεωρείται διεθνώς η "Μέκκα της οπερέτας", με το πρωτότυπο υπαίθριο Φεστιβάλ του Μέρμπις, το "Φεστιβάλ της λίμνης", να συγκεντρώνει, με μια παραγωγή οπερέτας από τα έργα των γνωστότερων μουσουργών, στις έξι εβδομάδες διάρκειάς του -- με τέσσερις παραστάσεις την εβδομάδα -- πάνω από 120.000 επισκέπτες.

Οι αβεβαιότητες, εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας, είναι μεγάλες αυτές τις ημέρες, ωστόσο στο Μέρμπις οι εργασίες για την κατασκευή των σκηνικών της υπερπαραγωγής του Φεστιβάλ με το έργο του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν "West Side Story" έχουν αρχίσει εδώ και εβδομάδες.

Η υπερπαραγωγή προγραμματιζόταν για πέρυσι και μεταφέρθηκε για εφέτος, με την πρεμιέρα να είναι στις 8 Ιουλίου, και τόσο για αυτή όσο και για τις υπόλοιπες παραστάσεις προετοιμάζονται ήδη αυστηρά πρωτόκολλα ασφάλειας.

Προς το παρόν, κανείς χρειάζεται ακόμη πολλή φαντασία για να μπορεί να μαντέψει πώς η σκηνή του Φεστιβάλ, η οποία επιπλέει πάνω στα νερά της λίμνης Νόιζιντλερζεε, θα μετατραπεί σε Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1950, για την οποία οι σκηνοθέτες εργάζονται στο Μέρμπις εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες, με τα πλαϊνά πάνελ να έχουν ήδη βαφεί.

"Τα πλαϊνά μέρη είναι το πλαίσιο για τη σκηνή μας, τοποθετούμε τα τοιχώματα εκεί στο πάτωμα, τα οποία στη συνέχεια έρχονται στον τοίχο και αντανακλούν πραγματικά την προοπτική και τα πάντα, έτσι ώστε τα σπίτια να φαίνονται όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά", λέει ο τεχνικός διευθυντής Τόμας Καράμπα.

"Έχουμε τα μεγάλα εξαρτήματα, υπάρχουν ήδη τόνοι μετάλλων εκεί, φέτος έρχεται και πάλι κάτι το καινούριο και, εάν ξεκινούσαμε αργότερα με τις κατασκευές, δεν θα μπορούσαμε να τηρήσουμε την ημερομηνία της πρεμιέρας", τονίζει ο 'Αλφονς Χάιντερ, ο γενικός διευθυντής του μουσικού θεάτρου.

Αν και προς το παρόν δεν είναι προβλέψιμη η πραγματοποίηση της πρεμιέρας στις 8 Ιουλίου, ωστόσο στο Μέρμπις φαίνεται να υπάρχει μεγάλη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, με τον 'Αλφονς Χάιντερ να επισημαίνει : "πιστεύω και ελπίζω ότι το 2021 θα παίξουμε και ξέρω ότι η Αυστρία είναι κατηγορηματικά αποφασισμένη να παίξει θέατρο, ότι οι σκηνές αυτής της χώρας είναι λειτουργικές και ζωντανές και νομίζω ότι αυτή είναι η πιο σημαντική δήλωση".

Για τους 50 ηθοποιούς που είχαν ήδη προκριθεί πέρυσι στις οντισιόν και για τους άλλους 300 συντελεστές, το "West Side Story" που θα είχε πρεμιέρα στις 9 Ιουλίου 2020 και θα "ανέβαινε" έως τα τέλη Αυγούστου πέρυσι, είχε φανεί ότι ανήκε πλέον στο παρελθόν, χωρίς αυτό να ήταν και απόλυτα ακριβές.

Κι αυτό επειδή, αμέσως μετά την ανακοίνωση στις 27 Απριλίου 2020 της ματαίωσης του, ξεκίνησαν οι προσπάθειες για την μεταφορά και διοργάνωσή του ένα χρόνο αργότερα, με όλες τις δυσκολίες που προέκυπταν, καθώς υπάρχει θέμα δικαιωμάτων, αφού ο λιμπρετίστας του μεγάλου μιούζικαλ του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν, ο Στίβεν Σόντχαιλ, βρίσκεται εν ζωή.

Επιπλέον, για να "σωθεί" η παραγωγή της παράστασης για το Φεστιβάλ του 2021, έπρεπε κανείς να προχωρήσει κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα συμβόλαια να διατηρήσουν την ισχύ τους, ελπίζοντας ότι όλοι οι καλλιτέχνες θα είναι διαθέσιμοι και φέτος.

Η ματαίωση των περυσινών παραστάσεων του Φεστιβάλ είχε σημάνει για την περιοχή γύρω από το Μέρμπις, που βρίσκεται στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο Μπούργκενλαντ, απώλεια εσόδων πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ.

Το Φεστιβάλ του Μέρμπις είναι το πλέον επιτυχημένο θερινό φεστιβάλ θεάτρου στην Ευρώπη, χωρίς αυτό να συνιστά υπερβολή, γιατί το Μέρμπις αποτελεί για την οπερέτα αυτό που είναι για τις όπερες του Μότσαρτ το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας ή για εκείνες του Ρίχαρντ Βάγκνερ το Μπάιροϊτ της Γερμανίας.

Και αυτό, μιας και η οπερέτα, το ελαφρύ λυρικό θέατρο με τις βιεννέζικες ρίζες, γνωρίζει στο Μέρμπις μια πραγματική αναγέννηση, προσελκύοντας κάθε χρόνο τους λάτρεις της οπερέτας, όχι μόνον από την Αυστρία αλλά και, κατά χιλιάδες, από τις γειτονικές της χώρες.

Με τα 3.600 τετραγωνικά μέτρα της, η σκηνή του Φεστιβάλ δεν είναι μόνον η μεγαλύτερη σκηνή οπερέτας στον κόσμο, αλλά ξεχωρίζει συγχρόνως με την πρωτοτυπία της, καθώς επιπλέει πάνω στα νερά της λίμνης Νόϊζιντλερζε.

Η λίμνη αποτελεί μέρος του σκηνικού πολλών παραστάσεων, ενώ ο αμφιθεατρικός χώρος των θεατών προσφέρει 6.200 θέσεις που - υπό κανονικές συνθήκες -- γεμίζουν κάθε βράδυ των παραστάσεων μέχρι την τελευταία.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!