Αρκούδα με… άρωμα γυναίκας - Berninale 2017: Ποιοι πήραν τα βραβεία

(PHOTOS & TRAILERS) Στα 67 χρόνια ζωής του Φεστιβάλ Βερολίνου είναι μόλις η πέμπτη φορά που η Χρυσή Άρκτος απονεμήθηκε σε γυναίκα.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Πρόκειται για την Ildikó Enyedi (Ιλντικό Ενιέντι), από την Ουγγαρία, που κέρδισε άξια το βραβείο για την ρομαντική ταινία της «On Body and Soul». H προηγούμενη γυναίκα δημιουργός που βραβεύθηκε με τη Χρυσή Άρκτο ήταν η Περουβιανή Κλόντια Λιόσα το 2009 για την ταινία της «The Milk of Sorrow».

Η ταινία συγκίνησε τόσο την επιτροπή, που ο πρόεδρος της Ολλανδός σκηνοθέτης Πολ Βερχόφεν είπε απονέμοντας το βραβείο: «η επιτροπή ερωτεύτηκε αυτήν την ταινία γιατί μάς θύμισε μια λέξη που ξεχνάμε συχνά, τη λέξη "πάθος"».

Αν και η ταινία της Ενιέντι ήταν μια από τις καλύτερες του φεστιβάλ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που περίμεναν πως η Χρυσή Άρκτος θα αποδίδονταν στον Φιλανδό σκηνοθέτη Άκι Καουρισμάκι που κέρδισε τελικά το τρίτο πιο σημαντικό βραβείο του φεστιβάλ, αυτό της σκηνοθεσίας για το «The other side of Hope» («Η άλλη πλευρά της ελπίδας»). Παρέλαβε το βραβείο του χωρίς να ανέβει στη σκηνή από τη θέση του λέγοντας «κυρίες και κύριοι σας ευχαριστώ».

Η ηθοποιός Κιμ Μιν Χι από τη Νότια Κορέα βραβεύθηκε με την Αργυρή Άρκτο καλύτερης ηθοποιού για την ταινία του σκηνοθέτη Χανγκ Σανγκ Σου, "On the Beach at Night Alone".

Με την Αργυρή Άρκτο καλύτερου ηθοποιού τιμήθηκε ο Αυστριακός Γκεοργκ Φρίντριχ για το ρόλο του στην ταινία "Bright nights".

Τα άλλη μέλη της Κριτικής Επιτροπής εκτός του σκηνοθέτη Πολ Βερχόφεν ήταν η Αμερικανίδα ηθοποιός Μάγκι Τζίλενχαλ, ο Μεξικανός ηθοποιός Ντιέγκο Λούνα, ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος Γουανγκ Κουαν’αν από την Κίνα, ο Ολάφουρ Ελίασον από την Ισλανδία, η Τυνήσια παραγωγός Ντόρα Μπουσουσά και η Γερμανίδα ηθοποιός Γιούλια Γιεντς.

Ο χαρακτήρας του Φεστιβάλ ήταν ανθρωπιστικός και πολιτικοποιημένος με ταινίες που μιλούσαν για ελευθερία, δικαιοσύνη, ένα καλύτερο αύριο, καταπιάνονταν με τους πρόσφυγες, είχαν οικολογικές ανησυχίες και γενικά δεν ήταν απλά για να περάσεις την ώρα σου.

Η λίστα με τα βραβεία


- Χρυσή Άρκτος καλύτερης ταινίας: "Testrol es lelekrol" (On Body and Soul), Ιλντικό Ενιέντι, Ουγγαρία.

- Μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής, Αργυρή Άρκτος, "Félicité", Αλέν Γκομίς, Γαλλία/Σενεγάλη/Βέλγιο/Γερμανία/Λίβανος

- Αργυρή Άρκτος καλύτερης σκηνοθεσίας: Ακί Καουρισμάκι, "Toivon tuolla puolen" (Η άλλη πλευρά της ελπίδας), Φνλανδία/Γερμανία

- Αργυρή Άρκτος καλύτερης ηθοποιού: Κιμ Μιν Χι για την ταινία Bamui haebyun-eoseo honja" (On the Beach at Night Alone), Χονγκ Σανγκ Σου, Νότια Κορέα

- Αργυρή Άρκτος καλύτερου ηθοποιού: στον Αυστριακό Γκεόργκ Φρίντριχ για το Helle Nächte" (Bright Nights), Τόμας Άρσλαν, Γερμανία/Νορβηγία

- Αργυρή Άρκτος εξαιρετικής καλλιτεχνικής συνεισφοράς: "Ana, mon amour", Κάλιν Πέτερ Νέτζερ, Ρουμανία/ Γερμανία/Γαλλία

- Αργυρή Άρκτος καλύτερου σεναρίου: "Una mujer fantastica" (Μια φανταστική γυναίκα), Σεμπαστιάν Λέλιο, Χιλή/ΗΠΑ/Γερμανία/Ισπανία

- Βραβείο Άλφρεντ Μπάουερ: "Pokot" (Spoor), Ανιέσκα Χόλαντ, Πολωνία/Γερμανία/Τσεχία/Ελβετία/Σλοβακία

- Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ (για πρώτη φορά το 2017): "Istiyad Ashbah" (Ghost Hunting) του Ραέντ Αντόνι, Παλαιστίνη

- Βραβείο καλύτερης πρώτης ταινίας: "Estiu 1993" (Καλοκαίρι του 1993), Κάρλα Σιμόν, Ισπανία

- Χρυσή Άρκτος καλύτερες ταινίας μικρού μήκους: "Cidade Pequena" (Small town), Ντιέγκο Κόστα Αμαράντε, Πορτογαλία

- Αργυρή Άρκτος ταινίας μικρού μήκους: "Ensueño en la Pradera", Εστέμπαν Αρανγκοίζ Χουλιέν, Μεξικό

- Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος: Ντάνα Μπουνέσκου για το Μοντάζ του «Ana, mon amour»

- Βραβείο Audi Μικρού Μήκους Ταινίας: Street of Death του Καράμ Γκουσεΐν (Λίβανος, Γερμανία)

- Ειδική Μνεία Μικρού Μήκους Ταινίας: Centauro του Νίκολας Σουάρεζ (Αργεντινή)

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!