O 5oς των Beatles

(PHOTOS & VIDEO) Ο άνθρωπος που βρισκόταν «πίσω» από τους Beatles, το «5ο σκαθάρι», Τhe Fifth Beatles.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο διάσημος μουσικός παραγωγός George Martin γεννήθηκε στο Χάιμπουρι του Λονδίνου στις 3 Ιανουαρίου 1926 και έφυγε απ’ την ζωή στις 8 Μαρτίου του 2016 σε ηλικία 90 ετών. Ο George Martin έδωσε το παρών σε όλες τις μεγάλες στιγμές των Beatles με εξαίρεση το δισκογραφικό φινάλε τους "Let It Be" που φέρει την υπογραφή του Phil Spector.

Στο διεθνές προσκήνιο, οι μουσικοί παραγωγοί είχαν και έχουν καθοριστικό ρόλο στην δημιουργική διαδικασία των καλλιτεχνών και όχι μόνο. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν οι Beatles ηχογραφούσαν το "Please, Please Me" το 1963, ο Martin τους έπεισε να αυξήσουν την ταχύτητα που το έπαιζαν. Στο τέλος της εργασίας του είπε με διορατικότητα: «Kύριοι, μόλις ηχογραφήσατε το πρώτο σας νούμερο 1».
foto
Ο George Martin βρίσκεται επίσης «πίσω» από χαρακτηριστικές μουσικές στιγμές που «έλαμψαν» στις ταινίες του James Bond, όπως το "Goldfinger" της Shirley Bassey το 1964 και το "Live and Let Die" των Paul McCartney and Wings το 1973.

Ο George Martin «παρήγαγε» επίσης μουσική για τους Kate Bush, Jeff Beck, Gerry and the Pacemakers, Cilla Black, America, Bily J. Kramer, Cheap Trick, Elton John κ.ά. Με τον τελευταίο συνυπογράφουν τη νέα βερσιόν "Candle in the Wind" που κυκλοφόρησε το 1997 που λόγω και της «ειδικής» αφιέρωσής του αποτελεί ένα από τα πιο εμπορικά singles της μουσικής ιστορίας.
beatles5
Το προσωνύμιο Τhe Fifth Beatle, ο George Martin δεν το «οικειοποιήθηκε» ποτέ!

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!