Αλφόνσος Βιτάλης: Πώς να διεξάγεται ένα debate για να μην είναι μονότονο

Oι δημοσιογράφοι δεν μπορεί να είναι «στατικοί» ή διακοσμητικά στοιχεία μιας τόσο σημαντικής διαδικασίας
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
12/05/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για τη διεξαγωγή debate κατέθεσε στην Ένωση Συντακτών (ΕΣΗΕΑ) ο έμπειρος δημοσιογράφος και πολιτικός συντάκτης Αλφόνσος Βιτάλης μετά την κατά γενική ομολογία βαρετή διεξαγωγή που παρακολουθήσαμε.

Ο ίδιος αναφέρει:
Να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στη διοργάνωση debate των Πολιτικών Αρχηγών η ΕΣΗΕΑ και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ (που τα τελευταία χρόνια έχει με πρωτοβουλίες του οργανώσει σημαντικά «στρογγυλά τραπέζια» με εξέχουσες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό), ζητά με επιστολή του προς την Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ και Πρόεδρο του Μορφωτικού Ιδρύματος και στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος, ο δημοσιογράφος και μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος Αλφόνσος Βιτάλης.

Επισημαίνει στην επιστολή του μεταξύ άλλων: «Παρακολουθήσαμε και παρακολουθούμε τον τρόπο ή τους τρόπους αλλά και τους κανόνες με τους οποίους διεξάγονται τα τελευταία χρόνια debate σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις ΗΠΑ. Δείχνουν πια να ξεφεύγουν από «μονότονες φόρμες» του παρελθόντος, να περιορίζονται ή και να παρακάμπτονται πλήρως οι λεγόμενοι «παράλληλοι μονόλογοι», αλλά και οι δημοσιογράφοι να είναι ουσιαστικό και λειτουργικό μέρος αυτής της διαδικασίας». Η Διακομματική είναι εκείνη που αποφασίζει για το πόσα debate θα γίνουν στην προεκλογική περίοδο (ένα η περισσότερα, με όλους τους Πολιτικούς Αρχηγούς ή και ένα με τους δύο επικρατέστερους κ.α)».

Ωστόσο το πλαίσιο της δημοσιογραφικής παρέμβασης και οργάνωσης αυτής της σημαντικής διαδικασίας είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό υπόθεση πρωτίστως των δημοσιογράφων μιας και είναι οι «καταλύτες» της συζήτησης και αυτοί που θέτουν τα θέματα και αναζητούν απαντήσεις ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες.

Mετά και τις εμπειρίες των τελευταίων πολλών ετών σε debate Πολιτικών Αρχηγών, αλλά και τις εμπειρίες από ανάλογες διαδικασίες σε Ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, οι δημοσιογράφοι δεν μπορεί να είναι «στατικοί» ή όπως συνηθίζεται να λέγεται και από τον κόσμο «διακοσμητικά στοιχεία» μιας τόσο σημαντικής διαδικασίας».
Ούτε πλέον είναι εύκολο στον 21ο αιώνα ο δημοσιογράφος να «περιορίζεται» χωρίς δυνατότητα να επανέλθει σε μια ερώτηση ή να θέσει την αποκαλούμενη «ελεύθερη ερώτηση» πέραν αυτών που ορίζονται ανά θεματική ενότητα ή ακόμα να μην έχει την δυνατότητα ενός σύντομου σχολίου κ.α.» Αναφέρει ότι είναι είναι γνωστοί και οι προβληματισμοί και μια σειρά από γόνιμες ιδέες έθεσαν οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι που θα μετέχουν στο debate, οι οποίες όμως δεν έγιναν δεκτές.

Επισημαίνει πως η ΕΣΗΕΑ και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να οργανώνουν το debate και μαζί με τους μάχιμους δημοσιογράφους να ορίζουν το πλαίσιο και τους κανόνες του σε ότι αφορά το αυστηρά δημοσιογραφικό πλαίσιο. Επίσης αναφέρει πως «μια τέτοιου είδους διαδικασία, ένα debate Πολιτικών Αρχηγών, να μην περιορίζεται σε επίπεδο Μέσων και δημοσιογράφων, μόνο από ένα πολύ συγκεκριμένο αριθμό τηλεοπτικών σταθμών.

