Χαΐνηδες στην Αυλαία (ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ!)

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΑν θέλεις με μια λέξη να περιγράψεις τις παραστάσεις των Χαΐνηδων τότε θα χρησιμοποιήσεις το διονυσιασμό ή την έκσταση. Εμφανίζονται με…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

νταούλια και γκάιντες, σκορπώντας χαμόγελα και ωραίες μουσικές.

«Όλα ξεκίνησαν από τον διθύραμβο», μας προϊδεάζει ο Δημήτρης Αποστολάκης, που χρόνια τώρα με τη λύρα του και το πάθος του μένει πιστός στη μουσική που κάνει με τους Χαΐνηδες, προσφέροντας «προτάσεις» όσον αφορά τις εμφανίσεις του συγκροτήματός που καλά κρατεί , παρ’ όλες τις αλλαγές του και τις μεταβολές στις συνθήκες της ελληνικής μουσικής σκηνής, από το 1990.

«Οι δαίμονες προέρχονται από τις Ερινύες και οι θεοί από τις μοίρες», μας λέει αναφερόμενος στον τίτλο της παράστασης «Θεοί και Δαίμονες». «Θα ασχοληθούμε με τις μεταμορφώσεις θεών και δαιμόνων», προσθέτει.

Επί σκηνής μετράμε 10 μουσικούς εξαιρετικούς, τους 8 Χαΐνηδες συν 2 εκ των Mode Plagal, το Θοδωρή Ρέλλο στα πνευστά και τον Κλέωνα Αντωνίου στην ηλεκτρική κιθάρα – ο Τάκης Κανέλλος στα τύμπανα ανήκει και στα δύο συγκροτήματα.

Μάγοι, τσιγγάνοι, βοσκοί, νικημένοι, λιοντάρια, καραβάνια καταραμένα, κλέφτες και τρελοί παρελαύουν από την Μουσική Σκηνή Αυλαία κάθε Παρασκευή και Σάββατο από 3 Φεβρουαρίου, για να μας εισάγουν σε μία ονειρική – ενίοτε εφιαλτική - πραγματικότητα από αυτές που μόνο οι Χαΐνηδες μπορούν να δημιουργήσουν στηριζόμενοι στην παράδοση, σε μύθους και πολύ μουσικό ψάξιμο. Μπουγιόζικες ενορχηστρώσεις, με σημαντική την παρουσία των Mode Plagal, οι οποίοι δίνουνε τον απαραίτητο ηλεκτρισμό.

Στο πρώτο μέρος παίζουνε αρκετά τραγούδια από τον τελευταίο δίσκο τους «Αγροτοκτηνοτροφικά και Μητροπολιτικά», μία μουσική σπουδή στις quasi-closed (ημίκλειστες) κοινωνίες –οι δύο τελευταίες στη Νότια Ευρώπη είναι αυτές των Κρητικών και των Ρομά- και στις αγωνίες μεταβιομηχανικών κοινωνιών. Ακόμα κι αν δεν το έχετε ακούσει σας εισάγει με τον καλύτερο τρόπο στη φιλοσοφία του, χωρίς να κουράζει, αντιθέτως ωθεί τους θεατές να το αποκτήσουν και να το μελετήσουν στο σύνολό του. Στο δεύτερο μέρος ακούμε κλασσικούς Χαΐνηδες , όπως το «Καπηλειό», «Θέλω να πάρω φυλή μου και να φύγω», «ο Έρωτας και ο θάνατος», «Ακροβάτης», «Συνταγές μαγειρικής», «Τίγρης», «Χαίνης», «Τι καλά το λέει τ’ αηδόνι» και απολαμβάνουμε ταμπαχανιώτικο και συρτό.

Συνδετικός κρίκος, στο όλο εγχείρημα η παρουσία της αέρινης και εκπληκτικής χορεύτριας των Sine Qua Non, Χριστίνας Σουγιουλτζή που με τους χορούς, τις ακροβασίες και τα χαμόγελά της όταν μαγνητίζει τα βλέμματα και αισθάνεσαι ότι δεν είσαι σε αθηναϊκή μουσική σκηνή αλλά σε ταινία του Emir Kusturica.

Το μόνο μείον της παράστασης είναι ο «ακεντράριστος» ήχος, ο οποίος άλλες στιγμές μας στερούσε τις εξάρσεις της κιθάρας του Κλέωνα Αντωνίου, άλλες της κρητικής λύρας του Δημήτρη Αποστολάκη αλλά και του μπάσου του Αντώνη Σκαμνάκη.

ΑΥΛΑΙΑ
Αγ. Όρους 15 (και Κωνσταντινουπόλεως 115) Βοτανικός
τηλ. κρατήσεων: 2103474074
Είσοδος 10 ευρώ
Ώρα έναρξης 22.30

Φωτογραφίες: Θάνος Σπηλιόπουλος


ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!