Δημοτικό Θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» στην Καλαμαριά

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Μετά από εισήγηση του Δημάρχου Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη, το βράδυ της Δευτέρας 12 Δεκεμβρίου 2022, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς, στην 45η συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα τη μετονομασία της αίθουσας εκδηλώσεων στον αύλειο χώρο του 1ου Γυμνασίου – 1ου Λυκείου Καλαμαριάς (Θέατρο οδού Χηλής), σε Θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής». (Απόφαση Δ.Σ. 337/2022).
Ακολουθεί ολόκληρη η εισήγηση του Δημάρχου.

Σταύρος Κουγιουμτζής (1932 - 2005)

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής γεννήθηκε το 1932 στη Θεσσαλονίκη. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε σε έναν προσφυγικό καταυλισμό κοντά στο Γεντί Κουλέ. Τα πρώτα τραγούδια που άκουσε και αγάπησε ήταν αυτά που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες. Ήταν πέντε χρονών όταν η μητέρα του, καπνεργάτρια (τον πατέρα του τον είχε χάσει από πολύ νωρίς), παρά τις οικονομικές δυσκολίες, του χάρισε ένα γραμμόφωνο και μερικές πλάκες κυρίως με σμυρναίικα. Μ’ αυτό το γραμμόφωνο περνούσε πολλές ώρες κάθε μέρα.

Σε ηλικία 15 χρονών ο Σταύρος Κουγιουμτζής γοητευμένος από τον ήχο ενός πιάνου που άκουσε από ένα σπίτι «με ανοιχτά παράθυρα και κλειστά παντζούρια» στην Παύλου Μελά αποφασίζει να γραφτεί στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Μελετά πιάνο με τον Τώνη Γεωργίου και παίρνει πτυχίο αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας με τον Σόλωνα Μιχαηλίδη. Αργότερα, στην Αθήνα, θα συμπληρώσει τις σπουδές του παίρνοντας μαθήματα σύγχρονης μουσικής με τον Γιάννη Ανδρέου Παπαϊωάννου. Ενώ σπουδάζει στο Ωδείο, για να τα φέρει βόλτα, εργάζεται ως πιανίστας σε διάφορα νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης.

Το 1960 γράφει το πρώτο του τραγούδι, το «Περιστεράκι», με το οποίο συμμετέχει στο φεστιβάλ του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας το 1961, με ερμηνεύτρια τη Ζωή Κουρούκλη. Ζώντας ακόμη στη Θεσσαλονίκη γράφει τα τραγούδια «Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά» που τραγούδησε ο Μανώλης Καναρίδης, «Μη μου θυμώνεις μάτια μου» με τον Γιάννη Πουλόπουλο κ.ά. Το 1966 κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο χώρο του θεάτρου γράφοντας τη μουσική για το θεατρικό έργο του Γιώργου Θέμελη «Το ταξίδι» που ανέβασε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία του Ευγένιου Σπαθάρη.

Το 1967 παντρεύεται την Αιμιλία και αποφασίζουν να κατέβουν στην Αθήνα. Μετά από λίγο καιρό ξεκινά η συνεργασία του με τη δισκογραφική εταιρεία Minos και με τον νεαρό και ανερχόμενο τότε τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα. Μετά από λίγο καιρό όλη η Ελλάδα τραγουδούσε μαζί του το «Να’τανε το 21», το «Κάπου νυχτώνει», το «Που ’ναι τα χρόνια» και άλλα σπουδαία τραγούδια. Οι επιτυχίες του Κουγιουμτζή συνεχίζονται με τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Γιάννη Καλατζή, τον Γιάννη Πάριο, την Άννα Βίσση, τη Βίκυ Μοσχολιού, τον Αντώνη Καλογιάννη, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Κώστα Σμοκοβίτη, την Ελευθερία Αρβανιτάκη αλλά και τη σύντροφό του Αιμιλία Κουγιουμτζή. Αν και ο ίδιος έγραφε εξαιρετικούς στίχους, συνεργάστηκε με σπουδαίους στιχουργούς και ποιητές όπως ο Μάνος Ελευθερίου, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Άκος Δασκαλόπουλος, ο Μιχάλης Μπουρμπούλης, η Σώτια Τσώτου, ο Κώστας Κινδύνης, ο Γιώργος Θέμελης και άλλοι, ενώ το 1982 μελοποίησε Γιώργο Σεφέρη, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, Μίλτο Σαχτούρη, Ντίνο Χριστιανόπουλο και άλλους ποιητές για τις ανάγκες του δίσκου «Μικραίνει ο κόσμος».

