30 εκ. πρέπει να δώσει η ΑΕΠΙ σε δημιουργούς

Νέο χτύπημα για την ΑΕΠΙ με απόφαση του εφετείου.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Νέα δικαστική απόφαση που εκκρεμούσε από το 1997 μετά από προσφυγή δημιουργών, καλεί την ΑΕΠΙ να καταβάλλει αναδρομικά σε δημιουργούς ένα ποσό που προσδιορίζεται γύρω στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Η απόφαση έρχεται την ώρα που η ΑΕΠΙ βρίσκεται στο «καναβάτσο» μετά τα απανωτά σκάνδαλα που διαπιστώθηκαν στη λειτουργία της κι ενώ η εταιρεία όπως έδειξε ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών δεν έχει χρήματα.

Η απόφαση λοιπόν έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τους δημιουργούς και την εταιρεία 21 χρόνια μετά κι ενώ ακόμα το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα παραμένει «ανοικτό».

Πρόκειται για προσφυγή που είχαν καταθέσει στην επιτροπή ανταγωνισμού το 1996 ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Νίκος Κυπουργός, ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος, ο αλησμόνητος Νίκος Μαμαγκάκης, ο Γιώργος Κουμεντάκης και η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.

Σύμφωνα με αυτήν και τον ειδικό σε θέματα πνευματικών δικαιωμάτων δικηγόρο Γιωργανδρέα Ζάννο που χειρίστηκε την υπόθεση, υπήρχε καταγγελία για την ΑΕΠΙ στην επιτροπή ανταγωνισμού που έγινε αποδεκτή το 2003, θεωρούσε καταχρηστική την προμήθεια 25% στα μηχανικά δικαιώματα και ζητείτο να μειωθεί στο 15%. Και τώρα ήρθε η στιγμή της δικαίωσης.

Όλα αυτά ενόψει του νέου νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα κι ενώ οι δημιουργοί ζητούν την παρουσία επιτρόπου και ελεγκτικής επιτροπής στην λειτουργία της ΑΕΠΙ.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!