15 χρόνια Record Store Day: Ο απόλυτος οδηγός για τις 23 Απριλίου

Οι 15 δίσκοι με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, 20 προτάσεις και ο πλήρης κατάλογος κυκλοφοριών της RSD
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η Record Store Day (Ημέρα Δισκοπωλείων) είναι η μέρα του χρόνου κατά την οποία τα ανεξάρτητα δισκοπωλεία σε όλο το κόσμο γιορτάζουν τη μοναδική κουλτούρα τους. Φέτος κλείνουν 15 χρόνια από την δημιουργία της RSD και θα γιορταστεί δεόντως με πολλές και ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες.

Η 23η Απριλίου πλησιάζει και ήδη τα δισκάδικα και οι αλυσίδες καταστημάτων που διαθέτουν τμήμα βινυλίων οργανώνουν τις τοποθετήσεις δίσκων στα ράφια τους για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των μουσικόφιλων και των συλλεκτών.

Τι συμβαίνει αυτή την ημέρα; Ειδικές εκδόσεις βινυλίου κυκλοφορούν αποκλειστικά για την ημέρα αυτή και πολλά καταστήματα και πόλεις, κυρίως στο εξωτερικό, φιλοξενούν παραστάσεις καλλιτεχνών και εκδηλώσεις για να σηματοδοτήσουν την περίσταση.
attachment record store day 2022
Την ημέρα αυτή που πια έχει καθιερωθεί χιλιάδες καταστήματα γιορτάζουν σε όλο τον κόσμο και η Record Store Day έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ετήσια γεγονότα στο μουσικό ημερολόγιο. Αν και υπάρχει μόνο μία Ημέρα Δισκοπωλείων το χρόνο, πολλά καταστήματα προετοιμάζονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους για να την γιορτάσουν βάζοντας στο επίκεντρο αποκλειστικές κυκλοφορίες και εκδηλώσεις.

Όλοι έχουμε ένα αγαπημένο άλμπουμ ή τραγούδι που άφησε το σημάδι του πάνω μας. Όσοι αγαπούμε την μουσική είναι ένα τεράστιο μέρος της καθημερινότητάς μας.

Για πολλούς από εμάς, έχουν μπει πλέον στη ζωή μας υπηρεσίες ροής όπως το Spotify, η Apple Music ή το YouTube για να ακούσουμε τις αγαπημένες μας μελωδίες, σε σύγκριση με την πιο παραδοσιακή μορφή του βινυλίου, ή του CD ή ακόμα και της κασέτας.

Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2021, ο παγκόσμιος οργανισμός μουσικής βιομηχανίας IFPI δημοσίευσε την τελευταία του Έκθεση Παγκόσμιας Μουσικής, η οποία αποκάλυψε ότι στο τέλος του 2020 υπήρχαν 443 εκατομμύρια χρήστες συνδρομών επί πληρωμή σε ροή σε όλο τον κόσμο.
Record Store Day
Ωστόσο, οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου συνεχώς αυξάνονται χρόνο με το χρόνο εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον. Τα πρόσφατα στοιχεία πωλήσεων έδειξαν ότι πολλοί λάτρεις της μουσικής αποσύρονται από τον κόσμο του streaming και των διαδικτυακών μουσικών βίντεο, επιλέγοντας ένα διαφορετικό είδος εμπειρίας ακρόασης.

Η δεύτερη μέρα που γιορταστεί φέτος η Record Store Day έχει οριστεί η 18η Ιουνίου.

