Ελαιόλαδο: Μπορεί να φτάσει και 15 ευρώ το λίτρο

Το «σοκ» που θα υποστούν τα νοικοκυριά το φετινό χειμώνα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το ελαιόλαδο έχει κομβικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην κουζίνα μας.

Οι εξελίξεις όμως όσον αφορά την τιμή του αναμένεται να ζορίσουν πολύ τους καταναλωτές και μοιραία και την… κατανάλωση.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία.

Στο έδαφός της καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατομμύρια ελαιόδενδρα, από τα οποία παράγονται σε χρονιές κανονικές, περίπου 300.000 τόνοι ελαιολάδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο», ενώ της Ισπανίας μόνο το 25%-30% και της Ιταλίας το 40%-45% χαρακτηρίζονται έτσι.

Περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιολάδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι παραγωγοι υποστηρίζουν ότι η παραγωγή φέτος θα κυμανθεί «πτωτικά» στους 200.000 με 210.000 τόνους.

Αν αναλογιστούμε ότι πέρσι, πολύ καλή χρονιά για την ελληνική παραγωγή με περίπου 400.000 τόνους, καλύψαμε τη «χασούρα» που είχαν Ισπανία και Ιταλία λόγω της ξηρασίας αντιλαμβανόμαστε ότι αποθέματα δεν υπάρχουν.

Μοιραία οι παραγωγοί θα προτιμήσουν να το εξάγουν κι αυτή τη φορά ώστε να επιτύχουν καλύτερες τιμές.

Στην ντόπια έλλειψη προσθέστε την αύξηση κόστους του παραγωγού (λιπάσματα, ψεκαστικά υλικά, βενζίνη, εργατικά χέρια), στοιχεία που οδηγούν στην εκτόξευση της τιμής του ελαιόλαδου.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο πιο σημαντικός λόγος που θα ακριβοπληρώσουμε φέτος το ελαιόλαδο είναι η τεράστια αύξηση των εξαγωγών του στο απίστευτο 135%, με την αξία του να αυξάνεται μέσα σε μόλις 5 μήνες κατά 506 εκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας τα 882 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η μέση τιμή παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα τον Ιούλιο ξεπερνούσε τα 7 ευρώ, φτάνοντας μέχρι και τα 8–8,2 ευρώ. Τον περασμένο Δεκέμβριο οι τιμές ήταν περίπου στο μισό, 4,20-4,30 ευρώ. Και τον προσεχή αναμένεται να φτάσουν τα 10-12 ευρώ, που σημαίνει ότι η τιμή για τον καταναλωτή μπορεί και να ξεπεράσει στις αρχές του 2024 τα 15 ευρώ το λίτρο!

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!