Είναι υπόθεση που αφορά όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και όλους τους δημοσιογράφους που εμπλέκονται είτε στο πολιτικό ρεπορτάζ , είτε στα δελτία ειδήσεων, στην ενημέρωση. Μπορεί λοιπόν σε πρώτη φάση και λελογισμένα να μετέχουν και δημοσιογράφοι από τον έντυπο τύπο, τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης κ.α» Τέλος σημειώνει πως όλα αυτά τα ζητήματα μπορούν να είναι παράμετροι συζήτησης μια κοινής συνεδρίασης των Διοικητικών Συμβουλίων της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, ώστε να προετοιμαστεί από τώρα ένα νέο πλαίσιο για debate. Είναι λογικό σε αυτή την κοινή συνεδρίαση να κληθούν και να μεταφέρουν την εμπειρία την κριτική και τις ιδέες τους όσοι συνάδελφοι έλαβαν μέρος σε debate Πολιτικών Αρχηγών.
Alfonsos Vitalis
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του μέλους του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ Αλφόνσου Βιτάλη έχει ως εξής:

ΑΘΗΝΑ 8 ΜΑΙΟΥ 2023 Προς την Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ και Πρόεδρο του Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ Προς τα Μέλη Δ.Σ ΕΣΗΕΑ και Μέλη Δ.Σ Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ

Κυρία Πρόεδρε Αγαπητή Μαρία Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι των ΔΣ ΕΣΗΕΑ και ΔΣ Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ Όπως όλοι οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι αλλά και οι απλοί πολίτες, παρακολουθούμε τις διαβουλεύσεις, τις συζητήσεις, τις αντιπαραθέσεις για το debate των Πολιτικών Αρχηγών ενόψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. Παρακολουθήσαμε όλοι μας και τις ανάλογες συζητήσεις και διαβουλεύσεις για το ίδιο θέμα σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Γνωρίζουμε πλέον τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την διεξαγωγή του debate για την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαϊου 2023.

Γνωρίζουμε τους κανόνες που θα ακολουθηθούν, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουμε και τους προβληματισμούς αλλά και μια σειρά από γόνιμες ιδέες που έθεσαν οι συνάδελφοι μας δημοσιογράφοι που θα μετέχουν στο debate, οι οποίες όμως δεν έγιναν δεκτές. Παρακολουθήσαμε και παρακολουθούμε τον τρόπο ή τους τρόπους αλλά και τους κανόνες με τους οποίους διεξάγονται τα τελευταία χρόνια debate σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις ΗΠΑ. Δείχνουν πια να ξεφεύγουν από «μονότονες φόρμες» του παρελθόντος, να περιορίζονται ή και να παρακάμπτονται πλήρως οι λεγόμενοι «παράλληλοι μονόλογοι», αλλά και οι δημοσιογράφοι να είναι ουσιαστικό και λειτουργικό μέρος αυτής της διαδικασίας.

Η Διακομματική είναι εκείνη που αποφασίζει για το πόσα debate θα γίνουν στην προεκλογική περίοδο (ένα η περισσότερα, με όλους τους Πολιτικούς Αρχηγούς ή και ένα με τους δύο επικρατέστερους κ.α). Ωστόσο το πλαίσιο της δημοσιογραφικής παρέμβασης και οργάνωσης αυτής της σημαντικής διαδικασίας είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό υπόθεση πρωτίστως των δημοσιογράφων μιας και είναι οι «καταλύτες» της συζήτησης και αυτοί που θέτουν τα θέματα και αναζητούν απαντήσεις ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες. Mετά και τις εμπειρίες των τελευταίων πολλών ετών σε debate Πολιτικών Αρχηγών, αλλά και τις εμπειρίες από ανάλογες διαδικασίες σε Ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, οι δημοσιογράφοι δεν μπορεί να είναι «στατικοί» ή όπως συνηθίζεται να λέγεται και από τον κόσμο «διακοσμητικά στοιχεία» μιας τόσο σημαντικής διαδικασίας.

