Tα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να λειτουργήσουν σαν «ψηφιακή ηρωίνη»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Yγείας τοποθετεί τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια στη λίστα με τις ψυχικές νόσους.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί σχετικά με τα βιντεοπαιχνίδια και τους κινδύνους που κρύβει ο εθισμός σε αυτά.


«Gaming disorder», δηλαδή η συμπεριφορά που έχει ένα άτομο όταν είναι εξαρτημένο από τα βιντεοπαιχνίδια, γεγονός «που αυξάνει αισθητά τον κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων σωματικής ή ψυχικής υγείας».

Αυτά αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Yγείας που θα συμπεριλάβει τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια στην αναθεωρημένη έκδοση της λίστα με τις ψυχικές νόσους.

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο, στα προειδοποιητικά συμπτώματα του εθισμού στα βιντεοπαιχνίδια περιλαμβάνονται τα εξής:

-Ο χρήστης δεν μπορεί να θέσει υπό έλεγχο την συχνότητα, την ένταση ή και τη διάρκεια της ενασχόλησής του.

-Διαρκώς αυξανόμενη προτεραιότητα στο βιντεοπαιχνίδι έναντι των άλλων δραστηριοτήτων. Εξακολούθηση ή αύξηση της ενασχόλησης με τα βιντεοπαιχνίδια παρά τις αρνητικές συνέπειες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε άρθρο του το αμερικανικό δίκτυο CNN: «Παρακολουθώντας τα βιντεοπαιχνίδια που παίζουν τα παιδιά τους πολλοί γονείς κάνουν λόγο για ψηφιακή ηρωίνη».

Ο καθηγητής Βλαντιμίρ Πόζνιακ, μέλος του Τμήματος Ψυχικής Υγείας και Κατάχρησης Ουσιών του ΠΟΥ, τονίζει:

«Τα βασικά χαρακτηριστικά έχουν πολλές ομοιότητες με τα χαρακτηριστικά των διαταραχών από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Για να γίνει μια διάγνωση, το αρνητικό πρότυπο συμπεριφοράς πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 12 μήνες».

Να σημειωθεί πως στη Νότιο Κορέα η κυβέρνηση απαγορεύσει την πρόσβαση στο Ιντερνέτ από τα μεσάνυχτα έως τις έξι το πρωί για ανηλίκους κάτω των 16 ετών. Στην Ιαπωνία οι παίκτες ακούνε ένα ειδικό ηχητικό μήνυμα όταν ξεπερνούν το μηνιαίο όριο ενασχόλησης με τα βιντεοπαιχνίδια που έχει θεσπιστεί.

Την ίδια ώρα στη Βρετανία ο εθισμός σε βιντεοπαιχνίδια αντιμετωπίζεται σε εξειδικευμένες κλινικές.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!