Δείτε την «Πρόβα» του Μικρούτσικου με Αλεξίου και Κατσιμίχα (1987)

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τον μεγάλο Έλληνα μουσικό και συνθέτη παρουσιάζει την εκπομπή
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Θάνος Μικρούτσικος έφυγε από τη ζωή στις 28 Δεκεμβρίου 2019.

Η εκπομπή «ΠΡΟΒΑ» της Λιλάντας Λυκιαρδοπούλου παρουσίαζε συνθέτες και τραγουδιστές που προσέφεραν με το έργο τους στην εξέλιξη του νέου ελληνικού τραγουδιού.

Σε αυτό το επεισόδιο έχει καλεσμένο της το συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο. Μιλούν για το προσωπικό του ύφος στη σύνθεση, τις διαφορετικές μουσικές παραδόσεις που διακρίνονται στην μουσική παράδοση της ανατολικής και της δυτικής Ελλάδας, ενώ ο Θ. Μικρούτσικος δεν παραλείπει να αναφερθεί στο δυναμικό χαρακτήρα της ελληνικής μουσικής παράδοσης, όταν εκείνη ενσωματώνει στοιχεία από το διεθνή ήχο. Ο Θάνος Μικρούτσικος αναφέρεται στη ζωή και στο έργο του, στις μουσικές του σπουδές, στην επιρροή μεγάλων Ελλήνων συνθετών όπως οι Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Μίκης Θεοδωράκης και στις προσωπικές του επιρροές από διαφορετικά μουσικά είδη όπως η τζαζ, ροκ, η πειραματική και η κλασσική μουσική.

Μάλιστα ο ίδιος αστειεύεται αναφορικά με τις επιρροές που ο ίδιος δέχθηκε και εξηγεί ότι η περίοδος της λογοκρισίας κατά τη διάρκεια της χούντας των συνταγματαρχών τον ωφέλησε, γιατί τα περισσότερα τραγούδια που έγραψε εκείνη την περίοδο, τα οποία δεν εκδόθηκαν ποτέ, ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό μιμητικά της μουσικής του Θεοδωράκη.

Μια μπάντα μουσικών, οι αδερφοί Χάρης και Πάνος Κατσιμίχα και η Χάρις Αλεξίου αποδίδουν μαζί με το συνθέτη δημιουργίες του και κατά τη διάρκεια της εκπομπής ερμηνεύονται τα τραγούδια: «Θεσσαλονίκη» ποίηση Ν. Καββαδια, «Κuro Siwo» ποίηση Ν. Καββαδία, «Οι Ακροβάτες» στίχοι Κ. Τριπολίτη, «Θα Σε Υπερασπιστώ» στίχοι Κ. Τριπολίτη, «Πένθιμο Μπλουζ» στίχοι Κ. Τριπολίτη, «Η Αγάπη Είναι Ζάλη» στίχοι Α. Μικρούτσικου, «Ερωτικό» στίχοι Α. Αλκαίου, «Το Μαχαίρι» ποίηση Ν. Καββαδία, «Ο Γενάρης Του 1904» ποίηση Κ. Καβαφη, «Επτά Νάνοι» ποίηση Ν. Καββαδία.

Σκηνοθεσία: Σταύρος Ζερβάκης
Έτος παραγωγής: 1987
Πρώτη τηλεοπτική προβολή: 25/4/1987
Δείτε την εκπομπή ΕΔΩ

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!