Ο Σταύρος Ξαρχάκος επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου Αθηνών

Για την πολύχρονη και σημαντική προσφορά του στην ελληνική μουσική, τόσο με τις συνθέσεις του που έγραψαν και γράφουν ιστορία όσο και με την αναγνώρισή του σε διεθνές επίπεδο.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής αναγόρευσε το Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) τον συνθέτη και μαέστρο, Σταύρο Ξαρχάκο.

Όπως εύστοχα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος: «Ο κ. Ξαρχάκος μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη, συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες που, στη δεκαετία του 1960, δημιούργησαν και καθιέρωσαν το "έντεχνο λαϊκό" τραγούδι. Παράλληλα, συνέθεσε λόγια-κλασική μουσική για το αρχαίο δράμα, το θέατρο, τον κινηματογράφο, καθώς και όπερα και μουσική μπαλέτου με διεθνή παρουσία και αναγνώριση».

Ακολούθησε η παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου από τον καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Λάμπρο Λιάβα.

Όπως αναφέρθηκε η δισκογραφική παραγωγή του Σταύρου Ξαρχάκου περιλαμβάνει περισσότερους από 45 δίσκους, μουσική για 21 ταινίες και 15 τηλεοπτικές παραγωγές, ενώ θεωρείται από τους σημαντικότερους ενορχηστρωτές. Από το 1995 οραματίστηκε και ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της «Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής» (KOEM), με στόχο την ποιοτική παρουσίαση και διάδοση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό του ελληνικού τραγουδιού.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την Ηρώ Σαΐα στο τραγούδι και τον Νεοκλή Νεοφυτίδη πιάνο να αποδίδουν μεγάλες στιγμές του συνθέτη.

Φωτογραφία: intime, ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ - Πηγή: iefimerida.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!