Μια «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» που δε διαθέτει βιβλία αλλά... ανθρώπους!

(VIDEO) Η Ζωντανή βιβλιοθήκη δε διαθέτει χάρτινα βιβλία, αλλά ανθρώπους με διάθεση να μοιραστούν τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους!
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Με στόχο να μπουν οι «αναγνώστες» στη διαδικασία να συζητήσουν για τις διακρίσεις, την προκατάληψη και άλλα κοινωνικά θέματα, με βιωματικό τρόπο, μια ομάδα από εθελοντές ξεκίνησε την πρωτοβουλία «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» από τον Οκτώβριο του 2009 και στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το αντίστοιχο παγκόσμιο δίκτυο Ζωντανών Βιβλιοθηκών με έδρα τη Δανία, από όπου ξεκίνησε και η πρωτοβουλία πριν έντεκα χρόνια.

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη δε διαθέτει χάρτινα βιβλία, αλλά ανθρώπους με διάθεση να μοιραστούν τη δική τους προσωπική εμπειρία με τους αναγνώστες τους, με στόχο να καταπολεμήσουν τις κοινωνικές διακρίσεις, να σπάσουν τα στερεότυπα και να ενισχύσουν την προώθηση της ποικιλομορφίας. Μια τρανς γυναίκα, ένας οροθετικός, μια ηθοποιός με αναπηρία, ένας πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, μια γυναίκα με νανισμό, άνθρωποι που έχουν αντιμετωπίσει χρόνιο θεσμικό και κοινωνικό ρατσισμό, προσφέρονται για διάβασμα μέσα από μια προσωπική συζήτηση του αναγνώστη ή της αναγνώστριας με το ζωντανό βιβλίο που έχει επιλέξει.

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη αντιστρέφει την ιδέα μιας παραδοσιακής βιβλιοθήκης, προσφέροντας για δανεισμό ανθρώπους και όχι βιβλία. Η καινοτόμος αυτή ιδέα δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους από διαφορετικές προελεύσεις να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με «αναγνώστες/αναγνώστριες» που ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με την ποικιλομορφία. Μέσα από τη «βιβλιογραφία», της Ζωντανής Βιβλιοθήκης έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε το Ζωντανό Βιβλίο με το οποίο θα θέλατε να συναντηθείτε και να συνομιλήσετε μαζί του για είκοσι λεπτά.

Στόχος όσων συμμετέχουν στη Ζωντανή Βιβλιοθήκη είναι να στηρίξουν έναν πολιτισμό που να συμπεριλαμβάνει, να αναγνωρίζει και να εκτιμά την ποικιλομορφία γιατί είναι πάντα πιο εύκολο να ζεις δίπλα σε κάποιον/κάποια που τον/την κατανοείς, έχεις κάποιο σημείο επαφής, ή μπορείς να ταυτιστείς μαζί του/της, παρά να ζεις απέναντι σε μια ομάδα με την οποία δεν έχεις καμιά σχέση. Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη, φέρνοντας τους ανθρώπους από διαφορετικές προελεύσεις κοντά, ώστε να συνομιλήσουν για την ουσία και όχι περί ανέμων και υδάτων, έχει τη δυνατότητα να φωτογραφίζει όλες τις αποχρώσεις του γκρι που κάνουν τον κόσμο μας τόσο πολύχρωμο. Έτσι, ίσως οι άνθρωποι να νιώσουν πιο σίγουροι και ασφαλείς, γιατί θα νιώσουν ότι τους καταλαβαίνουν και η κατανόηση είναι το κλειδί για την ειρήνη και την αρμονία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ ή εδώ

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!