Το 1988 επέστρεψε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη για να παραμείνει πλέον μόνιμα στη γενέτειρά του. Εννέα χρόνια αργότερα, επιστρέφει με κομμάτια βασισμένα στη βυζαντινή υμνογραφία που παρουσιάζονται και ηχογραφούνται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με ερμηνευτές τον Γιώργο Νταλάρα, την Αιμιλία Κουγιουμτζή και χορωδία, με τον τίτλο «Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων». Η τελευταία του δισκογραφική παρουσία ήταν το 2000 με το cd «Έβρεχε ο κόσμος». Έντεκα τραγούδια που ερμήνευσαν η κόρη του Μαρία Κουγιουμτζή, και συμμετείχαν ο Γιώργος Χριστοδούλου και ο Γιώργος Νταλάρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σταύρος Κουγιουμτζής έζησε στην Καλαμαριά πολλά χρόνια της ζωής του. Στα πρώτα χρόνια του ’60, πριν φύγει για την Αθήνα, για ένα καλοκαίρι περίπου, νοίκιαζε στην οδό Τάκη Οικονομίδη και δούλευε σαν πιανίστας στα κέντρα «Καλαμάκι» και «Καλαμίτσα», ενώ από το 1988 και μετά, έζησε με την οικογένειά του στην οδό Μετρών… Ένα από τα ξεχωριστά τραγούδια του, με στίχους του Θανάση Παπαδόπουλου ή Μαργαρίτη αφιερώθηκε στην Καλαμαριά και ηχογραφήθηκε το 1965 με τον Γιάννη Πουλόπουλο:

Mέσα σε κάθε σου αυλή
μέσα σε κάθε χέρι
μοσχοβολάει γιασεμί
φωλιάζει περιστέρι.

Τ’ άστρα μετρούν τον πόνο σου
κι η νύχτα τα όνειρά σου
ο ήλιος φυλάει τις στέγες σου
κι ο μόχθος τη χαρά σου.

Είσαι το γέλιο κι η χαρά
ήλιος χωρίς βασίλεμα
του κουρασμένου η δροσιά
και της αυγής το φίλημα.

Καλαμαριά, Καλαμαριά
λεβέντες μεγαλώνεις
κι όταν γλεντούν και τραγουδούν
ως τ’ άστρα εσύ ψηλώνεις.


Ο Σταύρος Κουγιουμτζής έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 12 Μαρτίου 2005, στα 73 του χρόνια.*

Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς θέλοντας να τιμήσει την προσφορά του, εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο την ονοματοθεσία ΤΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΑΥΛΕΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ 1ου Γυμνασίου - 1 ου Λυκείου Καλαμαριάς (Θέατρο Χηλής) σε «ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ».

*Πηγή: Από το υπό έκδοση βιβλίο του Θανάση Γιώγλου (ερευνητής της ελληνικής μουσικής και υπάλληλος του Δήμου Καλαμαριάς): «Σταύρος Κουγιουμτζής - Άσε με πάλι να σου πω...» που αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Μετρονόμος» στις αρχές του 2023.

02.Theatro Kougioymtzis
Αυτή είναι η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το 2023 από τον Δήμο Καλαμαριάς και θα είναι αφιερωμένες στον σπουδαίο δημιουργό…

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!