Björk και Rosalía σε μία συνεργασία - έκπληξη

Το κομμάτι θα μιλά για μια άγνωστη καταστροφή
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Björk και Rosalía είναι δύο καλλιτέχνιδες, που σίγουρα δεν θα φανταζόμαστα να συμπράττουν στην ίδια σκηνή ή τραγούδι. Ωστόσο, τις ένωσε ένας κοινός σκοπός και συνεργάστηκαν σε ένα κομμάτι έκπληξη.

Η συνεργασία της Ισλανδής σταρ με την Ισπανίδα ποπ σταρ ήρθε, προκειμένου να ενημερωθεί η κοινή γνώμη αναφορικά με την εκτεταμένη ιχθυοκαλλιέργεια στην Ισλανδία και το τραγούδι τους θα κυκλοφορήσει μέσα στον Οκτώβριο.

Τα έσοδα θα διατεθούν στην πόλη Seydisfjordur, οι κάτοικοι της οποίας μάχονται απέναντι στην καταχρηστική – όπως ισχυρίζονται – επέκταση των ιχθυοτροφείων της περιοχής σε βάρος της ενδημικής χλωρίδας και πανίδας.

Πρόκειται για την πρώτη κυκλοφορία της Björk μετά το “Fossora του 2022”. Η Rosalía από την άλλη “τα είπε όλα” στο φετινό Release, όπου αποθεώθηκε.

Η ανακοίνωση της Björk

Η Björk με ανακοίνωσή της εξήγησε το πλαίσιο της συνεργασίας:

“Άνθρωποι στο φιόρδ Seydisfjordur ξεσηκώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην ιχθυοκαλλιέργεια που ξεκινά από εκεί. Θα θέλαμε να δωρίσουμε τα έσοδα του κομματιού για να βοηθήσουμε με το νομικό κόστος και ελπίζουμε ότι μπορεί να είναι μια υποδειγματική περίπτωση και για άλλους.

Η Ισλανδία έχει τη μεγαλύτερη παρθένα φύση στην Ευρώπη και ακόμα και σήμερα έχει τα πρόβατά της να περιφέρονται ελεύθερα στα βουνά τα καλοκαίρια, τα ψάρια της κολυμπούν ελεύθερα στις λίμνες, τα ποτάμια και τα φιόρδ μας.

Έτσι, όταν οι Ισλανδοί και οι Νορβηγοί επιχειρηματίες άρχισαν να αγοράζουν ιχθυοτροφεία στα περισσότερα φιόρδ, ήταν ένα μεγάλο σοκ και έγινε το κύριο θέμα αυτό το καλοκαίρι, δεν καταλαβαίνουμε πώς μπόρεσαν να το κάνουν αυτό για μια δεκαετία χωρίς σχεδόν κανέναν κανονισμό να τους εμποδίζει.

Αυτό είχε ήδη καταστροφικές επιπτώσεις στην άγρια ​​ζωή και τα εκτρεφόμενα ψάρια υποφέρουν από φρικτές συνθήκες. Και επειδή πολλά από αυτά έχουν δραπετεύσει, έχουν αρχίσει να αλλάζουν το DNA του ισλανδικού σολομού προς το χειρότερο, κάτι που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην εξαφάνισή του. Υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία να διασφαλίσουμε τον τελευταίο άγριο σολομό του βορρά.

Η ομάδα μας θα ήθελε να κάνει αυτούς τους επιχειρηματίες να ανακαλέσουν τις φάρμες τους! Θα θέλαμε επίσης να βοηθήσουμε στην εύρεση και τη θέσπιση αυστηρών κανονισμών στο νομικό σύστημα της Ισλανδίας για την προστασία της φύσης.

Πλειοψηφία του έθνους συμφωνεί ήδη μαζί μας, άρα αυτή η διαμαρτυρία είναι για να τοποθετήσουμε τη βούληση του λαού στα συστήματα διακυβέρνησής μας.

Θερμά Βjörk”

Για την ιστορία, το 2022 ολοκληρώθηκε συγχώνευση αξίας 118 εκατ. λιρών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων αλιευτικών μονάδων σολομού στην Ισλανδία, με την εξαγορά της Laxar Fiskeldi από την Ice Fish Farm (το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας κατέχει η νορβηγική εταιρεία Måsøval). Η Ice Fish Farm ελέγχει το φιορδ Seydisfjordur καθώς και τρία άλλα στα ανατολικά της χώρας και στοχεύει να επεξεργάζεται 10 εκατ. σολομούς κάθε χρόνο.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!