Πέθανε ο Στέλιος Μπέλλος

Σίγησε ένα ακόμη «Αηδόνι της Ηπείρου»
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Στέλιος Μπέλλος άφησε την τελευταία του πνοή.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου, στις 13.00, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, από την Ιερά Μονή Παναγιάς Παραμυθιώτισας.

Ο ίδιος ο Στέλιος Μπέλλος είχε δηλώσει για την ενασχόλησή του με το τραγούδι:

«Από μικρός γαλουχήθηκα από την οικογένειά μου ώστε να αγαπήσω με πάθος το δημοτικό τραγούδι. Στο χωριό μου, τη Σέλλιανη Θεσπρωτίας, με πήγαιναν στις εκδηλώσεις της καθημερινής ζωής κι έτσι είχα τη δυνατότητα να ακούω από τους μεγαλύτερους τα δημοτικά μας τραγούδια στην πρωταρχική τους μορφή. Γνήσια κι ανόθευτα, με αποτέλεσμα να εμποτιστώ με το παραδοσιακό χρώμα τους. Από τα φοιτητικά μου χρόνια ασχολήθηκα συστηματικά με τη συγκέντρωση και καταγραφή από διάφορα μέρη της Ηπείρου. Φοίτησα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Φιλοσοφική Σχολή. Στο μάθημα της Λαογραφίας είχα καθηγητή τον Γεώργιο Μέγα, μια σπουδαία προσωπικότητα του χώρου. Δόθηκε, μάλιστα, η ευκαιρία να με ακούσει κι o Ελβετός λαογράφος Samuel Baud-Bovy, με αποτέλεσμα να με στείλουν στη ραδιοφωνία, όπου ηχογράφησα πολλά τραγούδια και στη συνέχεια τον πρώτο μου δίσκο, την Ασημούλα. Ήταν η περίοδος 1958-59».

Ο Στέλιος Μπέλλος ταξίδεψε το δημοτικό μας σε όλες τις γωνιές του πλανήτη: Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, Φιλανδία, Ρωσία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ινδίες.

Υπήρξε ένας από τους τους σημαντικότερους θεματοφύλακες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Συνεργάστηκε με κορυφαίους γνωστότερους μουσικούς και τραγουδιστές όπως οι Τάσος Χαλκιάς, Αλέκος Κιτσάκης, Δημήτρης Ζάχος, Πετρο Λούκας Χαλκιάς, Σταύρος και Γρηγόρης Καψάλης, Χρόνης Αηδονίδης, Γιώργος Κούρτης, Ναπολέων Δάμος κ.ά.

Ηχογράφησε περισσότερα από 300 τραγούδια ενώ παράλληλα υπήρξε καθηγητής και μετέπειτα Λυκειάρχης σε σχολεία της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού.

Διατέλεσε αντιπρόσωπος της εθνικής ενώσεως νέων επιστημόνων εξωτερικού, διευθυντής των κοινοτικών εκπαιδευτηρίων ελληνικής κοινότητας Μανσούρας, έφορος πολιτισμού της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδος.

Υπήρξε συνεργάτης επιστημονικών, πολιτιστικών και κοινωφελών Σωματείων και Ιδρυμάτων Ηπείρου και Αθήνας, καθώς και μέλος κριτικών επιτροπών για την ανάδειξη νέων δημοτικών καλλιτεχνών.

Είχε τιμηθεί επανειλημμένα για την δράση του και τη σημαντική προσφορά του στη διάδοση και διάσωση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!