Πέθανε ο θρυλικός σχεδιαστής μόδας Κώστας Μαυρόπουλος

Ρούχα του λάνσαραν η Μαρία Κάλλας, η Μαίρη Λίντα, η Βίκυ Μοσχολιού, η  Πατ Νίξον και όχι μόνο
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
«Αποχαιρετάμε σήμερα από το Α’ Κοιμητήριο της Αθήνας έναν πολύ αγαπημένο φίλο και σπουδαίο σχεδιαστή υψηλής ραπτικής που διέπρεψε και στο εξωτερικό τον Κώστα Μαυρόπουλο, που μαζί με τον Ντίνο Μαυρόπουλο, που έφυγε πριν 2 χρόνια, αφήσαν την σφραγίδα τους στον κόσμο της ελληνικής μόδας... Το λεύκωμα του που παρουσίασε πέρυσι τον Οκτώβρη περιγράφει την μεγάλη πορεία της ζωής του. Καλό ταξίδι αγαπημένε μας φίλε...».

Με αυτά τα λόγια ο Σπύρος Μπιμπίλας γνωστοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη φυγή του γνωστού σχεδιαστή μόδας Κώστα Μαυρόπουλου.

Ο οίκος «Μαυρόπουλος» που διηύθυνε για πάνω από 50 χρόνια έγινε ένας από τους γνωστότερους ελληνικούς οίκους μόδας τον 20ο αιώνα με ισχυρό αποτύπωμα στις δεκαετίες του ’80 και του ’90.
64e327b12100006c007137f5
Γέννημα θρέμμα Πειραιώτης, ο Κώστας Μαυρόπουλος ήρθε σε μέσω του διακεκριμένου ράπτη Θεόδωρου Καλούδη, ο οποίος υπήρξε νονός του. Στη συνέχεια σπούδασε στο Παρίσι και θήτευσε στον γαλλικό οίκο Jean Desses.

Μαζί με τον αδερφό του, Ντίνο, παιδί φτωχής οικογένειας που υιοθέτησε ο πατέρας του, και που εξελίχθηκε στον αφανή ήρωα του οίκου, «κεντητή της νύχτας», όπως εύστοχα είχε χαρακτηριστεί, άνοιξαν τον δικό τους οίκο μόδας.

Η πρώτη τους κολεξιόν τον Οκτώβριο του 1956 στη Μεγάλη Βρετάνια τους καθιερώνει ως δυο μεγάλους μετρ της ελληνικής μόδας.

Στα ατελιέ της Κριεζώτου 3, εν συνεχεία Σκουφά 17 και τέλος Λουκιανού 5 όπου και παρέμειναν μέχρι το 2011 όταν αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση παρέλασε όλη η Αθήνα αλλά και διασημότητες του εξωτερικού.

Ο οίκος συνεργάστηκε με το Παλάτι, όπου, όπως είχε εξομολογηθεί ο Κώστας Μαυρόπουλος «για ένα χρόνο δεν μπορούσαμε να ξαναράψουμε το ίδιο ρούχο σε άλλη κυρία. Μόνο μετά το πέρας ενός έτους αυτό ήταν δυνατό...»
upl5a500a2b5aefe
Τα δυο αδέλφια στο ατελιέ τους με μανεκέν εκείνων των καιρών

Ο Κώστας Μαυρόπουλος ανέπτυξε και κοινωφελή δράση για την οποία τιμήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ακαδημία Αθηνών.

Τιμήθηκε επίσης από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα το 2018, από την Φιλολογική Στέγη Πειραιώς το 2019 ενώ τον Οκτώβριο του 2022 παρουσίασε το αυτοβιογραφικό του βιβλίο «Με το μάτι της βελόνας» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!