Γεωργουσόπουλος: «Θα πάω φυλακή στα 82 μου για χρέη που δεν είναι δικά μου»

Η στήριξη σπουδαίων καλλιτεχνών και η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, εξαίρετος θεατρικός κριτικός, μεταφραστής και στιχουργός έδωσε συνέντευξη τύπου στο θέατρο Μουσούρη, εξηγώντας την τραγική κατάστασή που βιώνει, λόγω των χρεών του θεατρικού Μουσείου, του οποίου είναι πρόεδρος.

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος τον περασμένο μήνα πέρασε αρκετές ώρες στο κρατητήριο και τώρα έχει μπροστά του πέντε ακόμα δίκες, κινδυνεύοντας να πάει φυλακή ενώ ήδη η εφορία έχει κάνει κατάσχεση στον λογαριασμό του.

Κι αυτό γιατί το Θεατρικό Μουσείο όλα τα χρόνια ήταν αποκλειστικά επιχορηγούμενο από το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, στη συνέντευξη Τύπου ζήτησε από την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της, για το σύνολο των χρεών του Θεατρικού Μουσείου που ξεπερνά το 1,8 εκατομμύριο.

Να σημειωθεί ότι στη συνέντευξη εκτός από δημοσιογράφοι παραβρέθηκαν και σημαντικοί καλλιτέχνες, ανάμεσά τους οι Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Σταμάτης Φασουλής, Σταμάτης Κραουνάκης, Γρηγόρης Βαλτινός, Βασίλης Πουλαντζάς, Μπέτυ Αρβανίτη, Θανάσης Παπαγεωργίου, Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης, Γιώργος Μανιώτης, Δήμητρα Χατούπη.

Είπε χαρακτηριστικά ο Γεωργουσόπουλος στην Εφημερίδα των Συντακτών:

«Κινδυνεύω να φυλακιστώ για χρέη που δεν είναι δικά μου… Στις 9 Νοεμβρίου είναι το επόμενο δικαστήριο. Τα χρήματα αυτά δεν τα οφείλω ούτε εγώ ούτε τα μέλη του Δ.Σ. Δεν είμαι ιδιοκτήτης του Θεατρικού Μουσείου· υπάλληλος είμαι, που προσπάθησα για τη βελτίωση του θεάτρου και μάλιστα χωρίς μισθό. Γίνεται αμέσως κατάσχεση οποιασδήποτε κατάθεσης στον τραπεζικό μου λογαριασμό. Παίρνω μόνο το ακατάσχετο των 1.100 ευρώ και ακόμη πληρώνω δάνειο 600 ευρώ κάθε μήνα για τα νοσήλια της συζύγου μου. Φοβάμαι, πραγματικά, ότι θα πάω φυλακή αφού δεν θα έχω τη δυνατότητα να ανταποκριθώ».

Επίσης τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης του Θεατρικού Μουσείου:

«Πρόκειται για το μοναδικό Εθνικό Θεατρικό Μουσείο στην Ευρώπη - υπήρχε και στη Μ. Βρετανία, αλλά το έκλεισε η Θάτσερ… Μαζί με τη Βιβλιοθήκη του, περιέχει ένα θηριώδες υλικό, φωτογραφίες, προγράμματα, κριτικές, χειρόγραφα και δακτυλόγραφα θεατρικά έργα, καθώς κι ένα σημαντικής αξίας αρχείο αποκομμάτων Τύπου, από το 1896. Υπάρχουν χειρόγραφα του 1830, οι μάσκες του Σικελιανού, χιλιάδες πράγματα ανεκτίμητης αξίας. Ο προπτυχιακός και ο μεταπτυχιακός φοιτητής μπορεί να αντλήσει υλικό για συγγραφείς και παραστάσεις, διανομές, κριτικές, δημοσιεύματα. Αυτός ο θησαυρός πολιτισμού τροφοδοτεί με υλικό τα τμήματα Θεατρολογίας από τότε που δημιουργήθηκε η πανεπιστημιακή σχολή. Μπορούν να βρουν υλικό για το θέατρο από το 1780, αλλά και για τη μουσική – υπάρχουν 35 χιλιάδες χειρόγραφες παρτιτούρες από τον Καλομοίρη ώς σήμερα. Λυπάμαι που δεν βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας εκπρόσωποι των πανεπιστημίων.

Από το 2011 που σταμάτησε η επιχορήγηση από το υπουργείο Πολιτισμού τα χρέη άρχισαν να συσσωρεύονται. Το Μουσείο σήμερα δεν μπορεί να έχει ούτε ασφαλιστική ούτε φορολογική ενημερότητα. Επειδή οι υπάλληλοι δεν πληρώνονταν, ειδικευμένοι οι περισσότεροι για το συγκεκριμένο πόστο, είτε συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα είτε απολύθηκαν. Οι έξι από τους εννέα εναπομείναντες εργαζόμενους έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας για να μη χάσουν τα δεδουλευμένα τους.

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος υπογράφουν τις μισθολογικές καταστάσεις, άρα λογικό είναι να απευθύνεται σ' αυτούς η Εφορία και το ΙΚΑ για τις εκκρεμότητες προς το Δημόσιο…».

Αργά το βράδυ το υπουργείο Πολιτισμού απάντησε σχετικά με την επόμενη μέρα του Θεατρικού Μουσείου αλλά και του προέδρου του:

«Το υπουργείο βρίσκεται σε διάλογο με τους πρώην εργαζόμενους για να βρεθεί λύση σχετικά με τα οφειλόμενα σ' αυτούς δεδουλευμένα από την διοίκηση. Θέμα εξαιτίας του οποίου προκύπτουν και οι δικαστικές περιπέτειες του Κώστα Γεωργουσόπουλου. Το υπουργείο θα μπορούσε εξαρχής να μην υιοθετήσει κανένα χρέος που διογκώθηκε από τη μη έγκαιρη ρύθμιση των μισθολογικών οφειλών της διοίκησης του Θεατρικού Μουσείου, όμως βρισκόμαστε κοντά σε λύση που και τους πρώην εργαζόμενους ικανοποιεί όσο γίνεται καλύτερα και τη διοίκηση του Μουσείου βγάζει από τη δύσκολη θέση της πιθανής κατάσχεσης των όποιων περιουσιακών στοιχείων των μελών της. Για το θέμα αυτό το υπουργείο βρίσκεται εδώ και ένα μήνα σε συνεχή επαφή με τον Φίλιππο Νικολόπουλο, νομικό εκπρόσωπο του Κ. Γεωργουσόπουλου. Θεωρούμε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη διάσωση του Θεατρικού Μουσείου. Στη συνέχεια, και εφόσον η λύση αυτή επιτευχθεί, θα εξεταστούν με περίσκεψη τα επόμενα βήματα».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!