Πέθανε ο Γιώργος Χατζηνίκος

(VIDEO) Η MSO of Athens τιμά τη μνήμη του στην ανοιχτή βραδιά παρουσίασης του καλλιτεχνικού της προγράμματος 2015-2016.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
29 Νοεμβρίου 2015, ώρα 18:00, ένας φιλόσοφος της μουσικής, ένας ευγενής άνθρωπος, ένας σημαντικός αρχιμουσικός με μεγάλη πορεία στο εξωτερικό, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 93 ετών και πέρασε στην αιωνιότητα.

Ποιος ήταν ο Γιώργος Χατζηνίκος;


Ο Γιώργος Χατζηνίκος διέγραψε μία σημαντική πορεία στο χώρο της μουσικής διεθνώς και αναγνωρίστηκε κυρίως για το έργο του πάνω στη μουσική του Νίκου Σκαλκώτα. Υπήρξε ο μοναδικός Έλληνας που ανέδειξε και παρουσίασε για πρώτη φορά το συνθετικό έργο του σπουδαίου μουσουργού.

Εξέδωσε μουσικά βιβλία, που ξεχώρισαν για την ουσιώδη και βαθειά σκέψη του και για την ιδιαίτερη ικανότητά του να αναδεικνύει και να αποσαφηνίζει τις λεπτομέρειες και στις πιο ασαφείς πτυχές των μουσικών έργων, μέσα από ένα ξεχωριστό προσωπικό του πρίσμα, βασισμένο στην αγάπη και τη βαθειά εκτίμηση της μουσικής ιδιότητας.

Υπήρξε προσωπικός φίλος του Carl Orff, ο οποίος τον αναγνώριζε ως μουσικό «πρώτης γραμμής της γενιάς του».

Ο Γιώργος Χατζηνίκος ήταν ένας σπουδαίος δάσκαλος, με έντονη την ανάγκη να μεταδίδει βαθειά και ουσιαστικά την αγάπη για τη μουσική με τη διεισδυτική ματιά του, στους μαθητές του.

Η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών που ιδρύθηκε από τον διεθνούς φήμης πιανίστα, συνθέτη και μαέστρο Βασίλη Τσαμπρόπουλο, υπήρξε ο μοναδικός (δυστυχώς) Ελληνικός Φορέας που αναγνώρισε επισήμως την προσφορά του Γιώργου Χατζηνίκου, προσθέτοντας μία διάκριση, με καταγωγή από τον τόπο που τον γέννησε, πλάι στις πολλές διακρίσεις που είχε κατακτήσει αποκλειστικά από το εξωτερικό. Τον Σεπτέμβριο του 2014, στη βραδιά γνωριμίας με τη νεοσύστατη τότε Ορχήστρα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ο Γιώργος Χατζηνίκος ανακηρύχθηκε ως Conductor Laureate της Metropolitan Symphony Orchestra of Athens.

Φέτος, έναν χρόνο μετά, η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών θα αφιερώσει την ανοιχτή βραδιά παρουσίασης του Καλλιτεχνικού της Προγράμματος για το 2015-2016, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στον μεγάλο Αρχιμουσικό Γιώργο Χατζηνίκο. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, με απαραίτητη την κράτηση θέσεων στο  210 3418579.

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος σημειώνει:


«Ο Γιώργος Χατζηνίκος ήταν, πριν από όλα, ένας Άρχοντας της Μουσικής. Ένας Φιλόσοφος της Τέχνης που επέλεξε συνειδητά να ζήσει ουσιαστικά, και άρα μακριά από «κυκλώματα» και «κύκλους» της μουσικής σκηνής. Αναγνωρίστηκε σημαντικά και πολλάκις στο εξωτερικό, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα αγνοούσε την ύπαρξή του. Αυτό όμως δεν τον έκανε ποτέ να αγνοήσει τον τόπο του, παρότι ο τόπος του συχνά τον είχε πληγώσει. Επέλεξε να αφιερώσει τη ζωή του στην αληθινή Μουσική και γι’ αυτό αρνήθηκε να ξοδέψει και τον ελάχιστο λόγο του σε θέματα που δεν είχαν την αλήθεια που αναζητούσε. Επέλεξε να ζήσει ουσιαστικά.

Όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίζουμε, ανακαλύπταμε κάθε φορά σε κάθε μας συνάντηση ότι η ψυχή και το πνεύμα του είχε τόσο βαθειά εμποτιστεί στην αληθινή μουσική και στη σοφία της, ώστε ο λόγος του αδήρητα προσέφευγε μόνο σε ό,τι είχε νόημα, αποφεύγοντας ενσυνείδητα οποιαδήποτε άσκοπη κουβέντα».

Ακολουθεί το βίντεο - αφιέρωμα της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών για τον Γιώργο Χατζηνίκο, που είχε προβληθεί πέρισυ, με αφορμή την ανακήρυξή του σε Conductor Laureate της Ορχήστρας.

Η τελευταία επίσημη φωτογραφία του Γιώργου Χατζηνίκου, από την ανακήρυξή του ως Conductor Laureate της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών. (photo: Γιάννης Κωβαίος)
hatzinikos

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!