Αφιέρωμα στον Μιχάλη Μπουρμπούλη στην «Αυλή των χρωμάτων»

Τραγουδούν: Μιχάλης Χατζηγιάννης, Μαριώ, Ευτυχία Μητρίτσα, Βαγγέλης Δούβαλης.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
«Άναψαν όλα τα φώτα κι έδωσαν παράσταση...»

Αφιερωμένη στον ποιητή και στιχουργό Μιχάλη Μπουρμπούλη είναι την Παρασκευή 4 Ιουνίου στις 8 το βράδυ η «Αυλή των χρωμάτων» της Αθηνάς Καμπάκογλου στη ΕΡΤ 2.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίο τύπου της εκπομπής: «Ο Μιχάλης Μπουρμπούλης με τις ιστορικές δισκογραφικές του καταγραφές, τις σημαντικές του συνεργασίες με όλους τους κορυφαίους συνθέτες και τραγουδιστές, με τις ποιητικές του συλλογές, την αρθρογραφία του σε έντυπα, αλλά και τη συνολική του δράση στα Γράμματα, είναι ένας από τους κύριους διαμορφωτές του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού και κατ’ επέκταση του νεότερου ελληνικού πολιτισμού.

Επτανήσιος στην καταγωγή, «κληρονόμησε» τις αρετές των λόγιων προγόνων του, άμεσος και λυρικός, μας άφησε παρακαταθήκη τραγούδια αναλλοίωτα στον χρόνο, με ετερόκλητες επιλογές οι οποίες “ξαφνιάζουν ευχάριστα τον ακροατή».

Σε μια από τις επιλεκτικές, τηλεοπτικές εμφανίσεις του, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης επισκέπτεται την «Αυλή» και τραγουδά το «Άγγιγμα Ψυχής» και «Το σώμα που ζητάς», αλλά και τραγούδια από τα «Συναξάρια» σε στίχους του Μιχάλη Μπουρμπούλη και μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου. Τα δυο πρώτα ακούστηκαν για πρώτη φορά στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Άγγιγμα Ψυχής» και έδωσαν ουσιαστικά στον Μιχάλη Χατζηγιάννη το «διαβατήριο» για τη μετέπειτα επιτυχημένη πορεία του.

Σε διαφορετικό κλίμα, η Μαριώ παρουσιάζει τις μεγάλες επιτυχίες του Ηλία Ανδριόπουλου και του Μιχάλη Μπουρμπούλη, από τον εμβληματικό κύκλο «Λαϊκά προάστια», που πρωτοτραγούδησε το 1980 η Σωτηρία Μπέλλου.

Ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Δούβαλης και ο συνθέτης Φίλιππος Περιστέρης φίλοι και συνεργάτες του ποιητή, μιλούν για το έργο και την προσωπικότητά του και ερμηνεύουν τραγούδια από τη συνεργασία τους με τίτλο «Κυριακοδόμιο».

Στην παρέα βρίσκεται επίσης η τραγουδίστρια Ευτυχία Μητρίτσα, η οποία θυμίζει, με ξεχωριστό τρόπο, τραγούδια σε μουσική του Σταύρου Κουγιουμτζή, του Στάμου Σέμση και άλλων συνθετών.

Με αφορμή το αφιερωματικό τεύχος του περιοδικού στον Μιχάλη Μπουρμπούλη (τεύχος 73-74 / Απρίλιος-Ιούνιος 2020), ο εκδότης του μουσικού περιοδικού «Μετρονόμος», Θανάσης Συλιβός, αναφέρεται στην ποιητική χροιά των στίχων του και τη «δικαίωση» του δημιουργού μέσα στον χρόνο.

Αλλά και ο ίδιος ο Μιχάλης Μπουρμπούλης, με βιντεοσκοπημένη συνέντευξή του, μιλά για την αξιοσημείωτη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον Βαγγέλη Δούβαλη για την πολύτιμη βοήθειά του σχετικά με τη δημιουργία και πραγματοποίηση αυτού του ξεχωριστού αφιερώματος. «Η Αυλή των Χρωμάτων» και οι συντελεστές της τον ευχαριστούν θερμά.

Παίζουν οι μουσικοί: Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο - διεύθυνση ορχήστρας), Θανάσης Σοφράς (μπάσο), Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι), Ιάσονας Μαυρογιώργος (κιθάρα), Φίλιππος Περιστέρης (πιάνο).

Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Παρουσίαση-Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Κώστας Λύγδας
Μουσική σήματος: Στέφανος Κορκολής
Σκηνογραφία: Ελένη Νανοπούλου
Διακόσμηση: Βαγγέλης Μπουλάς
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!