Ούτε πλέον είναι εύκολο στον 21ο αιώνα ο δημοσιογράφος να «περιορίζεται» χωρίς δυνατότητα να επανέλθει σε μια ερώτηση ή να θέσει την αποκαλούμενη «ελεύθερη ερώτηση» πέραν αυτών που ορίζονται ανά θεματική ενότητα ή ακόμα να μην έχει την δυνατότητα ενός σύντομου σχολίου κ.α. Τα όσα αποφασίστηκαν για το debate Πολιτικών Αρχηγών, οι συζητήσεις και οι προβληματισμοί και για το πώς πρέπει να δομείται μια τόσο σημαντική διαδικασία, αλλά και τον ρόλο που μπορούν να έχουν οι δημοσιογράφοι, καθώς και η συμπυκνωμένη εμπειρία και προβληματισμοί που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια, δίνουν πλέον την δυνατότητα για ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, ώστε από εδώ και πέρα να επανακαθοριστούν και να αναπροσαρμοστούν οι παράμετροι του debate των Πολιτικών Αρχηγών και δη σε προεκλογική περίοδο, από την στιγμή που σε αυτή την διαδικασία συμμετέχουν δημοσιογράφοι.

Η ΕΣΗΕΑ και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ (που τα τελευταία χρόνια έχει με πρωτοβουλίες του οργανώσει σημαντικά «στρογγυλά τραπέζια» με εξέχουσες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό), να διαδραματίσουν πλέον ενεργό πλέον ρόλο στην διοργάνωση debate των Πολιτικών Αρχηγών. Πρακτικά η ΕΣΗΕΑ και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να οργανώνουν το debate και μαζί με τους μάχιμους δημοσιογράφους να ορίζουν το πλαίσιο και τους κανόνες του. Κανείς δεν υποτιμά τον ρόλο της Διακομματικής και των Πολιτικών Κομμάτων, το αντίθετο. Όμως σε μια τέτοια σημαντική στιγμή και διαδικασία, είναι οι δημοσιογράφοι που έχουν καταλυτικό ρόλο με τις ερωτήσεις, τις παρεμβάσεις τους κλπ. Επιπλέον είναι ώριμες πλέον οι συνθήκες μια τέτοιου είδους διαδικασία, ένα debate Πολιτικών Αρχηγών, να μην περιορίζεται σε επίπεδο Μέσων και δημοσιογράφων, μόνο από ένα πολύ συγκεκριμένο αριθμό τηλεοπτικών σταθμών.

Είναι υπόθεση που αφορά όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και όλους τους δημοσιογράφους που εμπλέκονται είτε στο πολιτικό ρεπορτάζ , είτε στα δελτία ειδήσεων, στην ενημέρωση. Μπορεί λοιπόν σε πρώτη φάση και λελογισμένα να μετέχουν και δημοσιογράφοι από τον έντυπο τύπο, τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης κ.α . Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει αναγνώριση της δουλειάς και της προσωπικότητας των συναδέλφων που καλούνται εκ μέρους των 6 τηλεοπτικών σταθμών να σηκώσουν το βάρος του debate. Είχαν και έχουν εξαιρετική παρουσία και σημαντική δουλειά, αλλά ο κύκλος πρέπει λελογισμένα να ανοίξει. Αυτά μπορούν να είναι και επιβάλλεται να είναι άμεσα παράμετροι συζήτησης μια κοινής συνεδρίασης των Διοικητικών Συμβουλίων της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, ώστε να προετοιμαστεί από τώρα ένα νέο πλαίσιο για debate.

Είναι λογικό σε αυτή την κοινή συνεδρίαση να κληθούν και να μεταφέρουν την εμπειρία την κριτική και τις ιδέες τους όσοι συνάδελφοι έλαβαν μέρος σε debate Πολιτικών Αρχηγών. Επίσης πρέπει να ζητηθεί έστω σε μια μεταβατική φάση μέχρι να γίνει μια συνεκτική επεξεργασία του πλαισίου για debate από την ΕΣΗΕΑ και το Μορφωτικό Ίδρυμα η συμμετοχή θεσμικών εκπροσώπων της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού στην Διακομματική όταν συζητείται αυτό το θέμα ή θέματα που έχουν να κάνουν με ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Με εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς Αλφόνσος Βιτάλης Μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!