Πρώτη νίκη για το «Κίνημα της Πετσέτας»

Ελεύθερη η παραλία Μικρή Σάντα Μαρία στην Πάρο
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Καρπούς φαίνεται πως αποφέρει ο ακτιβισμός του «Κινήματος της Πετσέτας», τόσο στην Πάρο από όπου ξεκίνησε τις δυναμικές παρεμβάσεις διαμαρτυρίας της η τοπική Κίνηση Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες, όσο και σε άλλα νησιά. Η αντίδραση «από τη βάση» της ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή χωρίς να υπάρχει -ορατή, τουλάχιστον μέχρι στιγμής- οποιαδήποτε κομματική ή άλλη κηδεμονία, εξαπλώνεται.

Πρωτοβουλίες ενάντια στην καταχρηστική κατάληψη παραλιών έχουν ήδη δημιουργηθεί στη Ρόδο, τη Νάξο, τη Σέριφο κ.α. Η δε άμεση αποτελεσματικότητά του, χάρη στην ενεργοποίηση των αρμόδιων κρατικών φορέων ύστερα από την προβολή του ζητήματος από τα ΜΜΕ, δημιουργεί προϋποθέσεις ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη μίμηση του αρχικού «Κινήματος της Πετσέτας».

Σε ό,τι αφορά στην Πάρο, το «Κίνημα της Πετσέτας», από χθες Τρίτη 2 Αυγούστου 2023 μπορεί να υπερηφανεύεται πως κατήγαγε τον πρώτο και καθοριστικό για τη συνέχεια θρίαμβό του επί της αυθαιρεσίας επιχειρηματιών: Η παραλία Μικρή Σάντα Μαρία απαλλάχθηκε από ξαπλώστρες, ομπρέλες κλπ.

Όπως φαίνεται στις σημερινές φωτογραφίες που δημοσιεύει στο Facebook η Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες | Save Paros Beaches, οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες ξηλώθηκαν, έστω από τη μισή παραλία Μικρή Σάντα της Πάρου, η οποία είναι προσβάσιμη πλέον -έστω κατά το ήμισυ- σε όλους τους πολίτες.

σαντα.webp

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Θέλουμε να το λύσουμε και δεν θα αφήσουμε καμία αυθαιρεσία να υπάρχει στο νησί μας. Ελέγχουμε τους επιχειρηματίες για ενδεχόμενη παράνομη κατάληψη τμήματος του αιγιαλού οι σχετικές εκθέσεις της πραγματογνωμοσύνης έχουν σταλεί στην Κτηματική Εταιρεία του δημοσίου, την υπηρεσία στην οποίαν υπάγονται (ή «ανήκουν») όλες οι ελληνικές παραλίες.

Η ανακοίνωση Χατζηδάκη

Την Τρίτη 2 Αυγούστου, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Εντολή για ένταση των ελέγχων στις παραλίες, για την διασφάλιση των όρων που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες έδωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι έλεγχοι αυτοί, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες θα ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!