Πώς θα φτιάξετε καλό ελληνικό καφέ

Βήμα - βήμα, τα μυστικά του καλού ελληνικού καφέ.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Για πετύχει ο «ελληνικός» θέλει τεχνική. Εδώ και χρόνια, η τέχνη του καφέ περνά από γενιά σε γενιά σαν οικογενειακή κληρονομιά. Τα βήματα είναι συγκεκριμένα και φτάνουν τα όρια ιεροτελεστίας. Οι δοσολογίες, το ανακάτεμα, ακόμη και η στιγμή που θα απομακρυνθεί από τη φωτιά, συμβάλλουν σε έναν καλό και γευστικό καφέ.

Παρόλο που υπάρχει διαφωνία μεταξύ των χωρών για την προέλευσή του και αποκαλείται με διαφορετική ονομασία σε κάθε χώρα, ο καφές αυτός θεωρείται Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Τουρκίας σύμφωνα με την UNESCO. Στην Τουρκία είναι ο «τούρκικος», στην Ελλάδα ο «ελληνικός», στην Αρμενία ο «αρμενικός» και στην Αραβία ο «αραβικός».

Βασικό εργαλείο για την παρασκευή του είναι το μπρίκι. Βοηθάει στο σωστό ψήσιμο, άρα και στη γεμάτη γεύση του καφέ. Ένδειξη ενός καλού ελληνικού καφέ είναι το καϊμάκι. Αν διατηρηθεί κατά το σερβίρισμα, ο καφές έχει ψηθεί σωστά.

Τα βήματα είναι απλά:

  • Βάζουμε στο μπρίκι περίπου 60ml νερό για έναν μονό καφέ.
  • Ζεσταίνουμε το νερό σε χαμηλή φωτιά και ιδανικά σε γκαζάκι.
  • Προσθέτουμε τον καφέ και μετά τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βυθιστούν μόνα τους.
  • Με ένα κουταλάκι ανακατεύουμε λίγες φορές προς μια κατεύθυνση για να διαλυθεί ο καφές και η ζάχαρη.
  • Βγάζουμε το κουταλάκι και περιμένουμε να βράσει.
  • Όταν πάει να κάνει την πρώτη φουσκάλα, τον απομακρύνουμε από τη φωτιά. Αν ο καφές δεν έχει καϊμάκι, σημαίνει ότι ψήθηκε περισσότερο απ’ ότι έπρεπε ή ότι τον ανακατέψατε περισσότερο απ’ όσο έπρεπε.

Όταν ο καφές σερβίρεται από ψηλά, το καϊμάκι βγαίνει πιο λεπτό. Όταν σερβίρεται από χαμηλά δημιουργείται πιο πλούσιο καϊμάκι.

Για κάθε 60ml νερό βάζουμε ένα κουταλάκι καφέ. Στον ελληνικό καφέ με «ολίγη» προσθέτουμε λίγη ζάχαρη στη μύτη του κουταλιού, στον μέτριο μισό κουταλάκι ζάχαρη και στον γλυκό ένα κουταλάκι γεμάτο. Σε περίπτωση που τον θέλουμε ελαφρύ βάζουμε κοφτή κουταλιά καφέ, ενώ για τον βαρύ βάζουμε μια γεμάτη κουταλιά ή μειώνουμε την ποσότητα του νερού.

Πηγή: valueforlife.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!