ΕΔΕΜ: Ξεκίνησε η διανομή στους δημιουργούς

Ανέρχεται σε 2,2 εκατ. Ευρώ, ποσό καθαρό μετά από προμήθεια και κρατήσεις.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
19/07/2021
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα «μπιλιετάκια» με τα «εκκαθαριστικά» τους παρέλαβαν οι δημιουργοί που είναι μέλη της ΕΔΕΜ.

Η Διανομή δικαιωμάτων Ιουλίου 2021 ανέρχεται σε 2,2 εκατ. Ευρώ (ποσό καθαρό μετά από προμήθεια και κρατήσεις) και αφορά σε δικαιώματα από Εύλογη Αμοιβή, Δημόσια Εκτέλεση, Τηλεόραση, Ραδιόφωνα, Επιγραμμικά, Συναυλίες και Μηχανικά Δικαιώματα.

Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Γενική Διευθύντρια του οργανισμού, κυρία Λούκα Τ. Κατσέλη:

«Η Διανομή Δικαιωμάτων Ιουλίου 2021 απαρτίζεται συνολικά από 33 επιμέρους διανομές, καθώς περιλαμβάνει δικαιώματα που αφορούν σε δικαιούχους ΕΔΕΜ, ΕΥΕΔ και ΑΕΠΙ ανά περιόδους χρήσης των μουσικών έργων για τις παραπάνω επτά πηγές δικαιωμάτων.

Εξίσου σημαντικό και εντυπωσιακό για τη διανομή Ιουλίου 2021, είναι το γεγονός ότι στο σύνολο των 8.429 δικαιούχων που λαμβάνουν μέρος στη διανομή δικαιωμάτων Ιουλίου 2021, ποσοστό 65% παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τα δικαιώματα που έλαβαν οι αντίστοιχοι δικαιούχοι κατά την προηγούμενη διανομή δικαιωμάτων της EΔΕΜ, τον Ιανουάριο 2021. Αυτό σημαίνει, με λίγα λόγια, ότι η ΕΔΕΜ, σε μία κρίσιμη περίοδο για τα πνευματικά δικαιώματα, κατάφερε να εισπράξει και να αποδώσει, πέραν των ποσών που παρέλαβε από την ΕΥΕΔ, ένα πολύ σημαντικό ποσό δικαιωμάτων τόσο για τους δικαιούχους της όσο και για τους πρώην δικαιούχους ΕΥΕΔ και ΑΕΠΙ.

Θεωρούμε σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι στο καθαρό ποσό των 2,2 εκατ. ευρώ που μοιράζει η ΕΔΕΜ στους αντίστοιχους δικαιούχους, δεν έχουν συμπεριληφθεί δικαιώματα από τους μεγάλους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, εκτός της ΕΡΤ, μικρών περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών και της COSMOTE TV για το έτος 2019. Ωστόσο, η υπογραφή της σύμβασης, πριν από λίγους μήνες, μεταξύ της ΕΔΕΜ και της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοσταθμών Αττικής (ΕΙΙΡΑ) για τα έτη 2018-2019, όπως επίσης και με την Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Πανελλαδικής Εμβέλειας, (ΕΙΤΗΣΕΕ) για τα έτη 2019-2020, στην οποία ανήκουν όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια και η σταδιακή είσπραξη των αναλογούντων δικαιωμάτων όχι μόνο για τα έτη αυτά αλλά και για τα επόμενα, δημιουργούν εύλογα την αιτιολογημένη αισιοδοξία ότι οι επόμενες διανομές δικαιωμάτων της ΕΔΕΜ θα είναι πολύ περισσότερο ενισχυμένες και οι δημιουργοί θα λάβουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί για τη χρήση των έργων τους, μέσα από ένα σύγχρονο σύστημα τεκμηρίωσης μουσικών έργων και διανομής δικαιωμάτων.

Επίσης, για μια ακόμα χρονιά, τα δικαιώματα που προέρχονται από τη Δημόσια Εκτέλεση μουσικών έργων είναι σημαντικά μειωμένα, καθώς τόσο οι μεγάλες πίστες όσο και οι μικρότερες μουσικές σκηνές, που φιλοξενούν ζωντανές μουσικές παραστάσεις, παρέμειναν κλειστές επί πολλούς μήνες εξαιτίας της επιβολής lockdown στις επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας. Παρ΄όλα αυτά, μέσα σ΄αυτές τις αντίξοες συνθήκες και σ’ ένα σχεδόν κατεστραμμένο επιχειρηματικό κλάδο, η ΕΔΕΜ, με κατανόηση απέναντι στα αιτήματα των επιχειρήσεων αλλά και με επίμονες ενέργειες και καίριες παρεμβάσεις της, όπως οι συμφωνίες με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, κατάφερε να εισπράξει και διανέμει στους δικαιούχους σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ από Δημόσια Εκτέλεση και συναυλίες.

Με τη στήριξη και την εμπιστοσύνη των 2.500 δικαιούχων της και την άοκνη προσπάθεια του προσωπικού της, η ΕΔΕΜ προχωρά με προσήλωση και αφοσίωση στην πραγματοποίηση του οράματος των εντολοδόχων της: έναν οργανισμό συλλογικής διαχείρισης έργων μουσικής για όλους τους δημιουργούς και δικαιούχους δικαιωμάτων, χωρίς τα οικονομικά βάρη και τις παθογένειες του παρελθόντος, με διαφανείς διαδικασίες λειτουργίας και έλεγχο από τους ίδιους τους δικαιούχους».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!