Το τραγούδι που ταιριάζει γάντι στην ΑΕΚ αλλά και στον Ολυμπιακό

Φαίνεται αδύνατον, κι όμως το ίδιο τραγούδι του Άκη Πάνου ταιριάζει γάντι και την περίπτωση της ΑΕΚ και σε αυτήν του Ολυμπιακού.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το 1969 ο Άκης Πάνου βρισκόταν στις μεστές στιγμές της διαδρομής του στο ελληνικό τραγούδι. Να θυμίσω πως ο Πάνου ήταν ολοκληρωμένος δημιουργός, δηλαδή έγραφε και το στίχο και τη μουσική των πονημάτων του. Στις δημιουργίες του αποτυπώνεται όλη η φιλοσοφία του και η αντίληψη περί ζωής, έρωτα, θανάτου, ηθικής, πολιτικής, κοινωνίας, μηχανισμών εξουσίας. Ο λόγος του ανανέωσε και εμβάθυνε καίρια το λαϊκό τραγούδι. Το πήγε πολλά βήματα παραπέρα και μάλιστα τη στιγμή που αναζητούσε απεγνωσμένα νέους εκφραστές και ορίζοντες. Ο Πάνου, το ίδιο «θέμα», το αντιμετώπιζε από διαφορετική σκοπιά φωτίζοντας αθέατες πτυχές και προοπτικές του. Τα «κιλά» και το εκτόπισμα των τραγουδιών του είναι ασήκωτα. Ελάχιστοι, με τόσα λίγα σχετικά λόγια, είπαν τόσα πολλά και αληθινά.

Παρ’ ότι μέχρι εκείνη τη χρονιά είχε κάνει μεγάλες επιτυχίες με λαοπρόβλητους τραγουδιστές όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Στράτος Διονυσίου, ο Μιχάλης Μενιδιάτης, η Γιώτα Λύδια, η Βίκυ Μοσχολιού, ο ίδιος χαρακτήριζε τους ερμηνευτές ως απλούς τελάληδες των τραγουδιών… δίνοντας στους δημιουργούς την πρωτοκαθεδρία. Για να αποδείξει τη θέση του χρησιμοποίησε δύο δευτεραγωνίστριες, την εξαιρετική Βούλα Γκίκα που θαυμάστηκε για τα σεγόντα της σε όλους τους μεγάλους, και τη Βάσω Καρανικόλα, μαζί σε ένα τραγούδι. Και παρ’ όλο που δεν ήταν τα μεγάλα ονόματα, κατάφερε να κάνει σουξέ:

Τώρα είμαι σ’ άλλα χέρια
Και ξαναγεννήθηκα…

Θαρρείς και ξαναγεννήθηκε ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος και μαζί του ολόκληρη η ΑΕΚ μετά την μεγάλη ανατροπή και νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Η Ένωση κόντρα στην ροή του αγώνα βρέθηκε πίσω στο σκορ, δεχόμενη μάλιστα το δεύτερο χτύπημα σε ένα κομβικό σημείο, στο ξεκίνημα της επανάληψης. Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και παλεύοντας με πίστη και φλόγα μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, γύρισε το ματς. Πλέον ατενίζει το μέλλον της στο πρωτάθλημα με δικέφαλα φτερά, ενώ και στην Ευρώπη η ψυχολογία και η ικανοποιητική κλήρωση, αφήνουν περιθώρια για μια μεγάλη χρονιά. Αν και οι διπλές υποχρεώσεις συχνά είναι άβολες και επιβαρυντικές.

Αρωγός στο κατόρθωμά της ο ανέτοιμος Ολυμπιακός καθοδηγούμενος από έναν τεχνικό, που ενδεχομένως να έχει αρετές, αλλά δεν αντέχει στην πίεση και δεν διαχειρίζεται σωστά κρίσιμες καταστάσεις. Ο Χάσι δεν αντέδρασε μετά το 2-0 και παρ’ ότι το γήπεδο ξεκίνησε από ένα σημείο και μετά να γέρνει ολοκληρωτικά, δεν άλλαξε την τοποθέτηση και το φρεσκάρισμα της ομάδας. Ακόμα και όταν το έπραξε έβγαλε ίσως το πιο απαραίτητο παίκτη, απ’ τη στιγμή που ο Φορτούνης δεν θεωρήθηκε έτοιμος. Δεν εκτίμησε προφανώς τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του Ολυμπιακού ούτε και τις ικανότητες και τα θέλω της ΑΕΚ. Την ίδια ώρα ο Χιμένεθ έδειξε την κλάση του…

Όλα δείχνουν πως ο τεχνικός του Θρύλου βαδίζει προς την έξοδο, παρά την πρόκριση στα μεγάλα σαλόνια που πιστώνεται. Μαζί του και ο Μάντζιος και πιθανόν και ο Ουζουνίδης, για διαφορετικούς λόγους. Πάντως ο Ολυμπιακός, με την αγωνιώδη αναμέτρηση στο Τορίνο που έρχεται, και την υπερδύσκολη κλήρωση που του έτυχε, σε συνδυασμό με την οπισθοδρόμησή του στο πρωτάθλημα κινδυνεύει να τραγουδήσει, και με μπροστάρη τον Χάσι, την πρώτη στροφή του τραγουδιού του Άκη Πάνου:

Μέσα στα δικά σου χέρια
Έπεσα και χάθηκα
Μέσα στα δικά σου χέρια
Σαν ανθός μαράθηκα…

*Το κείμενο προέρχεται από το σημερινό οπισθόφυλλο της Sportday (25-9-17) και είναι μια χορηγία της πίπας Herb.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!