Η λίστα με τους 15 πιο εμπορικούς δίσκους όλων των εποχών

Ακολουθεί μια ματιά στους 15 δίσκους βινυλίου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών που είναι μια καλή ευκαιρία να τους αποκτήσετε τη Record Store Day κάνοντας ένα καλό δώρο στον εαυτό σας ή σε κάποιο οικείο σας πρόσωπο. Επίσης για όσους έχουν μεγαλύτερες συλλογές δίσκων είναι μια ευκαιρία να τσεκάρετε εάν σας λείπει κάποιος από τους παρακάτω δίσκους :

15. Bridge Over Troubled Water - Simon & Garfunkel - Πουλήθηκαν 13,2 εκατομμύρια δίσκοι βινυλίου

14.The Wall - Pink Floyd - Πουλήθηκαν 15 εκατομμύρια δίσκοι βινυλίου

13. Elvis' Christmas Album - Elvis Presley - Πουλήθηκαν 15,8 εκατομμύρια δίσκοι βινυλίου

12. Abbey Road - The Beatles - Πουλήθηκαν 16,2 εκατομμύρια δίσκοι βινυλίου

11.Hotel California - Eagles - Πουλήθηκαν 16,5 εκατομμύρια δίσκοι βινυλίου

10.Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band - The Beatles - Πουλήθηκαν 18,2 εκατομμύρια δίσκοι βινυλίου

9.Grease: The Original Soundtrack from the Motion Picture - Various Artists - Πουλήθηκαν 19 εκατομμύρια δίσκοι βινυλίου

8. Led Zeppelin IV - Led Zeppelin - Πουλήθηκαν 19,5 εκατομμύρια δίσκοι βινυλίου

7.Saturday Night Fever - Bee Gees / Διάφοροι καλλιτέχνες - Πουλήθηκαν 20,2 εκατομμύρια δίσκοι βινυλίου

6.Rumors - Fleetwood Mac - Πουλήθηκαν 20,2 εκατομμύρια δίσκοι βινυλίου

5. Their Greatest Hits (1971-1975) - Eagles - Πουλήθηκαν 21,6 εκατομμύρια δίσκοι βινυλίου

4. The Dark Side of the Moon - Pink Floyd - Πουλήθηκαν 23,7 εκατομμύρια δίσκοι βινυλίου

3. Back in Black - AC / DC - Πουλήθηκαν 24,5 εκατομμύρια δίσκοι βινυλίου

2.Bat Out of Hell - Meat Loaf - Πουλήθηκαν 25,3 εκατομμύρια δίσκοι βινυλίου

1. Thriller - Michael Jackson - Πουλήθηκαν 27 εκατομμύρια δίσκοι βινυλίου

20 προτάσεις για την Record Store Day 2022


Κυκλοφορίες 23ης Απριλίου

- Οι Alice In Chains θα κυκλοφορήσουν ένα remastered 12 ιντσών του EP του 1990 We Die Young, το οποίο αρχικά κυκλοφόρησε μόνο ως διαφημιστικό EP.

- Οι Blondie θα επανεκδώσουν ένα διπλό βινύλιο 7 ιντσών του σινγκλ τους του 1979, "Sunday Girl", που θα περιλαμβάνει ακυκλοφόρητες εναλλακτικές εκδόσεις του κομματιού. Ο δίσκος θα είναι συσκευασμένος σε ειδικό φάκελο που θα περιλαμβάνει σπάνιες φωτογραφίες από την περίοδο της πρώτης κυκλοφορίας του.

Sunday Girl (Remastered 2001)


- Η συλλογή ρεμίξ των Blur του 1998, που κυκλοφόρησε μόνο στην Ιαπωνία, Bustin '+ Dronin' περιλαμβάνει μίξεις κομματιών από το ομώνυμο άλμπουμ τους του 1997. Αρχικά κυκλοφόρησε ως σετ 2 CD, και στην RSD θα είναι η πρώτη φορά που το Bustin '+ Dronin' θα κυκλοφορήσει σε βινύλιο.

Blur - Beetlebum (Official Music Video)


- Ο Childish Gambino θα επανεκδώσει το EP του 2014 Kauai, το οποίο περιλαμβάνει το "Sober", μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του μέχρι σήμερα.

- Οι Cure θα κυκλοφορήσουν μια επανέκδοση του άλμπουμ τους του 1982 και του τέταρτου στούντιο LP, Pornography, για την 40η επέτειο του.

