Πέθανε ο Leonard Cohen

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο ποιητής και λογοτέχνης της rock Leonard Cohen.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Πρόσφατα είχε κυκλοφορήσει τον 14ο και τελευταίο δίσκο του "You Want It Darker".

Τα τραγούδια έκλειναν όλο το νόημα της ζωής, του έρωτα, της καθημερινότητας, της χαράς αλλά και της απογοήτευσης. Ο θάνατός του έγινε γνωστός μέσα από στην ιστοσελίδα του στο Facebook με μια λιτή και ταιριαστή στο ύφος του Leonard Cohen ανακοίνωση:

«Είναι με βαθύτατη λύπη που ανακοινώνουμε ότι ο θρυλικός ποιητής, τραγουδοποιός και καλλιτέχνης Λέναρντ Κόεν απεβίωσε. Έχουμε χάσει έναν από τους πιο αξιοθαύμαστους και παραγωγικούς οραματιστές. Ένα μνημόσυνο θα λάβει χώρα στο Λος Άντζελες στο μέλλον. Η οικογένειά του ζητά να σεβαστείτε την ιδιωτική της ζωή κατά τη διάρκεια του πένθους της».

Ο Leonard Cohen, με καταγωγή από το Κεμπέκ του Καναδά, ήταν ήδη αναγνωρισμένος ποιητής και λογοτέχνης όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1966 στα 31 του χρόνια. Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να κάνει καριέρα ως τραγoυδοποιός, σε παράλληλες -τηρουμένων των αναλογιών- αλλά και τόσο διαφορετικές στράτες με τα αυτές του Bob Dylan. Ο έντονος αλλά δυναμικός λυρισμός του, η ιδιότυπη και συχνά σκοτεινή γραφή του, οι θρησκευτικές αναφορές του, η μυστικιστική ερμηνεία του γέννησαν και σφράγισαν αριστουργήματα: "Suzanne", "So Long, Marianne", "Hallelujah", "Dance Me To The End Of Love", "I'm Your Man", "First We Take Manhattan", "Everybody Knows", "Tower Of Song", "Avalanche", "Bird On A Wire"...

Ο τρόπος του Leonard Cohen επηρέασε πολλούς συνοδοιπόρους του και εξακολουθεί να παραμένει σημείο αναφοράς.

Ιδιαίτεροι ήταν οι δεσμοί του Leonard Cohen με την Ελλάδα. Στα χρόνια του '60 ήρθε στην Ύδρα όπου αγόρασε σπίτι και βρήκε μια δεύτερη πατρίδα. Το νησί και οι άνθρωποί του αποτέλεσαν πηγή για τις εμπνεύσεις του.

Το τελευταίο καιρό κατά κάποιο τρόπο ο ίδιος ο Leonard Cohen είχε προαναγγείλει το τέλος του: «Είμαι έτοιμος να πεθάνω. Ελπίζω να μην είναι πολύ άβολο. Αυτό είναι όλο».
leon.jpg

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!