Πέθανε ο Στέλιος Αεράκης

Λαουτιέρης του Νίκου Ξυλούρη και προσωπικότητα της Κρητικής δισκογραφίας
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Στέλιος Αεράκης άφησε την τελευταία του πνοή το απόγευμα της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου νικημένος από τον καρκίνο. Ήταν 74 ετών.

Το όνομά του έχει συνδεθεί με τον κορμό της Κρητικής δισκογραφίας, παραδοσιακής και σύγχρονης, τόσο με το ομώνυμο δισκάδικο καθώς και την εταιρεία που δημιούργησε και η οποία στα χρόνια μετονομάστηκε σε «Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι & Σείστρον».

Εκεί φιλοξένησε εξαιρετικές παραγωγές υπογραμμίζοντας τον πλούτο της Κρητικής μουσικής, δίνοντας ταυτόχρονα βήμα σε νεότερους καλλιτέχνες να αναδειχθούν.

Ο Στέλιος Αεράκης γεννήθηκε στα Σίσαρχα Μυλοποτάμου. Μάστορας λαουτιέρης συνόδεψε τρανούς λυράρηδες σαν τους Κώστα Μουντάκη, Μανόλη Πασπαράκη (Στραβό), Ψαραντώνη, Βασίλη Σκουλά, Νικηφόρο Αεράκη.

Η συνεργασία όμως που σφράγισε την πορεία του ήταν αυτή με τον Νίκο Ξυλούρη.

Από το 1967 στο περίφημο κρητικό κέντρο «Ερωτόκριτος» του Ηρακλείου, των Λευτέρη Αεράκη (Νταρολευτέρη) και Κίμωνα Μανουρά, άλλαξαν τα δεδομένα στην διασκέδαση. Εκεί έλαμψε ο Ψαρονίκος και άναψε το φυτίλι για την κάθοδό του στην Αθήνα.

Μαζί με τον Ξυλούρη, ο Στέλιος Αεράκης θα εμφανιστεί το 1971 στην μπουάτ «Λήδρα» στην Πλάκα υπό τη σκέπη του Γιάννη Μαρκόπουλου και δύο χρόνια αργότερα θα δώσουν το παρών στη θρυλική παράσταση το «Μεγάλο μας Τσίρκο» στο θέατρο «Αθήναιον» με τον θίασο της Τζένης Καρέζη σε κείμενα του Ιάκωβου Καμπανέλλη και μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου.
Aerakis To Megalo mas trirko
Το 1974 ο Στέλιος Αεράκης θα αναλάβει αντιπρόσωπος της εταιρείας Columbia για όλη την Κρήτη και σχετικά σύντομα θα δημιουργήσει το δικό του δισκογραφικό οχυρό. Και ποιοι δεν παρέλασαν από τα χαρακώματά του. Ενδεικτικά: Αντώνης Ξυλούρης (Ψαραντώνης), Βασίλης Σκουλάς, Γιάννης Ξυλούρης (Ψαρογιάννης), Νικηφόρος Αεράκης, Βασίλης Σταυρακάκης, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Ross Daly, Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης), Πάρις Περυσινάκης, Γιώργος Μανωλιούδης κ.ά.
Aerakis Columbia
Στην πορεία ο Στέλιος Αεράκης θα παραδώσει τη σκυτάλη της εταιρείας στον αδελφό του και συνεργάτη του Μιχάλη, ο οποίος θα την μεταλαδαμπεύσει στο γιο του Ανδρέα.

Ακόμα και σήμερα το δισκάδικο «Αεράκης» στην πλατεία Κοραή στο Ηράκλειο της Κρήτης και γενικότερα η σφραγίδα της εταιρείας παραγωγής «Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι & Σείστρον» αποτελούν σημείο αναφοράς για το Κρητικό τραγούδι και τον μουσικό πολιτισμό μας.

Ο Στέλιος Αεράκης ήταν παντρεμένος με την Ρένα Μανουρά και απέκτησαν τρία κορίτσια.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!