Όμορφη Αγιά Σοφιά;

Η ΑΕΚ την επόμενη μέρα, μετά την Αγιά Σοφιά και την ΤΣΣΚΑ.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το 1972, το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης έμπαινε στη δεύτερη δεκαετία του. Κάθε χρόνο οι διοργανωτές επιζητούσαν τους κατάλληλους κράχτες που θα μαγνητίσουν τα βλέμματα και θα δώσουν αίγλη στο θεσμό.

Στο πλαίσιο αυτό ο Τόλης Βοσκόπουλος πείστηκε από τον διάσημο παρουσιαστή εκείνων των καιρών Άλκη Στέα (γνωστό κι απ’ την ατάκα του «Ευτυχείτε»)  να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ και σαν ερμηνευτής. Κατά ένα περίεργο τρόπο η παρουσία του λαοφιλούς σταρ κατέληξε άπατη. Την παράσταση και το πρώτο βραβείο κέρδισε το «Αν ήμουν πλούσιος» σε στίχους της Σώτιας Τσώτου και με συνθέτη κι ερμηνευτή τον Κύπριο τραγουδοποιό Δώρο Γεωργιάδη. Το τραγούδι αγαπήθηκε στην εποχή του, το δισκάκι ξεπούλησε ενώ ο τίτλος του βάφτισε μέχρι και μια κινηματογραφική ταινία. Στην ενορχήστρωση ο μαέστρος Σπύρος Παπαβασιλείου χρησιμοποίησε και μπουζούκι, μιας και ήταν η πρώτη χρονιά που επιτράπηκε κάτι τέτοιο στο Φεστιβάλ… Το δεύτερο βραβείο απέσπασε το αηδόνι της διοργάνωσης Κλειώ Δενάρδου με την «Αγιά Σοφιά» του Γιώργου Λημνιού, σε στίχους Νίκου Ελληναίου. Το περίτεχνο άσμα με το ποθητό θέμα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τη μεριά της Τουρκίας προς τους Δικτάτορες, που με διάβημα της πρεσβείας τους διαμαρτύρονταν για το μήνυμά του. Υπήρξε ένταση γιατί και στο τρίτο βραβείο υπήρχαν ανάλογες αναφορές. Τελικά, την τελική βραδιά,  η «Αγιά Σοφιά» ερμηνεύτηκε με μια μικρή αλλά καίρια διαφορά στο ρεφραίν της. 

Ευχή ψηλά στους ουρανούς
Όμορφη Αγιά Σοφιά
Να γίνεις κάποτε δικιά μας
Με χρόνους, με καιρούς…

Ο κανονικός στίχος του τραγουδιού, γίνεται πλέον πραγματικότητα για την ΑΕΚ και τους φίλους της. Θεωρώ πως ομάδες με την ιστορία της Ένωσης πρέπει να έχουν το δικό τους γήπεδο. Όμως νομίζω πως η «αποκεντρωμένη» πρόταση του Ντέμη Νικολαΐδη ήταν πιο εύστοχη… Στη Νέα Φιλαδέλφεια, το νέο γήπεδο, στην κλασική του θέση, μάλλον δεν έχει πια την ίδια θέση. Μπαίνει στον ιστό της πόλης, θα δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινότητα και στις Κυριακές των κατοίκων και των επισκεπτών -εδώ υπάρχει κυκλοφοριακό τώρα υπό κανονικές συνθήκες-, το γειτονικό Άλσος προσφέρεται σαν πεδίο για τους ταραξίες και άλλα πολλά… Ακόμα και το όνομα Αγιά Σοφιά, αντιλαμβανόμενος το συμβολισμό του και τις ρίζες της ΑΕΚ, για όνομα σύγχρονου ποδοσφαιρικού ναού, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, δε μου πάει…

Να μη χαλάω όμως τη γιορτή της πλειοψηφίας των Ενωσιτών που θέλουν να απολαμβάνουν την ομάδα τους στο παραδοσιακό περιβάλλον της και σε μια αληθινή έδρα που θα προκαλεί δέος και θα δυσκολεύει τους αντιπάλους. Κακά τα ψέματα, το Ολυμπιακό Στάδιο δεν κάνει… Οι ίδιοι φίλαθλοι με την ΤΣΣΚΑ σε ένα άλλο γήπεδο θα δημιουργούσαν μια άλλη, καυτή ατμόσφαιρα που θα έσπρωχνε την ομάδα στα δύσκολα. Οι φίλαθλοι δεν κερδίζου από μόνοι τους αγώνες, αλλά το ρόλο τους τον παίζουν… 

Η γιορτή για το επίσημο ξεκίνημα των εργασιών της Αγιάς Σοφιάς στη Νέα Φιλαδέλφεια, χάλασε αρκετά, μετά την ήττα από τους Ρώσους. Οι οπαδοί του δικεφάλου της Αθήνας μέσα στην στεναχώρια τους, δεν έκρυψαν τη χαρά τους. Βλέπετε το γκρέμισμα του γηπέδου και η πολύχρονη αβεβαιότητα που ακολούθησε έμοιαζαν με Γολγοθά και τώρα ήρθε η Ανάσταση…  Όμως και γήπεδο απαιτήσεων χωρίς ομάδα δε λέει. Η ΑΕΚ έχει υλικό, είχε φλόγα, ήθελε αλλά δεν μπορούσε. Τη σκότωσαν οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και τις μεγάλες ομάδες… Μακάρι στον επαναληπτικό να είναι πιο έτοιμη και η τύχη, που συνήθως είναι φίλη με τους πιο προετοιμασμένους και δυνατούς, να γείρει προς το μέρος της… Απ’ την άλλη όπως τραγουδούσε και η Δενάρδου:

Κορμιά μαρμαρωμένα
Το θαύμα καρτερούν
Με χέρια παγωμένα
Πώς να σταυροκοπηθούν; 

...μπάλα μετά μουσικής

Το άρθρο προέρχεται από το οπισθόφυλλο της Sportday (26/7/2017) και είναι μια χορηγία του cer’ 8 (τσερότο). Μπορείτε να το διαβάσετε και μέσα από το pdf που ακολουθεί.
Συνημμένα αρχεία:

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!