Έρχεται νέο διάγγελμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η Αριστοτελία Πελώνη επιβεβαίωσε το νέο διάγγελμα του Πρωθυπουργού μέχρι αύριο.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
12/07/2021
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απευθυνθεί στους πολίτες με νέο διάγγελμα για την υποχρεωτικότητα του εμβολίου και τον τρόπο λειτουργίας των κλειστών χώρων της εστίασης από το τέλος της εβδομάδας, όπως προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η εβδομάδα αυτή θα είναι εβδομάδα ανακοινώσεων τόσο για την εστίαση όσο και για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, μετά το "συναγερμό" για τη μετάλλαξη Δέλτα και την έκρηξη των κρουσμάτων στη χώρα μας.

Ανησυχία προκαλούν η μείωση των νέων εμβολιασμών, αλλά και το αρκετά μεγάλο ποσοστό των πολιτών άνω των 60, οι οποίοι παραμένουν ανεμβολίαστοι. Με τις προσπάθειες να εντείνονται στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ώστε να αντιμετωπισθεί ένα νέο τέταρτο "κύμα", κυρίως από το φθινόπωρο που οι περισσότερες δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους.

Οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ αναμένεται να είναι πρώτοι που θα πάρουν σείρα εντός Ιουλίου, ενώ θα ακολουθήσουν υγειονομικοί με την πρόθεση της κυβέρνησης να είναι η υποχρεωτικότητα να ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές Αυγούστου.

Μερικές από τις κυρώσεις που εξετάζονται είναι η αναστολή εργασίας ή η διαθεσιμότητα με τις ανάλογες μισθολογικές επιπτώσεις. Οι αποφάσεις για τους υπόλοιπους τομείς στους οποίους θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός θα ακολουθήσουν την επεξεργασία του σχεδίου από την κυβέρνηση, με σκοπό να παρουσιαστεί ένα συνολικό σχέδιο από την πλευρά της.

Το Μεγάρου Μαξίμου μελετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στα Μ.Μ.Μ. αλλά και σε άλλους κρίσιμους τομείς, όπως υποδομές παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου, ενώ παράλληλα εξετάζεται και η υποχρεωτικότητα για τα σώματα ασφαλείας και τους στρατευσίμους. Τέλος, η συζήτηση για τους εκπαιδευτικούς μετατίθεται πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα επικρατούν εκείνη την εποχή.

Εστίαση

Η διαφοροποίηση των δεδομένων σε σχέση με τις ημέρες των ανακοινώσεων για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας, έχει οδηγήσει στην προσωρινή αναβολή της έναρξης λειτουργίας τους.

Αρχική πρόθεση ήταν η επαναλειτουργία των εσωτερικών χώρων εστίασης στις 15 Ιουλίου, με τον διαχωρισμό σε αμιγείς και μεικτούς χώρους, όμως πλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο αυτό να γίνει προς το τέλος του μήνα. Μάλιστα δεν αποκλείεται σε πρώτη φάση να λειτουργήσουν μόνο για εμβολιασμένους και να μετατεθεί για αργότερα η λειτουργία των μεικτών χώρων. Οι τελικές αποφάσεις ανεμένεται να οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Αναλυτικά τα πρόστιμα για επιχειρήσεις και πελάτες που θα παραβιάσουν τους όρους λειτουργίας των κλειστών χώρων θα είναι:

Πρόστιμα από 3.000 ευρώ έως και 10.000 ευρώ θα επιβάλλονται στους χώρους που δεν τηρούν την πληρότητα που έχουν δηλώσει, ενώ προβλέπεται αναστολή λειτουργίας από 7 έως 15 ημέρες ανάλογα με τα τετραγωνικά των επιχειρήσεων. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης θα μπαίνει λουκέτο με αφαίρεση αδείας της επιχείρησης.

Πελάτες που βρίσκονται σε χώρο που απευθύνεται αμιγώς σε εμβολιασμένους ενώ δεν φέρουν τα απαραίτητα έγγραφα θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ εάν φέρουν πλαστό έγγραφο το πρόστιμο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο gov.gr η εφαρμογή την οποία θα κατεβάζουν οι επιχειρήσεις για να ελέγχουν τα bar code των εγγράφων εμβολιασμού ή των τεστ των πελατών.

Η εφαρμογή θα έχει τρεις χρωματικές ενδείξεις:

- Πράσινη για πελάτη που έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει με κορονοϊό.
- Κίτρινη για πελάτη με αρνητικό τεστ κορονοϊού.
- Κόκκινη για λανθασμένο ή μη αληθές έγγραφο.

Δείτε αναλυτικά την ενημέρωση από την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη:

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!