Μουσικό Kουτί: Οι καλεσμένοι της Τετάρτης 23 Φλεβάρη

(VIDEO) Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
17/02/2022
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη επιχειρούν ένα ταξίδι στον μαγικό μουσικό κόσμο της Σμύρνης.

Αφορμή η συμπλλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Κοντά τους ο προικισμένος ερμηνευτής Μπάμπης Τσέρτος που έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με τα σμυρναίικα και τα ρεμπέτικα τραγούδια.

Μαζί τους ακόμη ο συνθέτης Ανδρέα Κατσιγιάννη, ιδρυτή και καλλιτεχνικός διευθυντής της περίφημης Εστουδιαντίνας της Νέας Ιωνίας Βόλου, ο οποίος με τη σειρά του έχει παρουσιάσει ξεχωριστή εργογραφία με «άξονα» το σμυρνέικο ρεπερτόριο.

Στην παρέα τους και η ξεχωριστή ερμηνεύτρια Ασπασία Στρατηγού που αποδεικνύει με τη σειρά της πως κλασικά τραγούδια εξακολουθούν να είναι ολοζώντανα και να αφορούν τις νέες γενιές.

«Φέτος κλείνουν 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και αυτό βέβαια δεν είναι αφορμή για φιέστες και εορτασμούς. Το ξέρω καλά από πρώτο χέρι γιατί μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου από μικρός άκουγα τις ιστορίες της γιαγιάς μου για τον χαμένο παράδεισο των νεανικών της χρόνων. Παρ’ όλα αυτά όμως, οι διηγήσεις της γιαγιάς δεν ήταν πια θρήνος αλλά ηλιόλουστες αναμνήσεις από έναν κόσμο που χάθηκε και μετά από τόσα χρόνια της έφερνε πια χαμόγελο και όχι δάκρυα. Έτσι κι εμείς απόψε θα ταξιδέψουμε με χαμόγελο στους μουσικούς δρόμους αυτής της πόλης και της ευρύτερης περιοχής αλλά και σε άλλους δρόμους πιο πρόσφατων δημιουργών που επηρεάστηκαν από την μικρασιάτικη σχολή» σημειώνει στον πρόλογο της εκπομπής ο Νίκος Πορτοκάλογλου.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο σχολείο στην Ελλάδα για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την μουσική, από το να περάσει από την σμυρναϊκή σχολή» λέει ο Μπάμπης Τσέρτος.

Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης τονίζει : «Η Σμύρνη είχε ένα ισχυρό μουσικό χρώμα, την Εστουδιαντίνα την ξέρουμε από τις ηχογραφήσεις που μας άφησε… Σκεφτήκαμε γιατί να μην κάνουμε μια τέτοια ορχήστρα, να την παρουσιάσουμε στα σημερινά δεδομένα με αφορμή εκείνο το ρεπερτόριο και να δώσουμε το δικό μας στίγμα…»

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!