Σπουδαίες προσωπικότητες στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Κοκκινίδη

(PHOTOS) Εντυπώσεις από έναν ξεχωριστό πολιτιστικό χώρο λίγο έξω από την Καβάλα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Ένας χώρος πολιτισμού έξω από την Καβάλα


Αν και σε απόσταση «αναπνοής» από τη Θεσσαλονίκη, μόλις πριν από λίγες ημέρες, εντελώς τυχαία, πληροφορήθηκα από ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ, για την ύπαρξη του Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κοκκινίδη στα Κηπιά της Ελευθερούπολης, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Καβάλα. Και μόνο για το ομοίωμα του Μίκη Θεοδωράκη, που είδα στο ρεπορτάζ, δεν υπήρχε περίπτωση να μην το επισκεφθώ. Το έκανα την περασμένη Κυριακή, έφυγα με τις καλύτερες εντυπώσεις και χωρίς καμιά διαφημιστική διάθεση, νομίζω πως αξίζει να το επισκεφθείτε…

Στο Μουσείο φιλοξενούνται εκθέματα σπουδαίων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, πολιτικών, αθλητών, από τον Ιωάννη Καποδίστρια και τον Μίκη Θεοδωράκη, μέχρι τον Michael Jackson και την Angelina Jolie. H δημιουργία βέβαια δεν σταματά εδώ και σε τακτά χρονικά διαστήματα ο χώρος εμπλουτίζεται από νέες δημιουργίες.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Μίμης Πλέσσας, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, η Βούλα Πατουλίδου κι ο Θοδωρής Ζαγοράκης πόζαραν στον καλλιτέχνη, ενώ οι δυο τελευταίοι χάρισαν από μια αυθεντική στολή της Εθνικής Ομάδας, για τα ομοιώματά τους.

Πρέπει επίσης να αναφέρω πως το Μουσείο είναι αυτοσυντηρούμενο και δεν υπάρχει καμία κρατική επιχορήγηση για την κατασκευή και συντήρηση των εκθεμάτων. Σε σχετική ερώτησή μου προς τον Θεόδωρο Κοκκινίδη, χαμογέλασε με νόημα και μου απάντησε: «Όλοι μ’ αγαπάνε, δεν έχω παράπονο. Μέχρι εκεί…»

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Θεόδωρος Κοκκινίδης γεννήθηκε το 1977 στο Βερολίνο Δυτικής Γερμανίας από γονείς μετανάστες. Έζησε και μεγάλωσε στα Κηπιά της Καβάλας μέχρι 18 ετών. Από πολύ μικρός έδειξε την αγάπη του προς τις τέχνες. Σπούδασε μουσική, ασχολήθηκε με το τραγούδι και τη ζωγραφική.

Σε ηλικία 16 ετών, ως μαθητής Λυκείου έλαβε μέρος σε διαγωνισμό που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας στα σχολεία της χώρας όπου και απέσπασε το πρώτο βραβείο. 'Ήταν η ίδια εποχή που έπεσαν τυχαία στα χέρια του φωτογραφίες κέρινων ομοιωμάτων από γνωστά μεγάλα μουσεία του κόσμου. Του έκανε εντύπωση το πώς ένα άψυχο υλικό όπως το κερί μπορεί να δείχνει τόσο ζωντανό.

Με μόνο εφόδιο την αγάπη του για δημιουργία σε ηλικία 16 ετών, φιλοτέχνησε το πρώτο κέρινο έργο του, το ομοίωμα του Michael Jackson. Ακολούθησαν τα ομοιώματα της αείμνηστης Τζένης Καρέζη ,της αλησμόνητης Αλίκης Βουγιουκλάκη και έπειτα όλα τα επόμενα. Τον Μάρτιο του 1999 για πρώτη φορά παρουσίασε τη δουλειά του στο ευρύ κοινό, συμμετέχοντας σε ομαδική έκθεση, στην Καβάλα. Το 2003 στο Μέγαρο Μπίλλυ στην Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη προσωπική του έκθεση με έργα ζωγραφικής και κέρινα ομοιώματα. Τον Ιανουάριο του 2007 πραγματοποιήθηκε έκθεση με τα κέρινα έργα του στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ενώ το 2009 τα έργα εκτέθηκαν στην δημοτική Γκαλερί Φιλίππων στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Από το 2010 ξεκίνησε η λειτουργία του Μουσείου στα Κηπιά Καβάλας. Τον Ιανουάριο του 2014 το μουσείο μεταφέρθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για τριάντα ημέρες όπου μετά επέστρεψε και πάλι στην βάση του.

Από τις 15 Ιουνίου 2020, το Μουσείο λειτουργεί και πάλι κανονικά, όλες τις ημέρες της εβδομάδας από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6937803780 – 6976519429

Στην ιστοσελίδα του Μουσείου μπορείτε να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του Μουσείου και τον Θεόδωρο Κοκκινίδη, ενώ στη gallery, μπορείτε να δείτε κάποια από τα εκθέματά του.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!