40+ Χρόνια Half Note: «Προσαρμοστήκαμε στις επιταγές του καιρού»

Το ιστορικό jazz club της Αθήνας συνοπτικά.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
07/10/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το 1977 άνοιξε στην Πλατεία Αμερικής το πρώτο live jazz club στην Αθήνα με την επωνυμία Braxton’s Jazz Nest και ιδιοκτήτη το Νίκο Σαχπασίδη, τον αείμνηστο παραγωγό της Half Note Productions. Οι πρώτοι του πελάτες ήταν οι Αμερικάνοι από τη βάση της Γλυφάδας! Άλλωστε ήταν πολύ άγονο τότε το τοπίο για την jazz στην Αθήνα κι ενώ διανύαμε την περίοδο της μεταπολίτευσης. Ο Νίκος όπως ρίσκαρε…

Το 1979 το jazz club μεταφέρθηκε στο υπόγειο της οδού Μιχαλακοπούλου όπου συνεταιρίστηκαν ο Ν. Σαχπασίδης με τον Δημήτρη Δεικτάκη που είχε πάθος για την jazz και πολλές μουσικές γνώσεις και αργότερα ανέλαβε το μαγαζί που στο νέο του χώρο είχε μετονομαστεί πλέον σε Half Note Jazz Club. Το όνομά του το δανείστηκε από το ομώνυμο jazz club της Ν. Υόρκης που είχε κλείσει το 1975.

Στη συνέχεια, το Half Note μετακομίζει αρχικά στο Λόφο του Στρέφη και μετά στην οδό Φθιώτιδος στους Αμπελόκηπους. Τότε οι μέχρι εκείνη τη στιγμή απλοί θαμώνες, τα αδέρφια Γιώργος και Παναγιώτης Γεώργας, προτείνουν στον Δεικτάκη να μεταφέρουν το μαγαζί σ’ ένα καινούργιο χώρο.

Έτσι τον Οκτώβριο του 1995 η ενθουσιώδης παρέα μεγάλωσε και το Half Note στεγάστηκε στην οδό Τριβωνιανού 17, στο Μετς, στο χώρο όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Εκεί κάνει την εμφάνισή της η θρυλική γάτα του Δεικτάκη, η Σέρυλ, που περιφέρεται με άνεση ανάμεσα στον κόσμο και γίνεται η μασκότ του κλαμπ. Ένας από τους πρώτους πελάτες, ο Θράσος Ειρήνης, παθιασμένος με την jazz, αλλά και με πολλές μουσικές γνώσεις και ικανότητες στις μουσικές παραγωγές, αναλαμβάνει καλλιτεχνικός σύμβουλος και μέχρι σήμερα είναι υπεύθυνος για όλες αυτές τις σπουδαίες μετακλήσεις που έχουμε δει στο γνωστό πια στέκι των φίλων της jazz, του blues και της world music. Πολλοί καλλιτέχνες πρωτοεμφανίστηκαν στην Ελλάδα στο χώρο αυτό, όπως ο Bobby Few και ο Erik Truffaz που ήρθε πριν 20 χρόνια και εμφανίστηκε ξανά μετά από χρόνια, ο λόγος για ένα πολυάσχολο μουσικό που δύσκολα του κλείνεις ημερομηνίες.
werwerw
Το φετινό πρόγραμμα δεν διαφέρει ριζικά με άλλες χρονιές και περιλαμβάνει πολλούς θρύλους και πάλι, μεταξύ αυτών τον Fred Wesley (27-30 Μαρτίου 20200, από τους θρυλικούς JB’S του James Brown.

Στην παρουσίαση του προγράμματος που έγινε στο χώρο, ο Θ. Ειρήνης ανέφερε σχετικά με τη σημερινή ταυτότητα του Half Note: «Το Half Note προσαρμόστηκε στις επιταγές του καιρού. Την περίοδο της κρίσης ο κόσμος επιστρέφει στο mainstream δηλαδή σε κάτι που δεν μπορούν να του πάρουν και δεν ρισκάρει στις επιλογές του».

Το Half Note Jazz Club γιορτάζει φέτος τα 40 plus χρόνια του και με την «ωριμότητα» της ηλικίας του αλλά και την πολύχρονη εμπειρία του, είναι έτοιμο να υποδεχθεί τη νέα σεζόν με μεγάλα κέφια.

Στο πλούσιο πρόγραμμά του, δεσπόζουν σημαντικά ονόματα της Jazz σκηνής, σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες και σχήματα καθώς και σπουδαίες νέες αφίξεις. Άλλες αναμενόμενες και άλλες όχι! Η έναρξη γίνεται στις 11 Οκτωβρίου με τους Black Art Jazz Collective οι οποίοι ξεκινούν τη φθινοπωρινή τους περιοδεία από το Half Note Jazz Club και ακολουθεί ένα τετραήμερο φωτιά με τον σπουδαίο μπλουζίστα Lucky Peterson που γιορτάζει 50 χρόνια στο δρόμο.

Ακόμη το πρόγραμμα του Οκτωβρίου περιλαμβάνει τους Χειμερινούς Κολυμβητές που θα βρεθούν για 5η φορά στη σκηνή του Half Note, τον τενόρο Σταύρο Σαλαμπασόπουλο κάθε Πέμπτη και ακόμα τις εξαιρετικές μπάντες ESPEN BERG Trio feat. Dimitris Vassilakis, Brothers From Another Mother (BFAM) με καλεσμένους τον Δημήτρη Παπαδόπουλο και τον Τάκη Πατερέλη, BYS TRIO σε ένα αφιέρωμα στον Charlie Haden αλλά και τους ΜΟΤΤΕΤ με την Ξένια Γαργάλη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της σεζόν 2019-20:
Συνημμένα αρχεία:

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!