Νύχτα Στάσου: Τα «μυστικά» της επιτυχίας της εκπομπής

Με βαριές σφραγίδες, έμπνευση, μεράκι, δημιουργικότητα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η μουσική εκπομπή «Νύχτα Στάσου» της ΕΡΤ1 κάνει στην κατηγορία της τη διαφορά.

Δίχως ψεύτικες λεζάντες και εφέ κι άλλα παρατράγουδα παρουσιάζει με ουσιαστικό τρόπο πτυχές του καλού ελληνικού τραγουδιού.

Ακόμα και καλλιτέχνες της λεγόμενης εμπορικής όχθης όταν προσέρχονται στην εκπομπή θα τραγουδήσουν διαφορετικά τραγούδια εντασσόμενα σε αφιερώματα σε πρόσωπα και εποχές και με διαφορετικό τρόπο.

Ο Χρήστος Νικολόπουλος και η Μελίνα Ασλανίδου με τη συνδρομή της Λίνας Νικολακοπούλου και του Κώστα Μπαλαχούτη -οι συντελεστές του Νύχτα Στάσου δηλαδή- λειτουργούν σαν ήρεμη δύναμη συνδυάζοντας αρμονικά την διασκέδαση με την ψυχαγωγία.
50f48374b537f0ba2f22c3ff5eb3bf76_XL.jpg
Έτσι έχουμε μοναδικά αφιερώματα σε καλλιτέχνες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Μάνος Λοΐζος, ο Πυθαγόρας, ο Νίκος Γούναρης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, η Λίτσα Διαμάντη, η Γλυκερία, ο Κώστας Μακεδόνας και όχι μόνο αλλά και ιδιαίτερες θεματικές ενότητες (Τα τραγούδια της κατοχής, Τραγούδια για τη Γυναίκα, τη Δεκαετία του ’80, Τα τραγούδια για τον Πειραιά, Το ελαφρό τραγούδι και την επιθεώρηση: Βίρα τις Άγκυρες κ.ά.).

Σε αυτά συμμετέχουν πηγαίοι ερμηνευτές και ξεχωριστοί καλεσμένοι, σχετικοί με το κεντρικό πρόσωπο-θέμα της εκπομπής. Τι να πει κανείς για την παρουσία φιλοξενουμένων που ο καθένας αποτελεί «κατηγορία» στο χώρο του, όπως ο Τίτος Πατρίκιος, ο Γιώργος Χρονάς, η Μάρω Θεοδωράκη, ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Γιώργος Αρμένης, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, ο Θοδωρής Γκόνης, ο Τάκης Χρυσικάκος, ο Μιχάλης Μανιάτης, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, η Ντέπυ Γκολεμά, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μανώλης Μητσιάς και άλλων διαλεκτών.

Η παρουσία του Χρήστου Νικολόπουλου σε ρόλο παρουσιαστή και επιμελητή της ορχήστρας αλλά και ενεργού μουσικού και ερμηνευτή αποτελεί βαριά σφραγίδα και παράσημο για την εκπομπή.

Αντιστοίχως καίρια η Μελίνα Ασλανίδου ως παρουσιάστρια -με χιούμορ, επαγγελματισμό και θετική αύρα- αλλά και ως αποκαλυπτική ερμηνεύτρια σε διαμάντια του ελληνικού ρεπερτορίου.
d6554c1c89f88ed347e206d0da338098_XL.jpg
Κομβική η παρουσία της Λίνας Νικολακοπούλου στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των αφιερωμάτων, διευκολύνει με το κύρος, τις γνώσεις και την υψηλή αισθητική της τις συζητήσεις με τους καλεσμένους.

Ουσιαστικός και ο Κώστας Μπαλαχούτης, μας ταξιδεύει στις γοητευτικές λεπτομέρειες που κρύβονται πίσω απ’ τα τραγούδια -και συχνά κάνουν τη διαφορά- με τρόπο άμεσο και ανάγλυφο ως βαθύς γνώστης της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού.

Στο πλευρό των παραπάνω και ο έμπειρος και πηγαίος μαέστρος Νίκος Στρατηγός ο οποίος ηγείται της πολυπρόσωπης ομάδας των εξαιρετικών μουσικών που απαρτίζουν την ορχήστρα στο Νύχτα Στάσου.

Τέλος όπως προκύπτει και απ' το άρτιο τελικό αποτέλεσμα υποδειγματική δουλειά γίνεται και πίσω από τις κάμερες, απ' την παραγωγή και την ασχισυνταξία, τους ηχολήπτες και το σκηνοθέτη και το επιτελείο του μέχρι τους υπεύθυνους για το φωτισσμό, τη λειτουργία του πλατώ, την επιλογή των καλεσμένων και την αξιοποίηση του πολύτιμου αρχειακού υλικού της ΕΡΤ και όχι μόνο.  

Αυτά είναι τα αυτονόητα «μυστικά» της εκπομπής γι’ αυτό και σημειώνει σημαντική τηλεθέαση ενώ έχει κερδίσει την εκτίμηση και ζεστασιά και του ευρέως αλλά και του απαιτητικού κοινού.

Την ίδια ώρα οι θεωρητικά ανταγωνιστικές εκπομπές του Σαββατόβραδου της ιδιωτικής τηλεόρασης, με πολλαπλάσια κόστη, κινούνται μάλλον σε διαφορετικές στράτες, χωρίς να λείπουν βέβαια και από αυτές ευχάριστες εκπλήξεις.

Το ζήτημα όμως δεν μόνο τα πρόσωπα και τα θέματα αλλά ο τρόπος και η φιλοσοφία με τον οποίο υλοποιούνται τα αφιερώματα.

Γι’ αυτό και η εκπομπή Νύχτα Στάσου ξεχωρίζει!

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!