The Cure - Siamese Twins


- Το Brilliant Adventure EP και το Toy EP του David Bowie ('You've got it made with all the toys') θα κυκλοφορήσουν σε βινύλιο και CD, με αρκετά τραγούδια και από τα δύο EP να κάνουν το φυσικό τους ντεμπούτο.

David Bowie - You've Got A Habit Of Leaving (Radio Edit) [Official Lyric Video]


- Οι Foo Fighters θα κυκλοφορήσουν βινύλιο 7 ιντσών με δύο εναλλακτικές εκδόσεις κομματιών από το LP του 2021, Medicine At Midnight, με την συμμετοχή του Mark Ronson και των Preservation Hall Jazz Band.

Foo Fighters - Making A Fire (Mark Ronson Re-Version (Audio))


- Το κλασικό LP ABC του 1970 των Jackson 5 θα επανεκδοθεί σε βινύλιο.

- Η JennyLee (του Warpaint) θα κυκλοφορήσει το δεύτερο σόλο LP της, Heart Tax, για το Record Store Day 2022.

Jenny Lee - Stop Speaking


- Το mixtape της Nicki Minaj του 2009 Beam Me Up Scotty θα επανεκδοθεί ως διπλό LP σε βινύλιο. Το mixtape είχε επανεκδοθεί στο παρελθόν σε υπηρεσίες streaming.

- Η Patti Smith θα κυκλοφορήσει ένα νέο διπλό LP μιας συλλογής κομματιών της από την περίοδο 1974-1996, επιλεγμένα από το προσωπικό των δισκοπωλείων σε όλη τη χώρα.

- Οι Pixies θα κυκλοφορήσουν ένα ζωντανό άλμπουμ με την επική τους επανένωση στο Coachella το 2004, σε βινύλιο για πρώτη φορά.

Debaser (Live from Coachella, Indio, CA. May 1st, 2004)


- Οι Red Hot Chili Peppers θα κυκλοφορήσουν μια ειδική έκδοση του επερχόμενου διπλού LP Unlimited Love, με αποκλειστική αφίσα.
Red Hot Chili Peppers - Black Summer (Official Music Video)


- Η Stevie Nicks θα επανεκδώσει μια remastered, διπλή έκδοση βινυλίου του ορόσημου άλμπουμ της του 1981, Bella Donna. Η επανέκδοση θα περιλαμβάνει επίσης στούντιο outtakes, B-sides και demos που δεν έχουμε ξανακούσει.

Stevie Nicks - Edge of Seventeen (2019 Remaster) (Official Audio)


- Η Taylor Swift θα κυκλοφορήσει ένα βινύλιο 7 ιντσών από το σινγκλ της του 2020, "the lakes", το οποίο εμφανίστηκε στην πολυτελή έκδοση του Folklore.

- Το σινγκλ των U2 του 1982 "A Celebration" θα βγει σεμια επετειακή επανέκδοση 12 ιντσών για την 40η επέτειο, με δύο ηχογραφήσεις που δεν είχαν κυκλοφορήσει στο παρελθόν.


Κυκλοφορίες 18ης Ιουνίου:

- Το What It Is: Montreal 7/783 του Miles Davis, ένα διπλό LP του 1983 στο Festival International De Jazz De Montreal, θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά.

- Οι Pearl Jam θα κυκλοφορήσουν το Live On Two Legs, ένα ζωντανό διπλό LP από την περιοδεία τους στις ΗΠΑ το 1998.

- Το άλμπουμ του Prince του 1995 The Gold Experience θα κυκλοφορήσει ως διπλό LP. Η επανέκδοση αποτελεί φόρο τιμής στη σπάνια promo έκδοση του άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1995 μόνο στις ΗΠΑ.

- Ο Slash θα κυκλοφορήσει το διπλό LP Live At Studio 60, μια ζωντανή εκπομπή που περιλαμβάνει ολόκληρο το άλμπουμ 4, καθώς και άλλες επιτυχίες του Slash.

Record Store Day : H πλήρης λίστα κυκλοφοριών ΕΔΩ

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!