Από το ιστορικό νεύμα στη Μιμή, στον Τάιλερ

Στις 22 Οκτωβρίου 1989 η κίνηση που έγραψε ιστορία
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ήταν μια στιγμή που όρισε την πολιτική σκηνή (ανάμεσα σε άλλα) της Ελλάδας στα 80s. Ήταν 22 Οκτωβρίου του 1988 όταν ο Aντρέας Παπανδρέου επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την εγχείριση ανοιχτής καρδιάς στο Χέρφιλντ. 

Χαιρετώντας τα πλήθη, ο ηγέτης του παλιού ΠΑΣΟΚ είχε μια δεύτερη άφιξη να ανακοινώσει ενώπιον των Ελλήνων πολιτών. Και το έκανε με ένα νεύμα που έμεινε στην πολιτική και όχι μόνο ιστορία: αυτό προς τη σύντροφο της ζωής του Δήμητρα Λιάνη να τον ακολουθήσει ήταν και ουσιαστικά η επισημοποίηση στο επόμενο, προσωπικό κεφάλαιο στη ζωή του.

Στην πολιτική σκηνή, κατά τη δεύτερη θητεία του στο τιμόνι της χώρας και με την Αλλαγή να έχει ξεχαστεί μετά από πλήθος σκανδάλων και, ο Αντρέας Παπανδρέου είχε επισκεφθεί το Λονδίνο για να υποβληθεί σε εγχείριση καρδιάς στο νοσοκομείο Χέρφιλντ από τον καρδιοχειρουργό Μαγκντί Γιακούμπ.

Η τεράστια υποδοχή με εκατοντάδες ορκισμένους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ ήταν μια στιγμή που καταγράφτηκε στη μνήμη του Έλληνα της δεκαετίας του 1980, τόσο για την επιστροφή του αλλά και την είσοδο της Δήμητρας Λιάνη στην πολιτική σκηνή της χώρας. Αν μιλούσαμε με τη σημερινή γλώσσα τότε, ήταν μία κίνηση που έγινε viral.



Τον Ιούλιο του 1989 ο 70χρονος -τότε- ηγέτης θα παντρευτεί με την 35χρονη αεροσυνοδό Δήμητρα Λιάνη με θρησκευτικό γάμο στην Ελευθερώτρια και θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Θα μείνουν μαζί μέχρι το θάνατό του το 1996.

Πόσο, όμως, έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε; Θα λέγαμε αρκετά, καθώς φτάνοντας στο σήμερα η ελληνική πολιτική σκηνή υποδέχθηκε τον Στέφανο Κασσελάκη ως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

kasselakis-tayler.jpg

Ο Στέφανος ήρθε εξ Αμερικής μαζί με τον σύντροφό του, Τάιλερ Μακμπέθ και τη σκυλίτσα τους. Δεν έκανε νεύμα, δηλώθηκε εξ αρχής και ο Τάιλερ το βράδυ της εσωκομματικής εκλογικής νίκης του Κασσελάκη ανέβηκε στο βάθρο, έκανε δηλώσεις και δεσμεύτηκε να υπηρετήσει το καλό της χώρας μαζί με τον σύντροφό του. Μπορεί να μην χρειάστηκε νεύμα, ωστόσο, ως άλλος Αντρέας ο Στέφανος «αποκατέστησε» τον σύντροφό του και παντρεύτηκαν στις ΗΠΑ με πολιτικό γάμο.
 
Πάντως, ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε μία αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου - όχι ως προς τα προσωπικά του- αλλά ως προς την αλλαγή, υπογραμμίζοντας σε ομιλία του στη Νέα Υόρκ το βράδυ του Σαββάτου, ότι «στην Ελλάδα έχει έρθει η ώρα να κάνουμε πάλι 1981 να χτίσουμε κοινωνικό κράτος από την αρχή».

Λέτε να έχουμε τόσο μεγάλη αλλαγή και να δούμε τον πρώτο ΛΟΑΤΚΙ πρωθυπουργό στη χώρα; Ουδείς γνωρίζει ή μπορεί να προβλέψει.

Καλά, δεν είναι κάτι καινούριο σαν concept γενικότερα. Το έχουν ακολουθήσει στην Ευρώπη εδώ και χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Jóhanna Sigurðardóttir το 2009, στη γειτονική μας Σερβία η  Αna Brnabić που ήταν η 5η ΛΟΑΤΚΙ επικεφαλής κυβέρνησης στην ιστόρία, αλλά και οι πρώην πρωθυπουργοί του Βελγίου Elio Di Ruppo και του Λουξεμβούργιου. Xavier Bettel, που δήλωσαν ανοιχτά γκέι. Αλλά και στην Ελλάδα, τα πρώτα βηματάκια έγιναν το 2021, όταν ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης έγινε ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υπουργός για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!