Αντιδράσεις για τη θανάτωση του χιμπατζή - Αττικό Πάρκο: Δεν είχαμε άλλη επιλογή

«Ενεργοποιήθηκε διεθνές πρωτόκολλο ασφαλείας για να μην ρισκάρουμε ανθρώπινη ζωή»
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Στη θανάτωση ενός χιμπατζή προχώρησε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο το πρωί του Σαββάτου 25 Ιουνίου, μετά τη διαφυγή του ζώου, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου ασφαλείας του χώρου.

Ο χιμπατζής, μετά από επεισόδιο μεταξύ χιμπατζήδων, το έσκασε. Το πάρκο ενεργοποίησε το πρωτόκολλο ασφαλείας, ενημέρωσε την αστυνομία και απομονώθηκαν οι επισκέπτες.

Ο χιμπατζής, με συντονισμένες κινήσεις, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας. Η εξουδετέρωσή του κρίθηκε απαραίτητη 20 λεπτά αργότερα.

Σε ανακοίνωσή του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έδωσε λεπτομέρειες για το περιστατικό, ενώ έντονες οι οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα φιλοζωικές οργανώσεις οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Τι αναφέρει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

«Σήμερα το πρωί στις 09:40 διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Πάρκου μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, η διαφυγή από τον χώρο του alpha male χιμπατζή. Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πάρκου, ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα. Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου ζώου.

Τα αναισθητικά επιδρούν σε ένα ήρεμο ζώο σε περίπου 5-10 λεπτά. Σε ένα ζώο με ανεβασμένη την αδρεναλίνη του μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά. Οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας, για αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους, που βλέπουν τη συμπεριφορά του ζώου, προβλέπεται η εξουδετέρωσή τους».

Αντίστοιχο περιστατικό αντιμετώπισε το πάρκο και τον Δεκέμβριο του 2018, όταν δύο τζάγκουαρ θανατώθηκαν αφότου πέρασαν τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής τους».

Τι λέει ο υπεύθυνος τπυ Αττικού Πάρκου

«Πρώτο μέλημά μας η ασφάλεια των φροντιστών και των επισκεπτών, υπήρξε έντονη διαμάχη στην ομάδα των χιμπατζήδων», σχολιάζει ο υπεύθυνος τπυ Αττικού Πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουέρ υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ερευνάται το πώς έγινε η «δραπέτευση» του αρσενικού χιμπατζή.

«Ήταν αδύνατο να γίνει νάρκωση λόγω της κατάστασης του ζώου, που είχε πολύ υψηλή αδρεναλίνη. Βρέθηκε στο πάρκινγκ και έτρεχε».

Με το που άρχισε να βγαίνει από το περίκλειστο χώρο, αμέσως δόθηκε σύνθημα στα γουόκι τόκι των εργαζομένων στο πάρκο.

Αυτό προβλέπει αρχικά την απομάκρυνση των επισκεπτών από το σημείο και την μεταφορά τους σε ασφαλή κλειστό χώρο και κατόπιν την παρέμβαση των ειδικών για την εξουδετέρωση του άγριου ζώου.


Ο κ. Λεσουάρ είπε ακόμη ότι υπάρχουν διεθνή πρωτόκολλα για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, ότι οι χιμπατζήδες είναι πρώτοι στη λίστα με τα επικίνδυνα ζώα σε περίπτωση διαφυγής και πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη ημέρα για την κοινωνία του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

Ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου είπε πως γίνεται έρευνα για το πώς διέφυγε από το χώρο με τους χιμπατζήδες το ζώο, ενώ υπάρχουν τρεις σειρές από ηλεκτροφόρα καλώδια και μια τάφρος με νερό. Εκτιμάται ότι δέχθηκε άγρια επίθεση από ομάδα επτά άλλων χιμπατζήδων.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αναφορικά με την κριτική που δέχεται το Πάρκο και οι φροντιστές του, ο ίδιος απαντά: «Η εκμετάλλευση του συμβάντος, δεν είναι για εμάς κάτι ωραίο γιατί υπάρχει παραπληροφόρηση. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο».

«Είναι μια τραγική ημέρα για εμάς».

Για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αρχικά δραπέτευσε και κατόπιν θανατώθηκε ο χιμπατζής στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, μίλησε ένας εκ των φροντιστών του πάρκου, ο Μπάλας Αντώνης, υπεύθυνος μεγάλων θηλαστικών του Πάρκου.

Ως επιθετικό και ενεργητικό - κατά τη διάρκεια των 15 ετών που τον φρόντιζε - χαρακτήρισε τον χιμπατζή ο υπεύθυνος σε δηλώσεις του στις κάμερες.

«Κατά τη διάρκεια του καβγά τα νεότερα μέλη διεκδίκησαν την εξουσία και ο πελώριος χιμπατζής κατάφερε να βγει από το χώρο», περιγράφει. Προσπαθήσαμε να τον περιορίσουμε αλλά δεν τα καταφέραμε να το κάνουμε, έτσι μοιραία πήραμε αυτή την απόφαση. Δεν βρήκαμε ποτέ στόχο για να χρησιμοποιήσουμε το αναισθητικό. Δεν θέλαμε να ξεφύγει η κατάσταση, να ρισκάρουμε ανθρώπινη ζωή ή κάποιο τραυματισμό, τα ζώα αυτά είναι πάρα πολύ επικίνδυνα».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!